Gerindal Gölü turizme kazandırılmalı
Bingöl İl merkezine 18 kilometre uzaklıktaki 2 bin 323 rakımlı Şaban köyü yaylasında bulunan kalp şeklindeki Gerindal Gölü, doğasıyla ziyaretçilerini cezbederken, bölgeye ulaşımın zorluğundan dolayı yeteri kadar ilgi görmüyor. Bölge sakinleri ve ziyaretçiler ise, yol sorununun çözümü için yetkililerden yardım istiyor.
Muhteşem bir doğaya sahip olan Doğu’nun 281 bin nüfuslu şehri yazın ayrı, kışın ayrı bir güzel. Bingöl özellikle doğa zenginliği ile yerli ve yabancı turistleri kendine çekebilecek potansiyele sahip.
Bu yerlerden biri de Şaban Köyü yaylasında bulunan doğa harikası Gerındal Gölü. Kalp şeklindeki göl, özellikle ilkbahar aylarında etrafını sarmalayan yeşil örtüyle doğaseverlere görsel şölen sunarken, dağlarda yetişen endemik bitkiler de yöre halkının ilgisini çekiyor.
İlkbahar ve yaz aylarında ilgi gören Gerindal Gölü, doğa turizmine açılmak için özellikle yol sorununun çözülmesini bekliyor. Zorlu ulaşım şartlarına rağmen bölgeye ulaşan doğaseverler, Gerindal Gölü’nün koruma altına alınıp yol sorunun çözülerek, turizme kazandırılmasını istiyor.
GERİNDAL GÖLÜ TURİZME KAZANDIRILSIN
Gerindal Gölü’nün doğa turizmine kazandırılması gerektiğini belirten Aşağıköy (Pueğ) sakinlerinden Mervan Dicle; “Bingöl merkez Aşağıköy Ortaköy, Şaban Yelesen Grup Köyyolu İl Özel İdaresi tarafından yatırım programına alınarak bu yıl (2021) yılında yapımına başlanılacak. Dügernan Köyü’ne kadar olan kısımda (yaklaşık 6 km) geçtiğimiz yıl asfalt yapıldı, ancak yol çok dar. Yapılacak çalışmalar çok değerli. Bu yolların genişletilmesi gerekiyor. Bu yol sürekli heyelana maruz kalıyor. Şaban Köyü’nden yaylaya ve Gerindal Köyü’ne giden yol da çok kötü durumda. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Bingöl Milletvekili ve bölgemiz insanı olan Sayın Cevdet Yılmaz’ın ve Sayın Valimiz Kadir Ekinci’nin bu konuda destek vermesini istiyoruz. İl Özel İdaresi bu yolu yatırım programına almasını ve yapmasını istiyoruz. Yol ile birlikte hazırlanacak proje ile birlikte burası turizme kazandırılabilir. Kamelya, mesaire alanları, doğa sporları ve yamaç paraşütü için düzenlenme yapılabilir” diye konuştu.
GÜN DOĞUMU İÇİN MÜKEMMEL BİR YER
Sadece yöre halkının değil yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin de bu güzelliklerden istifade etmesini gerektiğini ifade eden Dicle, gün doğumunu izlemek isteyenleri gölün hemen yanı başında bulunan Kartal Tepesi’ne çıkmalarının yeterli olduğunu kaydetti.
GERİNDAL’IN MİTOLOJİK HİKAYESİ
Kalp şeklini andıran Gerindal’ın mitolojik hikayesi yıllardır anlatıla anlatıla günümüze kadar geldi. İşte Gerindal ile ilgili anlatılan hikaye şöyle:
“Eski zamanda Gerindal Gölü’nde bir at yaşarmış ama kimse bu atı göremezmiş. Bir gün bir vatandaş dişi olan atını Gerindal’ın yanında bırakıp uykuya dalmış. Kendisine geldiğinde atın Gerindal’ın karşı tarafında olduğunu ve sudan çıkan atla çiftleştiğini görmüş. Bir süre sonra su atı tekrar Gerindal’a dalıp gözden kaybolmuş. Belirli bir zaman geçtiğinde, at bir yavru doğurmuş. Su atının özelliklerini taşıyan yavru tayın güzelliğini gören atın sahibi, çiftleşme döneminde tayla beraber atı tekrar Gerindal’ın yanına götürmüş. Bir süre bekledikten sonra yine atın sudan çıktığını görmüş ancak beklemediği bir şey olmuş. Sudan çıkan at, dişi atla çiftleşeceğine, kendi soyundan olan atı boynundan ısırarak Gerindal’ın derinliklerine sürüklemiş. O günden sonra Gerindal’da yaşadığına inanılan at, bir daha hiç görülmemiş.”