DOLAR
32,3040
EURO
35,1645
ALTIN
2.243,20
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

BİNGÖLDE ŞÖFÖRLER YAKIT PAHALILIĞI NEDENİYLE KONTAK KAPATTI

BİNGÖLDE ŞÖFÖRLER YAKIT PAHALILIĞI NEDENİYLE KONTAK KAPATTI
21.07.2022 00:48 | Son Güncellenme: 21.07.2022 00:58
411
A+
A-

Bingöl’de şehir içi toplu ulaşım hizmeti sunan özel halk otobüsleri yakıt fiyatlarının pahalı olması nedeniyle bir günlük grev kararı alarak kontak kapattı.

Fırat Bulut / BİNGÖL

Bingöl’de şehir içi toplu ulaşımı sağlayan özel halk otobüsleri yakıt pahalılığı nedeniyle grev kararı aldı. Belediyenin toplu ulaşım araçlarının olmadığı kentte şehiriçi ulaşım hizmeti Bingöl S.S. 18 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifince sağlanıyor .

binguven-bal2

Önceki gün grev kararını duyuran S.S. 18 Nolu Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Nihat Kaya, artan yakıt ve bakım maliyetleri nedeniyle ‘ dayanacak gücümüz kalmadı ‘ diyerek bir günlük kontak kapatacaklarını açıklamıştı.

Kooperatif bünyesinde 80 özel halk otobüsü çalıştırılırken , güzergah belirleme , yolcu ücreti ( rayiç bedeli) ve denetim gibi konular belediye yetkili.

Bingölde şehir içi ulaşım fiyatları ise tam yolcu için 4.50 TL , öğrenci 3 TL.
Ayrıca 8 bin kişi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bingöl Belediyesi arasında düzenlenen protokol gereği ‘ ücretsiz yolcu kartı’na sahip.

“ARAÇ SAHİPLERİ KONTAK KAPATTI”

Sabah saatlerinde başlayan grev nedeniyle halk otobüsleri çalışmadı . Şoförler araçlarını kooperatif binası önüne çekerek kontak kapatırken ,
vatandaşlar ticari taksilere yöneldi . Grev kararından haberdar olmayan ve duraklarda biriken vatandaşlar ise belediyenin araçları ile ana güzergahlara taşındı.

S.S. 18 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Nihat Kaya pandemi boyunca her ay zarar ettiklerini belirterek belediye yetkilileri ile yapılan görüşmelerden sonuç alamadıkları için grev kararı almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Nihat Kaya yaşanan ekonomik krize dikkat çekerek şöyle konuştu: “ Ekonomik kriz ile birlikte araçlarımıza yakıt dolduramayacak hale geldik.
Bu nedenle son çare olarak grev kararı aldık .

Pandemiden bu yana her ay zarar ediyoruz. Belediye ile yaptığımız görüşmelerde yakıt talebinde bulunduk, yardımcı olacaklarını söylediler. Ya yakıt yardımında bulunacaklarını ya da rayiç vereceklerini söylediler. Son üç aydır habire bizi oyalıyorlar. En son yaptığımız görüşmede bugün itibariyle bize rayiç vereceklerini söylemiştiler ancak ne yakıt desteğinde bulundular ne de rayiç verdiler. Artık bu işi yapamayacak duruma geldiğimiz için kontak kapatma , grev yapma kararı aldık.”

“BELEDİYEDEN YAKIT TALEBİNDE BULUNUYORUZ”

Yaşanan mağduriyet nedeniyle halktan özür dileyen Nihat Kaya konuşmasının devamında şunları söyledi: “ Bir aracın aylık yakıt masrafı ortalama 30 bindir.Biz bu şartlarda bu işi yapamayacağımızı belediyeye defalarca söyledik. Zaten halkımızın toplu ulaşım hizmetinin belediye tarafından yapılması talebi var. Biz belediyeye ‘biz yapamıyoruz buyrun siz yapın , size bırakalım’ dedik. Belediye başkanı bizzat kendisi ‘biz kendi araçlarımıza yakıt dolduramıyoruz’ diyerek bu işi yapamayacaklarını söylediler.
Yakıt desteğinde de bulunamadıkları için yolcu ücretlerinde artış yapacaklarını söylediler ancak 3 aydır bizi oyalıyorlar. Belediyeden yakıt talebinde bulunuyoruz .”

Bingöl’de 8 bin adet ücretsiz kart sahibi olduğunu hatırlatan Kaya , ücretiz taşınan yolcular için belediyenin kendilerine yapması gereken ödemenin de Şubat ayından beri yapılmadığını söyledi. Kaya şöyle konuştu : “ Ücretsiz yolcuların aylık maliyeti 540 bin. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu kapsamda her ay bize toplam 96 bin TL para ödüyor. Bu miktarı düştüğümüzde her ay 444 bin TL bizim kooperatifin cebinden çıkıyor. Bu çok yüksek bir rakam , yarından itibaren ücretsiz yolcu taşımayacağız.”

Toplu ulaşım hizmeti verirken yaşadıkları sorunların çözümü için belediyenin adım atmasını isteyen Kaya son olarak “biz bu şartlarda bu işi yapamıyoruz , yapabilen varsa buyursun onlara bırakalım” dedi.

BELEDİYE : “ VATANDAŞLARI KORUMAK İÇİN RAYİÇ TALEBİ ERTELENDİ”

Halk otobüsü şoförlerinin aldığı grev kararına ilişkin açıklama yapan Bingöl Belediyesi vatandaşların mağduriyet yaşamaması için belediyenin bütün imkanlarının seferber edildiğini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada ‘ rayiç verilmiyor ‘ söylemlerinin asılsız olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Pandemi süreciyle birlikte ülkemiz ve dünya çapında başlayan akaryakıt zamları sonrası ilimizde şehir içi toplu taşıma hizmeti sağlayan özel halk otobüslerine vatandaşlarımızın da mağdur edilmeyeceği seviyelerde rayiçler verilmiştir.

Bu kapsamda; Mayıs 2019, Ocak 2021, Ocak 2022, Nisan 2022 tarihlerinde belediye meclisimiz tarafından rayiçler belirlenmiştir.”

Akaryakıt fiyatlarının artması ile birlikte belediye tarafından komisyon çalışması başlatıldığı belirtilen açıklamada fiyatlarının düşmesiyle komisyon çalışmamalarına ara verildiği ve rayiç taleplerinin ertelendiği kaydedildi.

Yapılan açıklamada yakıt fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle vatandaşların mağdur olmaması için sorumlulukları olmamasına rağmen belediyenin yakıt desteğinde bulunduğu ifade edildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi ; “Bu kapsamda; Nisan 2022 ve Haziran 2022 dönemlerinde 80 araçtan oluşan kooperatif filosuna, araç başına 260 litre akaryakıt desteği sağlanmıştır. Belirlenen dönemde kooperatife toplamda 676 Bin TL akaryakıt desteği sunulmuştur.
Bu çerçevede; kooperatif tarafından yapılan ‘belediye yakıt desteği sağlamıyor’ söylemleri manidardır.
Yine ‘Belediye rayiç vermiyor’ açıklamaları eksik ve asılsızdır “.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.