Bingöl’de işletme halinde 113 tane maden sahası bulunurken, 13 maden ocağının da açılması planlanıyor.
Bingöl Kent Haber gazetesinden Ömer Şanlı’nın haberine göre, Bingöl’de son dönemlerde maden ocakları sayısı artarken, özellikle Kiğı İlçesi Eskikavak Köyünde yapılması planlanan maden ocağına vatandaşlar tepki göstermişti. Maden ocağının yapılmak istendiği köyde tarihi kalıntıların bulunduğunu, bitki örtüsü ve yaban hayvanlarının yoğun yaşadığı bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten sivil toplum kuruluşları, maden ocağı projesinin iptal edilmesini istedi.
MECLİSE ÖNERGE VERİLDİ
HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Bingöl’de bulunan maden ocakları ile ilgili meclise soru önergesi verdi. Kaya, soru önergesinde, “Bingöl ilinde faal durumda olan açık ve kapalı toplam kaç maden ocağı vardır? Bu maden ocaklarından hangi madenler çıkarılmaktadır? Bu maden ocaklarının ilçelere göre dağılımı nedir? Bingöl’de açılması planlanan toplam kaç maden işletmesi projesi bulunmaktadır?” diye sordu.
BİNGÖL’DE 113 MADEN SAHASI BULUNUYOR
Önergeye cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bingöl ilinde 81’i maden ruhsatı, 32’si hammadde üretim izinli saha olmak üzere toplam 113 maden sahası bulunmakta olup, söz konusu ocaklardan maden türü olarak altın, bakır, kurşun çinko, gümüş demir, kalker, krom, linyit, kömür çıkarılmaktadır. Bu ilimizde açılması planlanan maden işletmesi projesi sayısı ise 13’tür” dedi.
Bakan Dönmez, maden ocaklarının 3’ünün Adaklı’da, 23’ünün Genç’te, 9’unun Karlıova’da, 13’ünün Kiğı’da, 22’sinin Bingöl Merkez’de, 7’sinin Solhan’da, 1’inin Yayladere’de ve 3’ünün Yedisu’da bulunduğunu açıkladı.