DOLAR
32,3373
EURO
34,9659
ALTIN
2.325,93
BIST
9.103,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

BİNGÖL BALININ PATENTİ ALINDI

BİNGÖL BALININ PATENTİ ALINDI
16.10.2022 22:24 | Son Güncellenme: 16.10.2022 22:25
274
A+
A-

Bingöl Üniversitesinin başvurusu üzerine, Dünya birincisi seçilen Bingöl Balına coğrafi işaret verildi.

Bingöl Üniversitesinin, Bingöl Balına coğrafi işaret alınması için Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı başvuru sonuçlandı. Bingöl Balına 7 Ekim itibariyle coğrafi işaret verilirken, Bingöl adına tescillenen ürün sayısı 4 oldu. Daha önce de Çobantaşı Kavurması, Servi Pekmezi ve Yedisu Horoz Kuru Fasulyesine coğrafi işaret verilmişti.

Bingöl Balına Coğrafi İşaret alınması için yürütülen çalışmalar kapsamında, Bingöl İlinin tamamını temsil eden, Bingöl Merkez ve 7 ilçesini kapsayan, 50’ye yakın bölgeden 3 yıl boyunca elde edilen balların analizleri, ‘Bingöl Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’ ile ‘Arı ve Doğal Ürünler Ar-Ge ve Ür-Ge Merkezi’nde gerçekleştirildi. Projelerde gerçekleştirilen analizler sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesinin ardından hazırlanan ‘Bingöl Balı Coğrafi İşaret’ başvuru dosyası 2020 yılının Aralık ayında Türk Patent ve Marka Kurumuna sunuldu. Türk Patent ve Marka Kurumu ve ilgili diğer kurum uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda gerekli düzenlemelerin ardından ‘127 Sayılı Coğrafi İşaret’ ve ‘Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayıma çıkan başvuru, 7 Ekim 2022 tarihi itibariyle tescil edildi.

binguven-bal2

“BİNGÖL BALI’NIN KALİTESİ RESMİ OLARAK TESCİL EDİLDİ”

Bingöl Balı’nın Coğrafi İşaret olarak tescillenmesi ile ilgili müjdeli haberi paylaşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak “Üniversitemizin Pilot Üniversite seçilmesi ile birlikte programın uzun vadeli planları arasında belirlemiş olduğu en önemli hedeflerden biri, Bingöl Balı’nın Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescil edilmesiydi. Yaklaşık 4 yıllık uzun, zahmetli ve bir o kadar titiz bir çalışma sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek başvuru yapıldı.

 Merkez ve bütün ilçelerin istifade etmesi amacı ile ilimizin tamamını temsil eden çalışmalar yürütüldü. 7 Ekim 2022 tarihi itibarı ile Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan heyecanla beklediğimiz müjdeyi aldık. Bu hedefimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sürekli dile getirilen Bingöl Balının kalitesi böylelikle resmi olarak da tescillendi ve hak ettiği değeri aldı. Bundan sonraki süreçte hem kalite hem de ekonomik anlamda bütün arıcılarımıza ve bu sektörde faaliyet gösteren Bingöllü vatandaşlarımıza önemli bir katma değer katacak. Uzun ve zahmetli bir çalışma sonucunda Balımızın tescillenmesinde destekleri olan ve emeği geçen bütün devlet büyüklerimize, ilimizin değerli yönetici ve kurumlarına, akademisyen ve proje ekibimize, projemizde numune sağlanmasında katkısı olan arıcılarımıza ve Arıcılar Birliğimize çok teşekkür ederim.

Coğrafi işaretin tescili sonrası belirlenen kriterlerde sürekliliği sağlamak üzere denetleme işlemleri Bingöl Üniversitesi koordinatörlüğünde Bingöl Belediyesi,  Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ile Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nce gerçekleştirilecektir. Tescilin bütün arıcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bingöl Balı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, 24-26 Ekim 2022 tarihlerinde Bingöl Üniversitesinde düzenlenecek “II. Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi”nde Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar tarafından Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’a takdim edilecek.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.