DOLAR
34,7245
EURO
36,4490
ALTIN
2.951,31
BIST
9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C

ÇELİŞKİLER VE ÇÖZÜMLER…!  

ÇELİŞKİLER VE ÇÖZÜMLER…!  
20.03.2022 22:04
382
A+
A-

“Şüphesiz bir toplum kendilerinde bulunanı değiştirmedikçe Allah da onlara verdiği nimeti değiştirmez, şüphesiz Allah işitendir bilendir.” (Enfal/53)

Toplumsal çelişkiler; fıtrata uygun olan bir ilimle barışık, mantıkla eşgüdümlü ve insanüstü bir kudretin güç, ilim ve hesap verilebilirliğine şamil bir itikat oluşturulmadan pratikteki çelişkiler hep maksimum düzeyde kalacaktır.

Altshuller’e göre yenilik üretmedeki temel çıkmazlardan birisi deneme-yanılma yöntemidir. Problem karmaşıklığının artması, deneme ve çalışan insan sayısını arttırmaktadır.

binguven-bal2

Problemle karşılaşan bireyler çözümü farklı alanlarda deneme-yanılma ile arıyor, bu alanlar daha çok psikolojik atalet vektörü etrafında yoğunlaşıyor.

Tarih süreci boyunca eşya üzerindeki eksikler çelişkilerini sorgulamakla başladı hala devam ediyor ve ilanihaye devam edecektir, meşaleden muma, mumdan gaz lambasına elektrik enerjisinden nükleer enerjiye ve daha başka alternatif enerji bilimsel alanların tümünde hep konuşulacaktır.

Ancak; ontolojik olarak ve hayatla ilgili dağıtım bölüşüm ve eşyanın isti’mali konusunu beşeriyetin yanılması ve kısa olan insan ömrünün beyhudelikle ve hukuk anarşisi yaşanmadan bir hayatın tesisini yüce Allah risalet sahibi peygamberlerle beşeriyete bir rahmet eseri olarak külli ilim ve iradeden ihsan etmiştir.

Medeniyetin çelişkileri ekonomiden siyasete, ticaretten enformasyon ve hukuka bir bütün olarak insan hayatında her söz ve davranışı ahlak olarak tanımlamak mümkündür. Bir toplumun ahlaklı olup olmadığı bireysel hayattan toplumsal ilişkilerin bir bütün olarak ideal bir hayat mantalitesi ile yorumlanmaya muhtaçtır. Böyle bir hayat manzumesi de canlı ve örnek rollere zorunlu olarak muhtaçtır.

17. yüzyılda yaşamış Hollandalı filozof Spinoza’yı dinleyelim.” İnsanlar Bize zarar verdikleri için değil yaptıkları haksızlıklarla ruhumuzun ışığını söndürüp içimizdeki kötülüğün başkaldırmasına sebep oldukları için korkunçturlar.” İfadeleri ruhlarda başlayan ve amellere yansıyan kötülüklerin önlenmesi için kötülükten muaf olan ve ismet sıfatı ile bezenmiş rol model olan peygamberlerin rehberiyeti insan için hava ve su kadar bir farziyettir.

Nitekim Hz. Muhammed(sav) “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” ifadesi beşeriyet için rol modellere işarettir.

“Türkçe ’de “Peygamber” sözcüğünü “haber getiren” kelimesi ile ifade ediyoruz. Kur’ân’da “mürsel” (gönderilen), “nezir” (uyarıcı), “beşir” (müjdeleyici) ve “hâdî” (yol gösterici) kelimeleriyle de ifade edilen “elçiler”; vahye mazhar olan, kendilerine kitap, hüküm ve hikmet verilen kimselerdir.(bkz. Hadîd, 25; Hac, 52;  l-i İmran, 79, 81; Nisa, 63-165; Ahzab, 45; Hadîd, 25-26)

Yönetim kademesi ve sözü ahlak olarak algılanan beşeriyetin numunesi peygamberlerin varisleri olarak bilinen alim ve aydınların çelişkileri bozulmanın en kötü ve etkin unsurlarıdır. Bilgi eğer pratize edilmezse kitabı kerimin ifade ettiği şeklîyle Kitap yüklü eşeklerin beyhude çabalarına denktir.

Bunun için peygamberler bu gurupları hassaten uyarmış ve “Alim ve yöneticiler helake giderse alemi helak ederler.” Buyurmuştur. Helak bozulma çözülme, Kokuşma ve çöküştür.

Bu iki gurubun Adl-i ilahide sevap ve günah, azap ve mükâfatlarının ölçü birimlerinin diğer teb’aya göre farklılık arz ettiğini okumak mümkündür.!

“Dünya dört şeyle ayakta duruyor;

A-İlmi ile amel eden alim,

B-İyiliklerini yayan zengin,

C-Öğrenmekten tekebbür etmeyen cahil,

D-Ahiretini başkasının dünyasına satmayan fakir.

Toplum dört şeyle helak olur;

1-Alim, ilmiyle amel etmeyince,!

2-Zengin iyilik yapmaktan sakınınca,!

3-Cahil öğrenmekten tekebbür edince,!

4-Fakir de ahiretini başkalarının dünyasına satınca.!”

Hz. Ali ( as)

Müthiş bir sosyolojik çözümleme, yukarıda öğretilere duyarsız kalan toplumların cehalet, sefalet, menfaat ve enaniyet ekseninde bir sosyalitenin beraberinde getirdiği suç dosyalarının içinde bu dört kavramın homojenliği içinde bu kavramlardan birinin pratiği muhakkak vardır.

Büyük bütçeler harcayarak, büyük rakamlar barındıran cezaevleri yapıp adliye saraylarında hukuk tiyatroları oynamak beşeriyet için çözüm üretmeyecektir.

– Alimi, ilmine mecbur eden,

-Zengini fakire bakmayı görev sayan,

-Cahili öğrenmeye ikna eden,

-Fakire de fakirliğini bahane edip sınıfına ihanet etmeyen,

– Ayrıca; fakire de satılık olmayan paraya çevrilecek din pazarları kapatılarak, onuru ile çalışacağı imkan ve fırsat verilerek toplumu çöküşten kurtaracak eşitlikçi insan haysiyet ve onuruna yakışan, ademi merkeziyetçi, toplumun tarihi ve kültürü ile barışık hak ve özgürlüklerin insanca yaşama temelinde barındıran adil bir yaşamın kuralları ve ortamını oluşturmadığımız sürece beşeriyetin yataklarını cezaevlerine yığmamız, yaşayan ölüler için bir anlam ifade etmediği gibi sokaktaki sözde özgürler için de hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

İnsanların hayallerini reklam denen manipülasyon araçları ile tüketimin oyuncağından kurtarmak gerekir.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.