Belediye Başkanı Erdal Arıkan, valiliğin yeni hizmet binasına taşınmasıyla mevcut binayı yıkıp kent meydanı projesini başlatacaklarını söyledi.
Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl’de görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Göreve geldiği günden buyana yaptıkları çalışmaları anlatan Arıkan, planlanan projelerini de açıkladı.
Hayata geçirmek istedikleri önemli projelerin başında ‘Kent Meydanı’ projesinin geldiğini ifade eden Arıkan, valiliğin yeni binasına taşınmasıyla yıkım ihalesini yapıp projeyi başlatacaklarını söyledi.
Arıkan, “Valilik binamızın tamamlanmasıyla boşalacak olan mevcut hükümet konağı yıkarak altı otopark üstü kent meydanı olarak inşa edeceğiz. Projemizle hem ilimizin ilk kent meydanını inşa etmiş olacağız hem de otopark sorununu büyük oranda çözmüş olacağız. Ayrıca il özel idaresi alanını da yeşil alan olarak yeniden düzenleyeceğiz” dedi.
-ARAÇ FİLOSU GÜÇLENDİRİLDİ-
Göreve geldikten sonra araç filosunu güçlendirdiklerini belirten Arıkan, 4 panelvan, 2 çöp aracı, 2 minibüs, 2 pikap, 1 vidanjör, 1 kazıcı yükleyici kepçe, 1 tuz makinası, 1 arazi aracı, 1 arazöz, 1 paletli ekskavatör ve 1 mini yükleyici alarak araç sayısını 115’a yükselttiklerini ifade etti.
ASFALT PLENTİ KURULACAK
Şuana kadar 115 bin metrekare asfalt ve 205 bin metrekare kilitli parke taşı çalışması yürüttüklerini belirten Arıkan, asfalt plentinin kurulmasıyla yolları yenileyeceklerini ifade etti.
Bingöl-Solhan karayolunda asfalt plenti kurma çalışmalarının olduğunu ifade eden Arıkan, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın desteğiyle kendi asfalt plentimizi kuracağız, böylece hem daha hızlı asfalt üreteceğiz, hem de yollarımızı kaliteli asfaltla buluşturacağız.
Bu kapsamda Bingöl-Solhan yolu üzerinde bulunan 21.650 metrekare arazinin belediyemize devir işlemleri tamamlandı, yakın zamanda ihalesi gerçekleştirilecektir” diye konuştu.
YOL GENİŞLETME ÇALIŞMALARI
Birçok caddede yol genişletme çalışması yürüttüklerini belirten Arıkan, şunları söyledi: “Yol genişletme çalışmaları kapsamında; araç ve yaya trafiğini rahatlatmak için Kurtuluş Caddemizi 5-12 metre aralığında genişlettik.
Yine Kültür ile İnalı Mahallesi arasında bağlantı yolu sağlayan yeni imar yolumuzu hizmete açtık.
Kültür Kavşağı ve Serkan Akyaz İlkokulu yanında bulunan yollarımızı genişlettik.”
Şehrin caddelerini led aydınlatmalarla süslediklerini kaydeden Arıkan, “Çarşı merkezinde cazibesini yitiren ana caddeler başta olmak üzere 8 caddemizi kent estetiğine uygun şehri simgeleyen dekoratif led aydınlatma sistemleriyle süsledik. Böylece hem şehrimize görsel estetik kazandırdık hem de elektrik hizmetlerinde büyük oradan tasarruf sağlıyoruz” dedi.
Yeni bağlantı yolları için de çalışmalarının olduğunu ifade eden Arıkan, şu bilgileri verdi: “Genç Caddesi PTT Kavşağı’nda oluşan yoğunluğunu azaltmak, çarşı trafiğindeki sorunu minimize etmek için çalışmalarımıza başladık.
Ayrıca Genç Caddesi ile Yeşilyurt Mahallesi, Beş yol civarına bağlantı yolu sağlayan ana yol ve ara caddelerimizi genişletiyoruz.”
-SİMANİ’DE ARAÇ VE YAYA KÖPRÜLERİ YAPILDI-
Arıkan, Simani’de yapılan araç ve yaya köprüleri ile ilgili şunları söyledi: “Simani Mahallemizde bulunan dere yatakları, vatandaşlarımızın karşıya geçişlerini güçleştiriyor, gündelik hayatta zorluklar yaşatıyordu. Mahalle sakinlerimizin talebi doğrultusunda gerekli incelemeleri yaptıktan sonra 3 adet yaya ve araç köprüsü inşa ettik.”
-YENİ BELEDİYE HİZMET BİNASI-
Yeni belediye hizmet binasında son hazırlıkların yapıldığını kaydeden Arıkan, “Seçim vaatlerimiz arasında yer alan ve ‘ilk işimiz dediğimiz’ yeni belediye hizmet binamızın yapım çalışması devam ediyor. 23 bin 400 metrekare inşaat alanı, 6 bin 800 metrekare bina alanına sahip 62 Milyon TL 200 Bin TL yatırım bütçeli yeni hizmet binamız, 98 oranında tamamlandı” diye konuştu.
-ASKERİ TESİSLER-
Arıkan, belediye binasının yapıldığı alanın devri ile ilgili protokol kapsamında yeni askeri tesisler yaptıklarını ifade eden Arıkan, “Milli Savunma Bakanlığımız ile yaptığımız 35 bin metrekarelik askeri alanın devri protokolü kapsamında; 18 milyon 700 bin TL yatırım tutarlı 104 ünitelik lojman, kantin, ısı merkezini yüzde 95 oranında tamamladık” dedi.
-ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ-
Başkan Arıkan, ‘Engelsiz Yaşam Merkezi’nin son durumu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Engelli kardeşlerimizin yaşam kalitelerini yükseltmek, sosyal hayata katılımlarını kolaylaştırmak için
3 Milyon 440 Bin TL yatırım ile 1. 900 metrekarelik alan üzerine inşa ettiğimiz 5 katlı yaşam merkezimiz tamamlanmış olup, geçici kabulü yapılmıştır. Tefrişat işlemleri tamamlandıktan sonra hizmete açılacaktır.”
-MEZARLIKLAR MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİNASI-
2 milyon 850 bin TL’lik yatırım tutarıyla mezarlıklar müdürlüğü hizmet binasını yaptıklarını belirten Arıkan, “Mezarlık Müdürlüğümüze yeni hizmet binası inşa ederek, tüm cenaze işlemlerini tek çatı altında topluyoruz.
2 katlı yapı bünyesinde; idari birim, gasilhane, morg, kefenleme, bay ve bayan mescidin yer alacağı yeni bina vatandaşların mezarlık başvurularını kolaylaştırmanın yanı sıra cenaze ve defin işlemlerini de daha hızlı bir şekilde ilerletmelerine imkân sunacak.
Belediye olarak hizmetlerimizi arttırırken hizmetin altyapısını da güçlendiriyoruz. ‘Daha yeşil bir Bingöl’ sloganıyla ilimiz genelinde çalışmalarımızı sürdürürken Modern Sera ve yeni Park ve Bahçeler Müdürlüğümüze hizmet binalarımızla da hizmet altyapımızı daha güçlü ve etkili hale getiriyoruz.
Araç filomuzu ve fiziki yapılarımızı güçlendirerek, sistematik çalışmalarımızı ve verimliliğimizi arttırıyoruz. Bu doğrultuda; ilimize ve vatandaşlarımıza daha etkili ve hızlı bir şekilde hizmet sunabilmek için araç filomuzla birlikte Makine İkmal Müdürlüğümüzü de daha güçlü hale getiriyoruz” dedi.
-İÇME SUYU ÇALIŞMALARI-
İçme suyu hattına ilave kaynakların dahil edilmesi için çalışma yürüttüklerini belirten Arıkan, Karlıova’nın Bahçe ve Kaynak köylerinde bulunan suyu şehir hattına ilave edeceklerini söyledi. Arıkan, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “İlave içmesuyu kaynak arayış çalışmalarımız doğrultusunda; Karlıova İlçesi Bahçe ve Kaynak Köylerinin bulunduğu bölgede içme suyu kaynadığı bulduk.
DSİ Bölge Müdürlüğü, Valilik ve köy sakinleriyle yapılan protokol kapsamında; içme suyuna karşılık talep edilen kaynak suyunun Proje İhalesi gerçekleştirilmiş olup, yakın zamanda yapım ihalesi gerçekleştirilecektir. Söz konusu köylerden kaynaklarımıza aktarılacak olan 285 Lt./Sn debiye kaynak; şehrimizin içme suyu ihtiyacını büyük oranda karşılayacaktır.
Ayrıca aynı bölgede içme suyu göleti yapım işi DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yatırım programına alınmış olup, kısa süre içerisinde proje ihalesi gerçekleştirilecektir.”
METAN GÖLETİ (İÇME SUYU BARAJI)
Metan bölgesinde de DSİ’nin gölet çalışması olduğunu kaydeden Arıkan, “DSİ 94.Şube Müdürlüğü ile belediyemizce yapılan görüşmeler sonucu; Çapakçur Çayının sağ sahilinde yer alan yan kol üzerinde yaklaşık 6.500 m3 rezervuar hacmine sahip baraj yapılması için gerekli kriterleri taşıyan alan bulunduğu tespit edildi.
Metan Göletinin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından programa alınarak yapılması durumunda isale hattı ile su verilerek ilimizin içme suyu ihtiyacı için yeni bir alternatif kaynak oluşturulabilecek.
Metan Barajı ve Karlıova İlçesi Bahçe ve kaynak Köyleri sulama gölet projelerinin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından programa alınarak yaptırılması halinde ilimizin 2050 yılı sonuna kadar içme suyu ihtiyacının tamamen karşılanabileceği ön görülmektedir” dedi.
-KAÇAK YAPILARLA MÜCADELE-
Başkan Arıkan, kaçak yapı ve işgaller ile mücadele kapsamında; 144 adet kaçak yapı ve 134 adet metruk yapının yıkıldığını belediyeye ait 18 adet arsanın işgalden kurtarıldığı ve 13 işgaliyeye 130 bin 200 TL idari para cezası kesildiğini söyledi.
-PEYZAJ VE MİMARİ ÇALIŞMALAR-
Yürüttükleri peyzaj çalışmalarıyla şehre güzellik kattıklarını belirten Arıkan, şunları söyledi: “İlimizin iki yakasını birleştiren kentin gerdanlığı olma özelliği taşıyan Çapakçur Viyadüğümüzün girişlerinde peyzaj ve kent estetiğine uygun çalışmalar yürütüyoruz. Kuru ve atıl durumdaki viyadük girişlerinde peyzaj ve mimari çalışmalar yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Yamaç kısmında yapacağımız yürüyüş yolları ve peyzaj çalışmalarıyla hizmetimizi taçlandırmış olacağız.
‘1 Milyon Bitki’ üretimi hedefi ile hareket ettiğimiz peyzaj çalışmaları kapsamında iki yıl içerisinde kendi seralarımızda ve açık tarla alanlarımızda ürettiğimiz değişik türden 400 bin mevsimlik süs bitkisi,40 bin adet çalı ve ibreli grubu, 5 bin fidan ve 7 bin gül fidanını toprakla buluşturduk.
250 bin sebze fidesini vatandaşlarımıza ücretsiz dağıttık. Çapakçur Viyadüğü başta olmak üzere kavşak ve orta refüjlerimizi çiçeklerle süsledik.
-MODERN SERA PROJESİ-
İlimizin fidan ve süs bitkileri ihtiyacını karşılamak ve üretim maliyetimizi minimize etmek için hazırladığımız ‘Modern Sera Proje’miz, Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Proje ile ihtiyacımız olan bitkileri üretmenin yanı sıra, hem 4 farklı dalda düzenleneceğimiz kurslarla dezavantajlı gruplara eğitim vereceğiz hem de çiftçi ve üreticilerimize ücretsiz fide desteği sağlayacağız.”
-PARKLARA GÜVENLİK KAMERASI TAKILACAK-
Parkları güvenli hale getireceklerini vurgulayan Arıkan, “İlimiz genelinde bulunan 25 parkımızı ve Şehirlerarası Otobüs Terminalini kamera sistemleriyle güvenli hale getiriyoruz. İlk etapta Otogar, Kent Park, Kültür Parkı ve Viyadük girişleri için 450 Bin TL bütçeli ihale yapımı gerçekleştirildi” dedi.
-ENERJİ ÜRETİMİ-
Çöpten ve güneş panellerinden enerji üreterek belediye bütçesine katkı sağladıklarını belirten Arıkan, şu bilgileri paylaştı: “Katı atık düzenli depolama sahasında hayata geçirdiğimiz ‘çöpten enerji üretimi ve fermantasyon tesisi’ ile çöp gazından elektrik üretimi yapıyoruz.
Günlük 130 ton katı atıktan 560 Kilowatt/saat elektrik enerjisi üretiyoruz. Buda günlük 1.500 konutun aydınlatmasına yetecek enerjiye denk düşüyor.
Gelişen ve büyüyen ilimizin katı atıklarını düzenli olarak depolamak ve sağlıklı bir şekilde bertaraf etmek için Katı Atık Depolama Tesisimizde 2 Milyon TL yatırım bütçeli 2. Lot çalışmalarımız tamamlandı.
Çevre dostu enerji projelerimiz kapsamında, belediyemizin elektrik ihtiyacını karşılamak için Çevre Yolunda 20 dönümlük arazi üzerinde Güneş Enerji Sistemi (GES) projemizi hayata geçirdik. Proje kapsamında; 2.952 panel kuruldu.
Günlük 1 megawat/saat kurulum gücüne sahip santralimizde aylık ortalama 140 Bin TL gelir elde edilmektedir.”
-KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ-
Kültür Mahallesinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının bu yıl tamamlanacağını ifade eden Arıkan, “Kültür Mahallesi’ndeki 15,1 hektarlık alana sahip Kentsel Dönüşüm Projesi TOKİ aracılığıyla 2 Ekim 2019’da ihale edildi. 294 Milyon TL bedel ile yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak çalışmalar start aldı. Proje kapsamında; 1172 Konut, 196 işyeri inşa edeceğiz. Modern ve son derece kullanışlı 123 metrekare ile 150 metrekare olmak üzere iki tip konut inşa edilecek” dedi.
-ÇAPAKÇUR VADİSİ MİLLET BAHÇESİ PROJESİ-
Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi Projesinde kamulaştırma çalışmalarının yapıldığını ve hak sahiplerine ödemelerinin yapılmaya başlandığını belirten Arıkan, şunları söyledi: “En önemli başlıca projelerimiz arasında yer alan Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi Projesi, TOKİ Başkanlığınca 2 Eylül 2021 tarihinde ihale edildi.
Proje kapsamında 71 parselin acil kamulaştırma işlemleri devam ediyor. Kamulaştırma bedeli yaklaşık 20-25 Milyon TL olacak ve bunun 10 Milyon TL’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından hibe desteği olarak sunulacak. Kalan miktar ise belediyemiz tarafından karşılanacaktır” dedi.
-TELEFERİK PROJESİ-
İki yakayı birleştirecek bir teleferik projelerinin de olduğunu belirten Arıkan, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Yamaç Bölgesi Düzenleme Projemiz alanından Karşıyaka Mahallesi’ne uzanan Teleferik Projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi Projesi ile Yamaç Bölgesi Düzenleme Projesi’nin hayata geçirilmesiyle birlikte bu alanlarda sosyal, kültürel ve spor alanları oluşturulacaktır. Teleferik Projesiyle de bu iki projemizi taçlandırmış olacağız” dedi.
DSİ PARKI YENİDEN DÜZENLENDİ
DSİ parkını yeniden düzenleyerek ailelerin zaman geçirebileceği modern bir alana dönüştürdüklerini belirten Arıkan, “60 bin metrekarelik alanı ve doğal yapısıyla muazzam bir görüntüye sahip parkımızı, kentin en büyük mesire alanına dönüştürüyoruz. Nisan-mayıs aylarında parkımızı hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.
Arıkan, park alanında; Peyzaj düzenleme, idari bina, otopark alanı, bay-bayan mescit, emzirme odaları, bay-bayan WC’ler, oyun grupları, oturma grupları, açık spor alanları, aydınlatma sistemleri, barbekü alanları ve yürüyüş yollarının yer alacağını kaydetti.
Arıkan, mahallelere 6 adet yeni park yapacaklarını da söyledi.
-KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ PROJESİ-
Bingöl Kültür Merkezi yanında bulunan alanın belediyeye devrinin yapılacağını belirten Arıkan, bu alanda kültür ve sanat merkezi inşa edeceklerini söyledi.
Arıkan, “Bingöl-Elazığ Karayolu üzerinde bulunan ve mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü’ne ait olan 8.000 metrekarelik alana sahip ‘eski şeker Fabrikası’na ait arazi
1 Milyon 600 Bin TL bedel ile belediyemize devri yapılacak.
İşlemlerinin tamamlanmasının ardından alanda özellikle gençlerimizin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için Kültür ve Sanat Merkezi inşa edilecek.”
Ayrıca İnönü Mahallesinde de gençlik merkezi projelerinin olduğunu belirten Arıkan, şunları söyledi: “Merkez İnönü Mahallesi 1. Etap kentsel dönüşüm alanında bulunan 5.385 metrekarelik alanı Gençlik Merkezi olarak planlanıyoruz. Bu kapsamda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ilgili protokoller imzalandı. Yakın zamanda ihale süreci başlayacak. Hayata geçirilecek proje ile gençlerin sosyal ve kültürel anlamda kendilerini geliştirebilmelerine olanak sağlanacak.”
SEMT PAZARI PROJESİ
Bingöl’de 3 adet kapalı semt pazarı kurmayı planladıklarını belirten Arıkan, “Mahalle sakinlerimizin daha temiz, daha ferah ve güvenli bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlayacak ‘Kapalı Semt Pazarı’ projemizi hayata geçiriyoruz. Uygun bulunan mahallelerimizde hayata geçirilecek proje ile ilimizdeki pazar kültürü değişecek, modern ve konforlu pazar alanları inşa edilecek” dedi.