DOLAR
34,5252
EURO
36,4191
ALTIN
2.963,85
BIST
9.136,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

BAKAN PAKDEMİRLİ, AVCILIĞI SAVUNDU

BAKAN PAKDEMİRLİ, AVCILIĞI SAVUNDU
24.10.2021 22:28
483
A+
A-


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, para karşılığında yaban hayvanlarının avlanmasını savundu, “Belirlenen yoğunluk seviyesine ulaşmış popülasyonlar için av izni verilen sayılar ortaya çıkmaktadır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’in, yaban hayvanlarının öldürülmesi için verilen izinlerle ilgili meclise verdiği soru önergesini yanıtladı. Bakan Pakdemirli, popülasyonların artışına gör av izni verilen sayıların belirlendiğini belirterek, avlanmaların uluslararası sözleşmelere uygun yapıldığını ifade etti.
MAHKEME KARARI UYGULANMADI
2020 yılında yaban hayvanlarının öldürülmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonunca ihaleler yapıldı. Bingöl’de 7 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi ve 7 Yaban Keçisi olmak üzere 14 yaban hayvanını öldürme ihaleleri yapılırken, birçok kuruluş ihalelerin iptali için ülke genelinde bölge idare mahkemelerine başvurdu. Bölge idare mahkemeleri, ihalelerin iptali yönünde karar vermesine rağmen kararlar uygulanmadı.
Mahkeme kararına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonunca 2021 yılında yaban hayvanlarının öldürülmesi için yeni ihaleler yapıldı.
Bingöl’de geçen yıl Merkez Av Komisyonu tarafından 7 Yaban Keçisi ve 7 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin avlanmasına izin verilirken, bu yıl sayı arttırıldı. 2021-2022 sezonunda, 12 yaban Keçisi ve 4 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin öldürülmesi izni çıktı. Mahkemenin iptal kararı ise görmezden gelindi.
AYDEMİR, KONUYU MECLİSE TAŞIDMIŞTI
HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, yaban hayvanlarının öldürülmesi için verilen izinlerle ilgili meclise soru önergesi verdi.
Aydemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği önergede, yaban hayvanlarının korunma altına alınmasını istedi.
Aydemir, şunları söyledi: “Bingöl halkı, yaban hayvanlarının koruma altına alınmasını beklerken, avlanma konusunda; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 13. Bölge Müdürlüğü tarafından geçici avcılık belgesi ile avlanma izni verildiği yazılı metinle ifade edilmiştir. Nesli tükenmekte olan hayvanlar ile ilgili gerekli belgelerin temin edilmesi ile birlikte, her bir izin belgesine 10 adede kadar avlanma izni ibaresi kullanılması; Kiğı, Yayladere ve Ilıcalar bölge halkları başta olmak üzere, tüm Bingöl halkının öfkelenmesine sebebiyet vermiştir.
Bu bağlamda; Yaban Hayvanlarının avlanması ile ilgili alınan kararı durduracak mısınız?
Yaban Hayvanlarının avlanılması yasağı ile beraber yaban hayvanlarının korunma altına alınması ile ilgili bir çalışmanız olacak mı?”
BAKAN PAKDEMİRLİ’NİN CEVABI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aydemir’in soru önergesine verdiği yanıtta, şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde av ve yaban hayvanlarının popülasyonları envanter çalışmalarıyla her yıl izlenmekte, popülasyon artımları değerlendirilmekte, belirlenen yoğunluk seviyesine ulaşmış popülasyonlar için avına izin verilen sayılar ortaya çıkmaktadır.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun 15’inci Maddesinin 2’inci Fıkrası kapsamında; av turizmine ilişkin esas ve usuller ile avcı turistlerin avlayabilecekleri av hayvanlarının tür, cinsiyet ve miktarları, bunlardan alınacak avlanma ücretleri ve diğer ücretler bakanlıkça tespit edilmektedir.
Av organizasyonlarıyla; yeterli popülasyona ulaşmış av ve yaban hayvanlarının yıllık artan miktarlarının belirli plan içerisinde hasadıyla, av ve yaban hayatı kaynaklarının popülasyon dengelerinin korunarak sürdürülebilir yönetimi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, yaban hayvanlarının popülasyonları her yıl izlenmekte, popülasyon artımları değerlendirilmekte, belirlenen yoğunluk seviyesine ulaşmış popülasyonlar için avına izin verilen sayılar ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda, artım miktarlarının elemine edilmesi/akıllı hasadı ile birlikte genetik deformasyonlu, üreme yeteneği düşmüş/düşme başlangıcında olan ya da hatalı trofeli, hastalıklı, sakat bireylerin avı dikkate alınarak yaban hayatı ve türlerin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı sağlamaktadır.
Ayrıca, genetik yapısının bozulmasını önlemek, bakım ve üremesine engel zararlılarla mücadele önlemlerini alarak popülasyonların sağlıklı olarak devamı sağlanmaktadır.
Ülkemizde av turizmi uygulamaları; Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu, Uluslar Arası Sözleşmeler (BERN), Av Turizmi Kapsamında Avlanmalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Merkez Av Komisyonu kararları, Av Turizmi Uygulama Talimatı ve diğer Kanunlar (2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun ..) çerçevesinde yürütülmektedir. Bununla birlikte Mülga Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Koruma Altına Alınan Yaban Hayvanları listesi güncellenerek 29.04.2015 tarihli ve 29341 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
Yaban hayvanlarının avlanması ve korunması iş ve işlemleri bu çerçevede yapılmaktadır.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.