3 Aralık 2015 tarihinde Kiğı Açıkgüney merkezli depremde ağır hasar gören konutlar için nihayet ihale aşamasına gelindi. 176 konut için 18 Kasım’da ihaleye çıkılacak.
*
3 Aralık 2015 tarihinde Kiğı ilçesi Açıkgüney merkez üstünde yerel saat ile 01:27’de aletsel büyüklüğü 5.5 olan şiddetli bir depremde hasar gören evlerin yerine altı yıl geçtikten sonra yapılacak konutlar nihayet ihale aşamasına geldi.
714 KONUT AĞIR HASAR ALMIŞTI
Deprem, Açıkgüney-Kiğı Depreminde Bingöl, Erzincan ve Tunceli’de hissedilmişti. Depremde can kaybı olmamış, ancak ilk belirlemelere göre 11 ev ve işyeri yıkılmış, Kiğı, Adaklı, Yayladere, Yedisu ve Sancak’ta toplam 714 ev ve işyeri ağır hasar görmüştü.
HAK SAHİBİ OLUP İLÇE MERKEZİNDE YAPILACAK KONUTLAR
Kiğı depreminden sonra hasar tespit çalışmalarının akabinde ilçe ve köylerde birçok hak sahibi, “evini yapana yardım” metodu ile evini yaptı ancak Kiğı köylerinde heyelan ve depreme dayanıklı olmadığı tespit edilen köylerde hak sahibi olanların ilçe merkezinde yapılmasını kabul eden 176 hak sahibinin konut yapımına bir türlü başlanamadı.
AFAD Bingöl il Müdürlüğünden geçen hafta gazetemizi arayan yetkili, Kiğı ilçesinde 176 Adet Afet Konutu, Alt Yapı ve Çevre Düzenleme Yapım İşi ihale edileceğini söyledi.
İHALE 18 KASIM’DA
Yapılan açıklamada, “Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yayınlanan ilana göre; Bingöl İli Kığı İlçesi 176 Adet Afet Konutu, Alt Yapı ve Çevre Düzenleme Yapım İşi ihale edilecek. İhale (son teklif verme) tarih ve saati 18.11.2021 – 10:00 olan yapım işinin yer tesliminden itibaren 550 takvim gününde yapılması planlanıyor” denildi.
KİĞI’DA BİRÇOK KÖY ETKİLEMİŞTİ
Depremden etkilenen toplam yapı sayısının ise 1872 olduğu açıklanmıştı. Depremde en fazla hasar Kiğı ilçesinde meydana gelmişti. Çiçektepe, Açıkgüney, Sabırtaşı ve Bilice köylerinde hasar fazla olmuştu. Hasar dağılımı üzerinde yapı tarzı ve malzemesi, meskenlerin tamamının taş malzemelerin kullanıldığı yığma yapılar olduğu belirlenmişti. Yerleşmelerin büyük bir bölümünün eski heyelan sahalarına kurulması ve bu sahaların gevşek malzemeden oluşması hasarın fazla olmasına neden olmuştu.
Sosyal Araştırmalar Dergisinden Vedat Avcı ve Kemal Kıranşan’ın tespitlerine göre deprem bölgesi ve çevresinde haritalanmamış çok sayıda fay bulunuyor.
Raporda şu ifadelere yer verildi: “3 Aralık 2015 tarihinde Açıkgüney-Kiğı depreminde can kayıplarının olmamasında depremin orta büyüklükte olmasının etkisi olmakla birlikte, inceleme sahası ve çevresinde bulunan kırsal yerleşmelerin büyük çoğunluğunun mevsimlik olarak kullanılmasıdır. İnceleme sahasındaki köyler büyük çoğunlukla yaz mevsiminde kullanılırken, kışın kullanılmamakta ve kış mevsimi büyük şehirlerde geçirilmektedir.”
TABLO: 1939 YILINDAN 2015 YILINA KADAR BÖLGEDE MEYDANA GELEN DEPREM HAREKETLERİ…