DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

Yaşam Alanlarımızın En Doğal Haliyle Kalmasını İstiyoruz!

Yaşam Alanlarımızın En Doğal Haliyle Kalmasını İstiyoruz!
21.02.2024 12:11
118
A+
A-

Bingöl-Karlıova-Derinçay’daki kömür rezervlerinin pazarlanma girişimlerine karşı çıkan TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu: Bu iptal kararının kalıcı olmasını istiyoruz.

Bingöl TMMOB’dan yapılan basın açıklamasında, geçtiğimiz günlerde ihalesi iptal edilen Bingöl-Karlıova Derinçay Köyü’ndeki kömür rezervleri ile ilgili ihaleiptal kararının kalıcı olması temenni edilerek doğal yaşamın korunması istendi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bingöl İl Koordinasyon Kurulu, Bingöl’ün Karlıova ilçesi Derinçay Köyü’nde bulunan kömür rezervlerinin pazarlanma girişimlerine karşı bir basın açıklaması yaptı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafınndan yapılan açıklamada, “Bugün burada toplanmamızın sebebi, Bingöl-Karlıova Derinçay Köyü’nde bulunan kömür rezervlerinin sürekli pazarlanma girişimlerine karşı bir tutum sergilemektir. Bu rezervler çok ciddi düzeyde Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) dert olmalı ki ihaleler silsilesiyle uğraşmaktan biz yorulduk ama onlar göz boyamaktan yorulmadılar…

1998, 2008, 2013, 2022 ve 2024 planlamalarını hep dayattılar. Ama bizler; bölge halkı olarak, sivil toplum dinamikleri olarak, her girişimin önünde durmaya çalıştık. Hem bireysel hem toplumsal hem de kurumsal basınç yaratmaya çalıştık. Hepsinde de bu muazzam birliktelik kazandı ve en son 22 Şubat 2024 tarihinde yapılması planlanan ihale de iptal edildi. Ama nasıl iptal edildiğine bir bakalım; ‘Madde 20.1: 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na ve 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayıp TKİ ihaleyi yapıp yapmamakta, iptal etmekte veya dilediğinde yapmakta ve en uygun bedeli tespit etmekte serbesttir ve bu durumlarda istekliler TKİ’den herhangi bir ad altında maddi talepte bulunamaz’ maddesine göre iptal edilmiştir. Bu, şu anlama gelmektedir: ‘Şimdilik bu ihaleyi erteliyoruz. Hele bir yerel seçimler geçsin şartlar olgunlaşsın, yıllardır pazarlamaya çalıştığımız madeni elbet bir gün adrese teslim pazarlayacağız’ demektir” ifadeleri yer aldı.

İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARI, YEREL YÖNETİMLERİ HASSASİYETE DAVET EDİYORUZ

binguven-bal2

“Ama biz de yaşam alanlarımızın ranta ve sermaye gruplarına feda edilmesini kabul etmiyoruz. Bölgemizde ne kömür ocağını istiyoruz ne de termik santral istiyoruz! Yaşam alanlarımızın en doğal, en yalın haliyle kalmasını istiyoruz” vurgusu yapılan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun açıklaması şöyle devam etti: “Bizlere hep dayatılan sistem içi çevreciliğe itiraz ediyoruz.

Ekolojik bir yaşamın ağlarını örme gayretiyle her türlü yıkım ve talan projelerine karşı duruyoruz. Bu karşı duruşta insanı, insan sağlığını ve doğal bir dünyayı amaçlayan herkesi yanımızda görmek istiyoruz. Başta bölge halkı olmak üzere, biz ve bizim gibi yaşamı savunan sivil toplum kuruluşları olarak, bu ihalenin sadece bir kömür işletmesi olmadığını, devamında termik santral planlanacağını biliyorduk. Dolayısı ile ilgili kurum ve kuruluşları, yerel yönetimleri hassasiyete davet ediyoruz. Bu iptal kararının kalıcı olmasını istiyoruz. Şartlar olgunlaşıncaya kadar rafa kaldırılmasını artık kabul etmiyoruz. Yaşamımızı ve yaşam alanlarımızı ranta, sermaye gruplarına ve endüstriyalizme feda etmeyeceğiz…”

EROL YILMAZ

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.