DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
27°C
İstanbul
27°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
28°C

Steinmeier’den siyasi şiddeti dışlama çağrısı

Steinmeier’den siyasi şiddeti dışlama çağrısı
12.06.2024 03:20 | Son Güncellenme: 12.06.2024 13:50
47
A+
A-

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Köln’de Kürt ve Türk kökenli esnafın bulunduğu Keup Caddesi’ni hedef alan ırkçı saldırının 20. yıl dönümünde düzenlenen etkinliğe katıldı. Steinmeier “Birlik ve beraberlik” mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Keup Caddesi’nde 9 Haziran 2004 yılında (Nazi ) Nasyonal Sosyalist Yeraltı adlı terör hücresinin düzenlediği bombalı saldırının 20’nci yıldönümünde tüm demokratları ve ırkçılık karşıtlarını birlikte durmaya çağırdı.

Steinmeier 9 Haziran 2004’teki saldırıdan tam 20 yıl sonra düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada “Arkasındaki nedenler ne olursa olsun, siyasi görüş mücadelesinde siyasi şiddeti dışlamamız önemli. İster aşırı solcu ister aşırı sağcı isterse de dini fanatizm olsun, şiddet demokrasiyi tahrip eder ve biz bunu istemiyoruz” dedi.

Steinmeier “Demokrasi aşırıcılığın hangi yönden geldiğini sormaz. Demokrasi, onu savunan çoğunluğun gücüne ve dayanışmasına ihtiyaç duyar” ifadelerini kullandı. Anma töreninde geçtiğimiz günlerde Mannheim’da bir radikal İslamcı tarafından bıçaklanarak öldürülen polis memuru da anıldı.

Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst’ün de katıldığı tören caddeye patlayıcı konmuş olabileceği şüphesi nedeniyle gecikmeyle başladı. 

binguven-bal2

NSU’nun sorumlu olduğu yıllar sonra anlaşıldı

9 Haziran 2004 tarihinde Keup Caddesi’nde Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı ırkçı terör yapılanmasının beş kilo çivi içeren bombayı uzaktan kumanda ile patlatarak düzenlediği saldırıda 22 kişi yaralanmıştı. Saldırının ardından Alman emniyeti uzun süre patlamanın esnaflar arasındaki husumetten kaynaklı olduğunu düşünmüş ve zanlı konumuna düşen cadde sakinleri yıllarca sorgulanmıştı.

Keup Caddesi’ndeki patlamanın ırkçı bir saldırı olduğu ise ancak yıllar sonra anlaşıldı. Failleri de Almanya’da sonradan ortaya çıkan cinayetler serisinin sorumlularıydı.

NSU’nun 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldürdüğü 2011 yılında anlaşıldı. Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt adlı faillerin başarısız bir banka soygununun ardından 4 Kasım 2011’de saklandıkları karavanda ölü bulunmaları cinayetlerin açığa çıkmasını tetiklemişti. Örgütün sağ kalan tek üyesi Beate Zschaepe cinayetlerin tek ana sorumlusu olarak yargı karşısına çıkarıldı.

Keup Caddesi’ne bombayı yerleştirerek uzaktan patlatanların da NSU örgütünün iki üyesi Mundlos ve Böhnhardt olduğu Münih’teki yargılamalar sonucunda kesinleşti.

DERNEK BAŞKANI MEHMET AYAZGÜN: ALMAN DEVLETİ YANIMIZDADIR

Yaşanan patlamada yaralanan Bingöllü iş insanı ve cadde dernek başkanı Muhammet Ayazgün, “Evet çok zararı oldu bize ancak devletin yanımızda olması, bizleri memnun ediyor” dedi.

Ayazgün, 500 metre uzunluğunda130 Kürt ve Türk esnafın yaşadığı cadde de dükkanların yanı sıra evlerin mülkiyetlerin de bu esnafa ait olması, faşist örgüt tarafından hedef seçilmişti. Olayın anını hiçbir zaman unutmayacağını belirten Ayazgün, patlama ile komşularım gibi bende yaralandım, çok şükür atlattık dedi.

ETKİNLİĞİN YAPILDIĞI GÜN BOMBA TEHDİDİ YAPILDI

Ayazgün, olayın üzerinden 20 yıl geçmesi üzerine Dernek olarak her sene Köln Belediyesi ile birlikte etkinlik düzenliyoruz, bu sene 20 yıl olmasından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere çok sayıda milletvekili, siyasi parti temsilcileri, sanatçılar ve davetlilerin katıldığı programa öncesi aynı örgüt tarafından yine bomba tehdidi yapıldığı için program 5 saat gecikmeli başladı.

Etkinliğe Milletvekili Bingöllü Berivan Aymaz’da katıldı

LORD BELEDİYE BAŞKANI, HENRİETTE REKER

© Stüdyo Ulf AmindeKöln’deki NSU saldırılarının anıtının tasarımı

2011’in sonunda, terörist grup “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” tarafından insanlık dışı cinayetler dizisi biliniyordu. Köln’de 2001’de Probsteigasse’de ve 2004’te Keupstraße’de meydana gelen iki saldırıda, bazıları ağır olmak üzere 20’den fazla kişi yaralandı. Mağdurlar fiziksel, maddi ve psikolojik zarara uğradı.

Ayrıca, saldırılardan hemen sonra fail olarak damgalandılar.

Entegrasyon Konseyi’nin 20 Ocak 2014 tarihli kararına uygun olarak 11 Şubat 2014 tarihli toplantısında belediye meclisi, NSU’nun Köln’deki Keupstraße ve Probsteigasse’deki saldırılarının anısına bir prosedür geliştirme görevini bize verdi. NS Dokümantasyon Merkezi koordinasyon ile görevlendirildi. Mağdurlar ve etkilenenler, anıtın dikilmesi için yarışmanın uygulanmasında yakından yer aldılar. Sanatçı Ulf Aminde’nin tasarımı yarışmanın galibi seçildi.

Anıt sadece NSU’nun saldırılarını anmakla kalmıyor. Aynı zamanda bizi mevcut aşırı sağcılık ve ırkçılıkla başa çıkmaya teşvik ediyor.

Anıt, yatırımcı değişikliğinden sonra Köln-Mülheim’daki Keupstraße/Schanzenstraße’nin köşesinde birçok kişi tarafından istenen yerde gerçekleştirilebildikten sonra, yönetim konsey komitelerine gerçekleştirilmesi için bir karar önerisi sundu. 28 Eylül 2021’de Entegrasyon Konseyi ilk olarak öneriyi ele aldı ve Konsey 9 Kasım 2021’de aşağıdaki kararı kabul etti:

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.