FKA’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında kabul edilecek projelere asgari 1 milyon TL destek verilecek.
Fırat Kalkınma Ajansının (FKA) Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinde uygulayacağı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) 2022 başvuruları başladı.
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, programın amacının; programın uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak olduğunu belirtti.
Yoğunlu, 2019 yılından itibaren Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinde paydaş kurumlarla birlikte önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, “Dört ilimizde şimdiye kadar 19 proje başarılı bulunarak desteklendi. Bu projelere sağlanan toplam destek tutarı 2022 fiyatlarıyla 34 milyon TL olurken toplam proje bütçe tutarı ise 45 milyon TL olarak gerçekleştirildi” dedi.
2022 yılı için de yeni proje fikirlerini beklediklerini ifade eden Yoğunlu, program kapsamında desteklenecek projelerin asgari proje bütçesinin 1 milyon TL olduğunu söyledi.
Yoğunlu, “Kamu kurumları ile kâr amacı gütmeyen kuruluşların sahibi olduğu projelerde eş finansman katkısı asgari yüzde ondur. Kâr amacı güden kuruluşların başvuru sahibi olduğu sosyal sorumluluk projelerinde eş finansman katkısı ise asgari yüzde ellidir” şeklinde konuştu.
Programa ilişkin detaylı bilgiye www.fka.gov.tr adresinden ulaşılacağının altını çizen Yoğunlu, tüm kurum ve paydaşların proje fikir önerilerini beklediklerini kaydederek, programın hayırlı olması temennisinde bulundu.
ÖNCELİK ALANLARI
Program ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
“İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİĞİ ARTIRMAK
-Toplumun dezavantajlı kesimlerinin istihdama katılımının kolaylaştırılmasına, mesleki bilgi ve becerilerin geliştirilmesine yönelik projeler,
-Genç istihdamının artırılmasına yönelik projeler,
-İldeki ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli ve üretken beşerî sermayenin geliştirilmesine yönelik projeler.
SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİLİK
-Sosyal girişimlerin kurulmasına ve kapasitelerinin artırılmasına yönelik projeler,
-İstihdam edilebilirliğe ve sosyal içermeye ilişkin yenilikçi modeller geliştirilmesine yönelik projeler,
-Sosyal girişimcilik ve sosyal yenilikçilik alanlarında hizmet veren/verecek olan aracı kurumların işleteceği, ekosistem güçlendirmeye yönelik merkezler, sosyal laboratuvarlar ile kuluçka ve hızlandırıcı programların uygulanmasına yönelik projeler.
SOSYAL İÇERME
-Sosyal yardım alan kesimin gelir düzeyinin artırılmasına yönelik yenilikçi ve model nitelikli projeler,
-Toplumun dezavantajlı kesimlerinin yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yönelik yenilikçi ve model nitelikli projeler,
-Dezavantajlı kesimlere sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılmasına yönelik yenilikçi ve model nitelikli projeler.
SOSYAL SORUMLULUK
-Bölge öncelikleriyle kâr amacı güden kesimin sosyal sorumluluk faaliyetlerini uyumlaştırmaya yönelik yenilikçi ve model nitelikli projeler,
-Program öncelik alanlarına ve/veya tespit edilen farklı sosyal bir sorunun çözümünde sosyal sorumluluk uygulamaları geliştirilmesine yönelik yenilikçi ve model nitelikli projeler.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
-Kâr amacı gütmeyen veya belirli ölçüde kamu yararı gözeten, kamu kurum ve kuruluşları,
-Üniversiteler,
-Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları,
-Birlikler, kooperatifler,
-Organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge işleticileri,
-Teknoloji transfer ofisi şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi ve iş geliştirme merkezi gibi kuruluşların yönetici şirketler,
-Özel kesim kuruluşları yalnıza sosyal sorumluluk projeleri için uygun başvuru sahipleridir, diğer projeler için ortak veya iştirakçi olabilirler.
ÖNCELİKLENDİRİLECEK PROJELER
-Genç, kadın ve engellilerin istihdamını hedefleyen, yenilikçilik, ortaklık ve işbirliği içeren projeler,
-Eş finansmanın nakdi olarak karşılanmasını öngören projeler,
-Doğrudan sosyal sorumluluk projesi olmasa da özel sektörün içerisinde yer aldığı eş finansman katkısı sunmayı taahhüt ettiği projeler,
-Proje kapsamında kullanılması öngörülen fiziksel mekânın sıfırdan bina yapımı yerine atıl binaların değerlendirilerek karşılanmasını öngören projeler.
DESTEK TUTARI VE EŞFİNANSMAN ORANI
Program kapsamında desteklenecek projelerin asgari proje bütçesi 1 milyon TL’dir. Kamu kurumları ile kâr amacı gütmeyen kuruluşların sahibi olduğu projelerde eş finansman katkısı asgari 10’dur.
Kâr amacı güden kuruluşlar, sosyal sorumluluk projeleri için başvuru sahibi, diğer projelerde ise ancak proje ortağı veya iştirakçi olabilirler. Kâr amacı güden kuruluşların başvuru sahibi olduğu sosyal sorumluluk projelerinde eş finansman katkısı asgari 50’dir.
DESTEKLENMEYECEK PROJELER VE PROJE BİLEŞENLERİ
-Temel sosyal hizmet sunumuna yönelik yenilikçi niteliği olmayan projeler,
-Yurtdışı gezi ile yurtdışı seminer, konferans, eğitim vb. faaliyetleri içeren proje kalemleri,
-Sosyal yardım ve nakdi sosyal transfer mahiyetindeki unsurlar içeren projeler,
-Okul derslerini takviye amaçlı etüt faaliyetleri ve sınavlara hazırlık amacı taşıyan kurs projeleri,
-Proje amaçları ile ilişkilendirilmemiş ve sürdürülebilirliği zayıf eğitim faaliyetlerine odaklanan projeler,
-Hali hazırda başka bir kurum tarafından rutin olarak sunulan hizmetleri içeren projeler,
-Hedef kitle ile faaliyetleri arasında ilişki kurulamayan projeler.
BAŞVURU SÜRECİ
Ajans tarafından SOGEP proje başvuru süreci iki aşamalı olarak yürütülecek. Ön başvuru aşaması kapsamında proje fikrinin ortaya konduğu SOGEP Proje Fikri Öneri Formu’nun doldurularak en geç 11 Şubat 2022 tarihine kadar sogep@fka.gov.tr adresine e-posta ile gönderilmesi gerekmektedir.
Uygun bulunan proje fikirleri nihai başvuru aşamasına alınacak olup bu noktadan sonra proje geliştirme çalışmaları doğrudan Ajansımızın koordinasyonunda yapılacaktır.”