DOLAR
34,4815
EURO
36,4027
ALTIN
2.955,78
BIST
9.301,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

PERİ VADİSİ İLİÇ OLMASIN..!

PERİ VADİSİ İLİÇ OLMASIN..!
28.02.2024 16:22 | Son Güncellenme: 28.02.2024 16:48
157
A+
A-

Çalık Grubu ile ABD-Kanada Ortaklı Anagold Altın Madeni İşletmecilerinin Erzincan İliç’te nasıl bir doğa katliamı yaptıklarını, sonuçlarının nasıl bir cinayete dönüştüğünü hep birlikte gördük. Telafisi mümkün olmayan “Vahşi Madencilik” Türkiye’nin geleceğini karartıyor. Bunu bütün dünya görüyor.

Peri Vadisi Platformundan Eren Akyol, Kiğı Ölmez Köyü mevkiinde 600 hektarlık ormanlık ve hazine arazisi niteliğindeki alanda Ocak 2024 tarihinde Ekin Maden Tic. San. ve A.Ş. tarafından Altın-Gümüş-Bakır Ocağı maden arama projesi için ÇED başvurusu yapılmış bulunmaktadır, “eğer halkımız, sesiz kalırsa; Peri vadisi, İliç olabilir” diye uyardı.

PERİ VADİSİ İLİÇ OLMAYA ADAY BİR BÖLGE HALİNE GELDİ

Akyol, “Dünya’da havzası tamamen yok edilen ender yerlerden biri bölgemiz olan Peri Suyu, AKP iktidarı döneminde Peri Vadisi havzasında 6’sı baraj tipi 9 tane hidroelektrik santrali son on yılda bu inşa edilerek faaliyete geçirilmiş bulunmakta. Bu projeler hayata geçirilirken, Peri Vadisi havzası için birikmiş etki değerlendirme süreci işletilmedi. Çünkü bu Peri Vadisi çok önemli bir ekosistem sahası. 2000’e yakın flora türü saptanmış olup bu türlerin 1/4’ü endemik. Bern Sözleşmesi‘ne göre pek çok hayvan varlığı türü var bölgede. Peri Vadisi bir nevi Türkiye’nin su deposu. Buranın bir kısmı HES’lerle tamamen yok edildi.

binguven-bal2

Bilindiği gibi Peri Vadisi coğrafyası başta Kurşun, Gümüş ve Çinko Madenleri olmak üzere çok çeşitli madenlerinde bulunduğu bir alan. Şimdi bu vadinin geri kalan alanları da madenlerle yok edilmek üzere. Bilim ve hukuk çerçevesinde bizlerin uluslararası sözleşmeler hükümlerine göre korumamız gereken alanlar birkaç şirketin tasarrufuna bırakılmış.

Maden şirketlerinin Dersim-Bingöl-Elazığ üçgenindeki Peri Vadisi coğrafyasındaki maden projelerinin yanında, Bingöl Kığı ilçesi Eskikavak – Arik Köyü yakınlarında 2011 yılında Bingöl Valiliğince, Bingöl Metal Madencilik A.Ş. tarafından “Kurşun-Gümüş Çinko Kompleks Cevher Ocağı Projesine” ‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’ verilmiş olup, 2014 yılında şirketin kapasite artışı başvurusu sonrasında “projenin alansal ve üretim anlamında kapasite artışına gidilmesinde sakınca görülmeyerek” Bingöl Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından kapasite artışı içinde tekrar ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir.

Vahşi yollarla maden projeleriyle madenler ararken doğa katliamı yapıyor. Maden işletilen, ayrıştırılan bölgelerde geri dönüşü mümkün olmayan doğa katliamları yaratılıyor. Bilimsel hiçbir ön çalışma, araştırma yapılmadan, uygulanmadan, ortaçağ zihniyetiyle doğal ortamlar cehenneme çevriliyor. Hiçbir devlet organı, yetkilisi Vahşi Madenciliğe ses çıkarmıyor, çıkaramıyor.

2021 yılı kasım ayında Peri Vadisi, Bingöl-Yedisu ilçesine bağlı Angeğ, Muşağ, Melkan, Koşan köylerine dalan madenciler köylülerin meralarında yaptığı sondaj çalışmalarıyla dağları delik deşik etmiş bulunmakta.

7 Haziran 2022’de Bingöl Karlıova’ya bağlı Xalifan Köyü’ndeki (Termik Santral) Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bünyesinde bulunan ve Ziver inşaat dışında bir firmanın katılmadığı öne sürülerek maden sahasının işletme ihalesi iptal edilmişti. Arada geçen zamandan sonra iptal edilen aynı proje 22 Mart 2024 tarihinde ihalesinin yapılacağı kamuoyuna duyurulmuş fakat yaklaşan yerel seçimler göz önüne alınarak bu ihalenin tekrar iptal edildiği belirtilmiştir. İleriki süreçte yine farklı şekilde karşımıza çıkartacaklardır….

Bingöl’e bağlı Kığı ilçesi Yeşilyurt Mahallesi, meydancık mevkiinde 19 dönüm arazi Metal Moria Maddencilik A.Ş. tarafından satın alınmış bulunmakta. Bu tür çalışmaları maden şirketleri ilerisini düşünerek bütün hesaplarını çok yönlü yürütmekte.

Bingöl Kığı ilçesine bağlı Ölmez Köyü mevkiinde 600 hektarlık ormanlık ve hazine arazisi niteliğindeki alanda Ocak 2024 tarihinde Ekin Maden Tic. San. ve A.Ş. tarafından Altın-Gümüş-Bakır Ocağı maden arama projesi için ÇED başvurusu yapılmış bulunmakta.

Ayrıca Peri Vadisi Bingöl Yayladere sınırlarındaki Sılbus dağındaki kaynak suları birer meta olarak görülerek şimdiki Yayladere belediyesi tarafından şişelenip satılması için projelendirilme çalışmaları yapılmış. Bu şekliyle canlıların en temel hak olan suya erişimi engellenerek suyun ticarileştirilmesi yapılmakta.

BU PROJELER SONUCU PERİ VADİSİNDE KANSER PATLAMASINA NEDEN OLACAK

Maden işletmelerinin sahadaki çalışmaları sırasında ürettiği demir tozu ile çeşitli kanserojen içeren atıklar insanların yaşamını tehdit ediyor. Bu projeler bir bir hayata geçirildiğinde hemen hemen her evde bazen bir bazen de birden fazla kanserden kaynaklı ölümler, hastalıklar hızla karşımıza çıkar.

YETKİLİLERE, DEVLET KURUMLARINA ÇAĞRI

Peri Vadisinin dağlarını vahşi maden arama sahasına çevirerek, doğal ortamı, canlı yaşamını tehdit eden bu talana dur deyin. Yedisu, Nazimiye, Karakoçan ilçelerinden Kuzey doğuanadolu fay hattının geçtiği bu bölgede tedbirinizi ve önleminizi alın. Ve Peri Vadisi İliç Olmasın.

31 Mart 2024 yerel seçimlerde Peri Vadisi havzasındaki Karakoçan, Nazimiye, Yayladere, Kığı, Yedisu, Adaklı vs. ilçelerimizde aday olan eş başkanlar, il genel meclis adayları, meclis üyesi adayları ve muhtarlar bölgemize ait bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak program ve projelerini halka ve kamuoyuna anlatmalılar. Fakat kalan bu kısa zaman diliminde maalesef vurgu yapılarak bu hasiyetlerin dile getirilmediği ve klasik söylemler dışında farklı projelerin üretilmediğidir. Fakat kalan zaman diliminde umarız ki bu hassasiyetlere daha belirgin vurgusu yapılıp programlarına alınarak halkımız bilgilendirilir” dedi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.