DOLAR
32,4927
EURO
34,7537
ALTIN
2.484,51
BIST
9.486,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN ÇİZGİLİ SIRTLAN ÖLÜ BULUNDU

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN ÇİZGİLİ SIRTLAN ÖLÜ BULUNDU
28.11.2021 23:18
450
A+
A-

Bingöl’de otomobilin çarpması sonucu yaralan çizgili sırtlan sabah saatlerinde köylüler tarafından ölü bulundu. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre “Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi”nde yer alan çizgili sırtlanların nadir olarak görüldüğü biliniyor. Jandarmanın olaya ilişkin adli işlem başlattı.

 Fırat Bulut

Bingöl-Karlıova karayolu Çobantaşı köyü mevkiinde dün gece plakası öğrenilemeyen bir aracın çarpması sonucu, nesli tükenme tehlikesi altında olan çizgili sırtlan yaralandı. Kaza esnasında çevrede bulunan köylülerin çektiği görüntülere de yansıyan çizgili sırtlanın bu sabah ölü bulunduğu öğrenildi.

binguven-bal2

Nesli tükenmekte olan çizgili sırtlanın cansız bedenini bulan Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç yaşananları aktardı. Kazanın dün akşam saatlerinde yaşandığını belirten Koç şunları söyledi  ; ‘’ Çobantaşı köyü üst tarafında, ana yoldan geçen bir araçtan kaçan sırtlan arkadaşımın kullandığı aracın ön tarafına çarparak ağır yaralandı. Arkadaşım beni aradı. Hemen gittim, yaralanan sırtlanı bulmak için çok uğraştık fakat maalesef bulamadık. ‘’dedi.

EKİPLERE GECE HABER VERİLDİ

Karanlık olması nedeniyle sırtlanın izini kaybettiklerini belirten Koç , “Biz gece Doğa Koruma Müdürlüğü ekiplerine haber verdik, sabah geleceklerini söylediler. Onlar sabah gelmeden maalesef biz ölüsünü bulduk” dedi. Sırtlanı kurtaramadıkları için çok üzgün olduklarını belirten Koç ; ‘’ Biz dün gece 2,3 saat boyunca aradık bulamadık, gece saat iki, iki buçuğa kadar aradık. Sabah tekrar aramaya başladık ve kazanın yaşandığı yerin 5 km uzağında ölü bir şekilde bulduk. Akşam bulabilseydik kurtulabilirdi, kan kaybından ölmüş maalesef .’’ dedi.

YABAN HAYVANLARININ YAŞAMI TEHDİT ALTINDA

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz İnönü üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abbas Güngördü, bölgede hayvancılığın azalmasıyla birlikte nadir bulunan türlerin yaşam alanlarına yaklaşmaya başladığını söyledi. Kendisinin daha çok çevre toksilojisi üzerine çalıştığını belirten Güngördü ‘’ Yaban hayvanlarının tamamının yaşamı tehdit altında. Anadolu 12, 13 bin yıllık geçmişi olan bir bölge. İnsan yerleşimi açısından çok uzun süredir,  insanların işgal ettiği bir bölge olduğu için bu bölgede yaban hayvanlarının yaşaması olanaksız hale gelmiş durumda. Tarımın çok erken dönemde yapılması yaban hayvanlarının yaşam alanlarını büyük oranda sınırlandırdı.’’ diyerek yaban türlerin yaşadığı tehlikeyi değerlendirdi. Yaban hayvanı ölümlerinin büyük çoğunluğunun insanlardan kaynaklı yaşandığını vurgulayan Güngördü ‘’ Türlerin neslinin tehlike altında olmasının birincil nedeni insan aktiviteleridir.’’ dedi. Yaylacılık faaliyetlerinin azalması ve mera alanlarının boşalması nedeniyle bu türlerin daha fazla yaşam alanı bulduğunu belirten Prof.Dr. Abbas Güngördü ; ‘’ Bir şeyler oluyor, bir şeyler değişiyor son yıllarda.  Belki de yaylacılığın azalmasının bir sonucu olarak doğal hayat biraz nefes alıyor gibi geliyor bana. Karşılaşabilir düzeye gelmiş durumdalar, demek ki 1,2 tane ile ifade edilebilecek sayıda değiller, muhtemelen şu anda sayıları arttı. Belki de insanların meralardan çekilmesi ile daha fazla yaşam alanı bulabiliyorlar.’’dedi.

YABAN HAYVAVLARI YERLEŞİM ALANLARINA YAKLAŞIYOR

Karlıova ilçesinde yaşayan hayvan hakları savunucu gazeteci Fırat Nadir Bingöl ise bölgedeki avcılık faaliyetlerine dikkat çekti.  Gazeteci Bingöl ; ‘’ Geçen yıl da aynı bölgede bir çizgili sırtlan donarak ölmüştü. Aslında kazanın yaşandığı bölgede, yani Çobantaşı köyü civarındaki kayalık ve ormanlık alanda,  bu türün sürüsü var. Ölen sırtlan da galiba buradaki sırtlan grubunun öncüsü. Aynı bölgede dağ keçileri, keklik, tavşan, yaban domuzu da var. Bu yüksek rakımlı alanın bir tarafı kayalık,  bir tarafı Karacehennem Ormanları. Tam ortasından Erzurum karayolu geçiyor. Son zamanlarda yabani hayvanların yerleşim yerlerine yaklaştıklarını gözlemliyoruz. Bunun nedeni hayvanların aç kalması olduğu kadar, artan avcılık faaliyetleri de bu yaban hayvanlarının yola çıkmasına veya olağan yaşam alanlarının dışında ortaya çıkmalarına yol açıyor.’dedi.

AVCILIK YASAKLANMALIDIR

Son yıllarda artan avcılık faaliyetlerinin yaban hayatı açısından barındırdığı tehlikeye dikkat çeken gazeteci Fırat Nadir Bingöl ‘’ Bölgedeki tür çeşitliliği nedeniyle bütün avcılar gözünü buraya dikmiş. Karayolu hayvanlar için tehlike arz ediyor. Önlem alınmalı, sürücülerin dikkat etmesi, hızlı gitmemesi için daha fazla uyarı tabelaları koyulmalıdır. Buradaki canlıların yaşam hakkı korunmalı, nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban hayvanları koruma altına alınmalıdır. Avcılık yasaklanmalıdır. ‘’ diyerek duruma tepki gösterdi.

Nadir görülen tür olan çizgili sırtlanların, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yanı sıra Afrika, Ortadoğu, Kafkasya, Orta Asya ve Hindistan’da da varlık gösterdiği biliniyor.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.