DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

LPG’ye Eğilim Çoğalıyor!

LPG’ye Eğilim Çoğalıyor!
14.03.2022 11:21 | Son Güncellenme: 14.03.2022 11:31
527
A+
A-

Türkiye’de Ekim 2021 ayından bu yana Benzin, Motorin ve LPG’ye üst üste zamlar durmadan gelmeye devam ederken LPG ile diğer yakıtların arasındaki fiyat farkı, araç sahiplerini yeniden LPG’ye yönlendirecek gibi.

Türkiye genelinde ortalama yakıt türü olarak Benzin 20.91, Dizel 22.91, LPG 11.12 TL ortalaması ile yarı fiyatında olan LPG, ile tasarruf sağladığını belirten Turhan Karagöz, bu durum, Türkiye’de LPG’ye olan ilgiyi artıracağını söyledi.

Bingöl’de LPG montaj ve tamirat üzerinde işleriyle ilgili esnaf olan Karagöz, “Avrupa’da en çok LPG’li otomobil kullanan ülke Türkiye’dir, dünyada ise Güney Kore olduğunu belirtti.

binguven-bal2

“LPG’Lİ ARAÇLAR, DAHA ÇOK TERCİH EDİLECEK”

LPG uzmanı olarak bilinen Bingöl’ün Turhan Ustası, “LPG’nin çevre duyarlılığı, çok tasarruflu olmasının ardından dizel ve benzine göre yarı fiyatta olması, LPG’li araçların satışını da etkileyeceğini söyledi.

Karagöz usta, “Son günlerde benzinli araçların LPG dönüşümlerinin çoğaldığını, bu sebeple LPG’li araç satışlarının artacağını öngördüğünü belirtti.

Bingöl Galericiler sitesinde LPG dönüşüm sistemleri işletmecisi olan Karagöz, Tank, regülatör, enjektör gibi parçalardan oluşan LPG kiti montajı sonrasında ayarlamalar yapılarak otomobil trafiğe çıkmaya hazır hale getiriliyor. Trafiğe çıkmadan önce ise muayene edilip ruhsata LPG ile çalışacağına dair bilgi eklenmesi de gerekiyor. Son yıllarda artık bu belge ve evrak işleri de oldukça kolay hale geldi. Ortalama olarak bu işlemlerin maliyeti 5.500 lira gibi fiyatlardan başlıyor. Dünya’da bulunan 600 milyon otomobil içerisinde ancak 16 milyon yani %2.7 oranında LPG yakıtı kullanan otomobil bulunuyorken bu değer, ülkemizde %40 olarak açıklanıyor. Dizel yakıtlı otomobiller %32 ve benzin yakıtlı araçlar ise %28 olarak açıklanıyor. Görüleceği gibi pahalı akaryakıt fiyatları LPG’yi diğer yakıt tipleri içinde açık ara lider yapmış.

Yıllık bir sürücü ortalama Benzinde 20 bin kilometre yol kastettiğini düşünürsek ortalama kilometre başı 2 lira yani 40 bin lira gibi ciddi rakamlara mal olurken, aynı sürücü, LPG’de 20 bin kilometre yol kastettiğini düşünürsek bu fiyat 1.25 kuruş buda en az yüzde %40 yakıt ve tabi para tasarrufu demektir.

LPG uzmanı Turhan usta, gazetemiz aracılığı ile LPG sistemi montaj ve tamirata gelenlerden Nisan ortasına kadar yüzde 30 indirimin yanı sıra akü değişiminde yüzde 15 ekstra indirim ve LPG bakımı bedava sözü verdi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.