BİNAŞ tesislerinin yıkılacak olması nedeniyle işlerini kaybetme endişesi yaşayan işçiler, yetkililere seslendi: “İşsiz kalmak istemiyoruz.”
BİNAŞ üretim tesislerinin yıkım ihalesi 1 Eylül 2022 tarihinde yapılacak. Tesislerin yıkılması durumunda işsiz kalma endişesi yaşayan fabrika çalışanları, yaklaşık 40 kişinin çalıştığı bir fabrikayı kapatıp yıkmanın kendilerini üzdüğünü ifade ettiler.
Fabrika önünde toplanarak basın açıklaması yapan işçiler, şu taleplerde bulundu: “Binaş Hayvancılık Gıda Turizm Petrol Ürünleri San. Tic. A.Ş. çalışanları olarak yıllardır bu işyerinde çalışmaktayız.
Ancak şimdi işyerinin kapanmayla karşı karşıya kalmasından dolayı işimizi kaybetmek üzereyiz.
Ekonomik kriz koşullarında giderek daha vahim hale gelen işsizlik sorununun olduğu bir dönemde, işsiz kalmamız sadece bizi değil tüm aile bireylerimizi olumsuz etkileyecektir. Bu ekonomik koşullarda işimizi kaybedersek yeni iş bulmamız imkansızdır.
İşverenimiz 1999 yılından beri mülkiyeti Bingöl Yem Süt A.Ş.’ye ait olan ve Bingöl İl Özel İdaresinin yaklaşık yüzde 99 ortağı olduğu üretim tesislerinde yem üretimi yapılmaktadır.
Ancak öğrendiğimiz kadarıyla bu yıl işverenimizin kira sözleşmesi uzatılmamış olup üretim tesislerinin üzerinde bulunduğu arazinin satış kararı alınmıştır. Bir taraftan hukuki süreç devam ederken ve bizler hala burada çalışmaya devam edip yem üretimi yaparken 01.09.2022 tarihinde fabrikanın yıkım ihalesi yapılacaktır.
Bizler çalışan emekçiler olarak elbette işverenimiz ile mülkiyet sahibi Bingöl Yem Süt A.Ş. arasında devam eden hukuki sürecin bir tarafı değiliz. Ancak ülkemizin içerisinde bulunduğu bu ekonomik koşullarda, neredeyse hiç kimse yeni yatırım yapmazken, yıllardır üretim yapmaya devam eden ve yaklaşık 40 kişinin çalıştığı bir fabrikayı kapatıp yıkmak, hem ülke ekonomisi hem de ilimiz açısından bizleri üzmektedir. Ayrıca bazı dönemlerde sayımız yaklaşık 60 kişiye varan çalışanlar olarak, bu anlaşmazlık sonucunda işsiz kalmak istemiyoruz.
Biz çalışan emekçilerin sayın valimizden ve hükümet yetkililerimizden ricamız, bu süreci yeniden gözden geçirmeleri ve hiç kimsenin zarar görmeyeceği bir formülü hayata geçirmeleridir.
Bu süreçten en fazla biz çalışan emekçiler zarar görmekteyiz. Günlerdir işimizi kaybedeceğimizden geceleri uyuyamıyoruz. Özellikle biz çalışan emekçilerin bu süreçte haklarının korunmasını istiyoruz. Şayet devam eden hukuki süreç sonucunda işyerimiz kapatılacak olursa bizlere başka kurumlarda iş verilmesini istiyoruz.”