DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

FESTİVALLER BİRLEŞMELİ

30.03.2021 16:49
454
A+
A-

Gazetemizin BİNGÖL genelinde düzenlenen 4 ayrı festivalin birleşmesi yönündeki önerisine siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve hemşerilerimizden tam destek geldi.

FESTİVALLER BİRLEŞMELİ

Gazetemizin BİNGÖL genelinde düzenlenen 4 ayrı festivalin birleşmesi yönündeki önerisine siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve hemşerilerimizden tam destek geldi. 

Bingöl’de 8 yıldır geleneksel olarak devam eden Karlıova Güneşin Doğuşu Festivali, Yayladere Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali, iki yıldır düzenlenen Karer Kültür Festivali ve geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Kiğı Seyit Kasım Festivali’nin aynı zaman dilimi içinde yapılması teklifimiz büyük ilgi gördü. 

Festivallerin birleşmesiyle hem organizasyon masraflarının asgariye ineceği, ulaşımın daha kolay sağlanacağı, bölgeye ekonomik getirisinin çok daha fazla olacağı fikrinde birleşen Bingöl’ün önde gelen isimlerinin görüşleri şöyle:


Yusuf Coşkun ( Milletvekili): “Festivalleri İstanbul’daki Yayladere derneklerinin öncülüğü ile başlayıp diğer ilçelerimizin teşvik etmesiyle ilimizin ve ilçelerimizin tanıtımına çok önemli katkılar sunmuştur. 

Her geçen sene, festival etkinliklerini daha güzel, daha organize olmuş görmekteyiz. Bingöl’ün doğal güzelliklerini, insanımızın sıcak ve misafirperver duruşunu, daha geniş bir şekilde tanıtacak böyle bir öneriyi çok yerinde görüyorum. 

Sizin bu öneriniz halkımıza tercüman oluyordur. İlçelerimizin bu heyecanına, il merkezi de dahil olursa, daha güzel olabileceğini düşünüyorum. 
Bu konuda üzerimize ne düşerse, her zaman hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum,” dedi. 

Serdar Atalay (Bingöl Belediye Başkanı): “Festivallerin birleşmesinden yanayız. Bingöl genelinde yayılacak bir festivalin ilimizin tanıtımına önemli katkıları olacaktır. Tüm festival yöneticileriyle görüşüp bu birleşmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda gazetenizin bu çalışmasına gönülden katılıyorum”

Ferit Çelik (Karlıova Belediye Başkanı): “Birlikteliği canı gönülden istiyorum, Munzur Festivali tüm ilçelerin katılımıyla gerçekleşiyor. Sağcısı solcusu yok. 

Dersimli olarak hep beraber yaparken aynı coğrafyanın insanları olarak biz niye yapmayalım? Bizler bir araya gelerek çok daha tanıtıcı organizasyonlar yapabiliriz. Festivalin ekonomik boyutu var; kültürel boyutu var.
Aydınlarımızın, iş adamlarımızın halkın içine gelip onları sahiplenmesi gerekir. Bu da Bingöllüler bir bütün olursa gerçekleşir. 
Bu öneriniz belki bir anda gerçekleşmeyebilir, ancak çok önemlidir. Sizleri kutluyorum. 
Önce Zaza – Kurmanc ayırımı, daha sonra kuzey – güney ayırımı öne çıkarılması, kimseye fayda getirmez. Bingöl hepimizindir. 
Hep beraber bu tür organizasyonları yaptığımız takdirde kendimizi, dünyaya daha rahat tanıtabiliriz.”

İlyas Tomris (Yayladere Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali Yürütme Kurulu Başkanı); “Böyle bir oluşuma her Bingöllünün sevinçle katılması gerekir. Bu benim şahsi görüşümdür. Böyle bir oluşum olduğu takdirde yönetim kurulumuzla bir araya gelip değerlendiririz”. 

Mehmet Ali Akgül (Yayladere Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali Yürütme Kurulu eski Başkanı);
Gerek sivil toplum örgütlerimizle, gerek yerel yönetim kurumlarımızla ve gerekse de bölge halkımızla yıllardır emek vererek, Sülbüs Festivali adı altında vermiş olduğumuz kültür, bölge tanıtımı ve kalkındırma mücadelemizin, artık daha büyük başarılarla, daha kapsamlı tanıtılmayı hak ettiğini düşünüyorum. 

Artık ülke çapında tanınmayı hak ettiysek, bunu sağlayabilmemiz için gerekli en önemli unsur, çok kısa zamanda festivalimizin devamlılığını sağlamak adına daha geniş kitlelerce tanınmasının ve katılımın arttırılması gerekmektedir. 
Hedefimiz; PERİ VADİSİ FESTİVALİ olmalı. 

Böyle bir isim altında, ortak değer yargıları ve kültürleri olan Kiğı, Yayladere, Karlıova Karer gibi festivallerin birleştirilebilir. Asırlardır aynı kederli coğrafyada aynı kaderi paylaşan, bütün peri havzasının katılımını sağlayarak, daha büyük ve daha ulusal bir güç olabileceğimizi düşünüyorum.

Başta Peri Havzasındaki hemşerilerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, yurt dışında ve yurdun diğer bölgelerinde yaşayan hemşerilerimizle, Kültür Bakanlığı ve Kamu kurumlarımızla yapacağımız istişareli çalışmalarla, bunu başarabileceğimize dair sonsuz inancım var. 
Bu öneri gerek festivale ve gerekse de bölgenin kalkınmasına ciddi finans kaynakları yaratacak bir proje olacağından önemsenmelidir, diye düşünüyorum.


Tuncay Gökçe (Kiğı Duranlar Köyü Dernek Başkanı): “Çok doğru bir fikir, ben bütün festivallere katılmak istiyorum ancak zaman elvermiyor. 
Öncelikle Peri Vadisi ilçeleri olarak iç içeyiz. Ayrı festivaller zaman kaybına sebep olacağından bu önerinizi yürekten katılıyorum. 

Benim gibi binlerce kişi aynı şeyi düşünüyordur. 
Her sene Temmuz ayının son haftasında Bingöl’e gider ve tüm ilçeleri görme şansım olur.
Festivallerin bir amacı da yöreye has üretilen ürünlerini yerinde almaktır; bunu aşılamalıyız.
Örnek olarak Karlıova’da peynir ve kaymak meşhurdur. 
Bizler buralardan dönerken katığımızı da alıp öyle geri dönmeliyiz. 
Bu hem bize hem de yörede yaşayan vatandaşımıza katkı sağlayacağından; mutlaka gerçekleşmelidir.”

Hasan Çaça (Bingöl Merkez Kırkağıl Köyü Dernek Başkanı):
“Türkiye’nin her yerinde festivaller yapılırken nedense Bingöl’de hala yapılamamsı büyük bir eksiklik olduğu gibi ilçelerinde gerçekleşen festivallere de destek verilmiyor. İlçelerden bile ders alınmıyorsa il ne işe yarar? 

Burada sayın Belediye Başkanı Serdar Atalay’a sesleniyorum: Yanı başımızda Dersim’de yıllardır ulusalar arası bir festival yapılıyor.
Her gün bir ilçede gerçekleşen bu festivale benzer bir organizasyon neden Bingöl’de olmasın? 
Kuzey ilçelerin başlattığı ayrı ayrı festivalleri tek bir ad ile her gün bir ilçede açılışı yapılmak üzere, toplamda 10 gün yada bir haftalık bir süreçte yapılması sağlanamaz mı? İl belediyesi öncülüğünde olması durumunda, sanatçı, sahne paylaşımı gibi birçok anlamda faydası olacağı muhakkaktır. 

Lütfen bu dağınıklığa son verelim! ilimizin doğal güzelliklerini kuzeyi güneyi ile doğusu batısı ile bir haftaya yayılacak bir festivale, yurt içi ve yurt dışından binlerce insanın gelmesini sağlayabilir. Bu ekonomi demektir. 
Tanıtım demektir; bu, birlik demektir.”


Mehmet Geçit (esnaf): “Değerli hemşerilerimizin girişimleri ve katkılarıyla ilimizin farklı ilçelerinde, farklı tarihlerde düzenlenen festivallere katılmak için bir aydan fazla zaman gerektiriyor.
Bir festivale katılmak için izinli olarak memlekete giden gurbetçi için imkânsızdır. Bingölümüzün sayısız doğal zenginliklerinin paylaşıldığı festivallerin bir hafta gibi bir zamanda olması, daha çok katılımcı sağlayacaktır.

Örnek olarak ben geçen sene Karer Festivali’ne katılma sevincini yaşamıştım, ancak birer hafta sonra başlayan Yayladere ve Kiğı festivallerine gidememenin üzüntüsünü yaşadım. 
Böyle bir öneriyi gündeme getirip bu hizmeti biz Bingöllülerle servis eden gazetemiz yöneticilerine teşekkür ediyorum.”
Doğan Yazıcı (memur) : “Eğer festivaller birleşirse her sene bir haftalık tatilimi Bingöl’de geçiririm. Bu fikir ilimize tanıtım açısından çok faydalı olacaktır.”

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.