DOLAR
32,3713
EURO
35,0024
ALTIN
2.325,92
BIST
9.099,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Devletin milyonları böyle heba ediliyor!

Devletin milyonları heba ediliyor!

Devletin milyonları böyle heba ediliyor!
20.03.2021 23:31 | Son Güncellenme: 17.04.2021 16:39
604
A+
A-

34 YILLIK SULAMA KANALI HEDEFİNE ULAŞAMADI

Temeli 34 yıl önce atılan sulama kanalı projesinde su hâlâ hedefine ulaşamadı.

1987 yılında Anavatan Partisi tarafından Adaklı ilçesine bağlı Yeşiltepe, Döşlüce, Akbinek, Bağlarpınar köy ve mahallerinde tarımı canlandırmak amacıyla yapımına başlanan sulama kanalı projesinde hâlâ sonuca ulaşılamadı. Döşenen boruların birçoğunun kırıldığı projenin nihai hedefi olan Bağlarpınar köyünde ise 34 yıldır su bekleniyor. Köy muhtarı sahipsizlikten yakınıyor. 

*** 

binguven-bal2

1987 yılında dönemin Anavatan Partisi Bingöl Milletvekili Mehmet Ali Doğuşlu’nun girişimleriyle Adaklı ilçe tarımın canlanması için yapılan devasa sulama projesinde milyonlar harcanmasına rağmen hedeflenen araziye hâlâ ulaşamadı. Bugüne kadar 2 milyon 621 milyon lira harcanan proje için Adaklı Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Ali Tüzün, “Devletin milyonları heba oluyor” diyor. 

Projenin temeli atıldıktan sonra yapım aşaması beş yıl sürdü. Proje kapsamında Adaklı merkez, Yeşiltepe, Döşlüce, Akbinek ve Bağlarpınar köy ve mahallerinin tamamının sulanması amaçlanıyordu. Ancak projenin nihai noktası olan Bağlapınar’a o su hiç ulaşmadı. Benzer şekilde Akbinek de proje kapsamında olan ancak suyun ulaşamadığı bir diğer köy. Muhtar Tüzün, “Devlet Su İşleri kendi projesini sahipsiz bıraktığı sürece ulaşma şansı da gözükmüyor” şeklinde konuşuyor.  

“SİZ TESLİM ALIN BİZ SONRA YAPARIZ”

2017 yılında tadilat ihalesi yapılan sulama kanalı için 2 milyon 621 bin lira harcandığını kaydeden Muhtar Mehmet Ali Tüzün, şöyle devam ediyor: “Yapılan çalışma ortada. Sıva yapılmış, yüzeysel olarak o da çatlamış. İş bitiminde ilgili muhtarları çağırarak teslim almamızı istediler, biz de kanal boyunca gezdik baktık ki hiçbir vana yok. Yapılan iş eksik o yüzden kabul etmedik. ‘Siz teslim alın biz sonra yaparız’ dediler, yine kabul etmedik.” 

“SORUNUN KAYNAĞI BELEDİYE”

Kanal boyunca gazetemize rehberlik eden Muhtar Mehmet Ali Tüzün, “Sorunun en büyük sebebi, Adaklı Belediyesidir” yorumunda bulunuyor. Tüzün’e göre Adaklı Belediyesi, bünyesindeki bir elemanı sulama kanalı için görevlendirseydi, bugün kanal yarılmaz, kırılmaz, isteyenin istediği yerden kırıp suyu aldığı bir hale gelmezdi. Şöyle konuşuyor Muhtar Tüzün: “Sıralama yapsa, bu su tüm ovaya ve köylere yeterdi. Bu suç sadece şu anki belediye başkanının değil geçmiş başkanlarda da aynı bakış açısı vardı. Merkez, Pulur, Sığank ve Çeribaşı’na yeterince su gidiyor olması onlara yeterdi. Akbinek ve Bağlarpınar köyleri nasılsa belediyeye bağlı değiller. O yüzden devletin bu koca yatırımı sahipsiz bırakılınca kanalın yakınlarında 100 metre kare yeri olan kanalı kırarak su götürüyor. Soran yok, karışan yok. Devletin bunca parası heba olurken Akbinek ve Bağlarpınar ise susuz.”

IŞIK, “BİZ DSİ İŞLERİNE MÜDAHALE EDEMEYİZ”

Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan Adaklı Belediye başkanı Zeki Işık: “Bizim DSİ çalışmalarına müdahale etmemiz mümkün değildir, buna ne imkanımız, nede bütçemiz müsait değildir” dedi.

HABERİN LİNKİ İÇİ TIKLAYINIZ…

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.