ABD Stanford Üniversitesi koordinatörlüğünde Amerikalı ve Hollandalı bilim insanları tarafından yürütülen çalışma sonucunda yayımlanan ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde Bingöl Üniversitesi’nden aralarında Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik’in de bulunduğu 9 akademisyen yer aldı.
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ’NDEN 9 AKADEMİSYEN LİSTEDE YER ALDI
Rektör Prof. Dr. Çelik’in de yer aldığı listede, Bingöl Üniversitesi Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi olarak Türkiye’nin en etkili 18. bilim insanı ünvanını alırken Ziraat Fakülteleri arasında ise birinci sırada yer buldu. Bingöl Üniversitesi’nden farklı bilim alanlarındaki çalışmalarıyla listede yer alan akademisyenler Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Doç. Dr. Ahmet Benli, Prof. Dr. Feride Akman, Prof. Dr. Ferdi Akman, Doç. Dr. Mehmet Akif Akyol, Doç. Dr. Şenol Çelik ve Prof. Dr. Cemil Aydoğan oldu.
LİSTE, ÜNİVERSİTEMİZİN ETKİNLİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çelik, yaptığı açıklamada, “Üniversitemizin bu başarıları, Türkiye’nin akademik gücünü uluslararası arenada temsil ederek bilimsel araştırmaların önemini bir kez daha vurguluyor. Bu tür başarılar, üniversitenin araştırma ve akademik mükemmeliyet hedeflerini pekiştirerek yeni nesil bilim insanları için ilham kaynağı oluyor. Bu listeyle Üniversitemiz uluslararası alandaki bilimsel etkinliğini bir kez daha gözler önüne serdi” ifadelerini kullandı.
LİSTENİN OLUŞTURULMA KRİTERLERİ
Çeşitli uluslararası ölçütlere dayanarak oluşturulan dünyanın en etkili bilim insanları listesi, ‘Kariyer Boyu Etki’ ve ‘Yıllık Etki’ olmak üzere iki farklı kategoride hazırlanarak dünyada yüzde 2’lik dilim içerisinde sıralandı. Bu kriterler, bilim insanlarının akademik kariyerleri boyunca sağladıkları etkiyi ve katkıları objektif bir şekilde değerlendirmek amacıyla kullanılıyor.
Kriterler arasında şunlar yer alıyor:
Nitelikli Yayın Sayısı: Akademik dergilerde yayımlanan makalelerin sayısı.
Yayınların Yer Aldığı Derginin Etkisi: Yayınların bulunduğu dergilerin prestiji ve etkisi.
Patent Sayısı: Araştırmaların uygulamaya dönüşmesi için alınan patentlerin sayısı.
Atıf Sayısı: Diğer bilim insanları tarafından yapılan atıflar.
h-indeks ve hm-indeks: Bilim insanlarının yayınlarının kalitesi ve etkisini ölçen indeksler.
Makale Sayısı: Toplam yayımlanan makale sayısı.
Atıf Alan Makale Sayısı: Diğer çalışmalarda atıf yapılan makale sayısı.