Bingöl Sancak Yolunun Güzergahı Nihayet Belirlendi
BİNGÖL SANCAK YOLUNUN GÜZERGAHI NİHAYET BELİRLENDİ
26 Şubat 2018 tarihinde ihalesi yapılan Bingöl Sancak yolunun güzergahı, Karayolları Genel Müdürlüğünce nihayet açıklandı.
Haber analiz: Galip AKENGİN
Bingöl’ü Sancak, Adaklı, Kiğı ve Yedisu ilçesi üzerinden Erzincan iline duble olarak taahhüt edilen yol hayalinin Bingöl Sancak bölümünde, 10 metre genişlik ve bölge halkını şok eden güzergahlarıyla başlaması, bölge halkında ciddi tepkilere neden olmuştu. Kamuoyunun tepkileri ve gazetemizin haberleri ile bölgenin kaderini etkileyecek olan yol güzergahı, Balıklıçay ve Sudüğünü köylerinde halkın önerileri ile yaptığımız haberler sonuç verdi, güzergahlar değişti ve memnuniyet ile karşılandı ancak Kartal Manço bölgesinden devam etmesi, tüm bölgede tepkilere neden oldu.
“KARTAL MANÇO’DA ISRAR EDİLMESİ GARABETTİR”
Bölge halkında 40 yıldır dilden dile dolaşan yol projesi resmi olarak 2013 yılında başlamış. Karayollarından aldığımız bilgilere göre 2015 yılında onaylanan ve 26 Şubat 2018 yılında ihalesi yapılan Bingöl Sancak yolu, Kadran- Merkot bölgesinde ve Balıklıçay, Sudüğünü köylerinde hummalı çalışma devam ediyor.
Yolun ihalesi yapıldıktan sonra uzun süredir Karayolları ve Bingölün siyasi yetkililerinden yolun güzergahı ve özellikleri ile ilgili bilgi istememize rağmen alamadık.
Karayolları Bölge müdürlüğünden randevu istedik alamadık, bilgi istedik, vermediler. En sonunda bize dilekçe ile müracaat ederseniz; sorularınızı cevaplarız dediler.
Bizde 10 Haziran da sorularımızı mail yoluyla gönderdik, bize bu hafta Karayolları Genel Müdürlüğünce cevap verildi. İşte gönderdiğimiz sorular ve gelen cevaplar…
İşte yolun ihale belgesi ve görseller…
26 Şubat 2018 tarihinde ihalesi yapılan Bingöl Sancak Yolu, ilk etapta 2. sınıf yol iken Bingöl basını ve kamuoyunun taleplerimiz, imza kampanyaları ve CİMER’e başvurularımız sonucunda yolun 10 metre olan genişliği 12 metreye ve 1. sınıf yol kapsamına alındı.
“Yol güzergahları ile ilgili kısmı ise, üzerinde çalışmalar devam etmektedir” denilmişti.
Soru 1- Yolun Kartal Köyü sınırı içerisinden arka tarafında yer alan yıllardır terör yuvası olan Manço bölgesinden yolun gitmesi halinde hem yokuş, hem 5 km yol uzuyor, hem güvenlik sorunu hemde virajlı bir yol görünüyor.
Bingöl Sancak, Adaklı, Kiğı ve bölge insanın ortak birleştiği güzergah noktası olan Çiçekdere güneyi Kalmen bölgesinden gitmesi halinde hem güney cephe olduğu için kış aylarında buzlanma olmaz, hem yol kısalacak ve hem de güvenlik sorunu ortadan kalkmış olacaktır.
Konuyu Ak Parti Genel başkan yardımcısı sayın Cevdet Yılmaz ile de görüşmüştük, Yılmaz: “güney cephede heyelan varmış” dedi.
Bunun üzerine ben bölgede doğmuş büyümüş bir gazeteci olarak dron ile çekim yaptım. Güney cephede heyelan olma durumu söz konusu değil. Bunu görsellerle Sayın Cevdet Yılmaz’a gönderdim. O da Karayolları seni bilgilendirecektir demişti. Ama bugüne kadar bu bölgedeki güzergâh ile ilgili herhangi bir bilgi alamdık. Bu konuda açıklamanızı bekliyoruz.
SORU 2- Yol projesi ilk başta Kadran köprüsünün üzerinden bir viyadük ile Kurudere mevkiinden Bingöl yoluna bağlanacaktı, daha sonra bu proje değişikliği ile Doğum Hastanesinin altından çevreyoluna bağlantı yapılmaya başlandı, bu yol güzergahı doğal olarak ihale edilen yolu uzattı, bu ek olan yol için 70 milyon’a mal olacağı belirtildi, bu doğru mu?
Çevreyolu noktasında nasıl bir viyadük planı var, bunu kamuoyunu bilgilendirmek için bana görselleriyle gönderebilir misiniz?
SORU 3- Mevcut güzergahta Sudüğünü Köyün içinden sulak, bahçelerin içerisinden giden yol projesine karşı çıkan muhtar ve köylüler, köyün yan tarafından Sancak’a bağlantı ile yol daha kısaltacak nokta varken, neden böyle bir proje yapıldı?
NOT: Size bölge halkının yüzde doksanının hemfikir olduğu güzergah ve video linklerini de gönderiyorum. Konu ile ilgili dönüşünüzü bekler, iyi çalışmalar dilerim.
Video linkleri: ÇİÇEKDERE GÜZERGAHI: https://www.youtube.com/watch?v=of26YQz9zvY
Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yol ilgili konuşmaları: https://www.youtube.com/watch?v=nIJ7-0OkF0w
MUHTARALARA YAPTIĞIM SUNUM: https://www.facebook.com/haberci12/videos/10215761252925366/
M. Galip AKENGİN
E Posta : haberci12@gmail.com
KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN VERİLEN CEVAPLAR
Sayın AKENGİN,
10 Haziran 2019 tarihli maliniz ile Kurumumuzdan talep ettiğiniz bilgiler aşağıda yer almaktadır.
1) Proje çalışmaları 2013 yılında başlayan ve 2015’te onaylanan Bingöl – Sancak İl Yolu, Karayolları Geometrik Standartlarına göre 2. Sınıf İl Yolu statüsünde değerlendirilerek yolun platformu 10 m, maksimum proje hızı 80 km/s olarak projelendirilmiştir. Ancak, yolun Yüksek Planlama Kurulunun 06.09.2017 ve 201717 sayılı kararına istinaden 1. Sınıf (1A) Karayolu standardına yükseltilmesi sonrasında projede revizyona gidilmiştir.
Alternatif güzergâh, düşey eğimlerin fazla olmadığı, yatay kurpların kombine geçmediği, kurp yarıçaplarının ve proje hızının 1A Karayolu standardına uygun olduğu, ağır mevsim şartlarında buzlanmaya neden olmayacak şekilde, can, mal ve trafik güvenliği dikkate alınarak belirlenmiş ve 25 Mayıs 2018 tarihinde onaylanmıştır.
Onaylı kılavuz planındaki güzergâh, Bingöl-Muş Devlet Yolu ile Bingöl-Diyarbakır Devlet Yolu ayrımındaki Berti Kavşağı’ndan başlayarak, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin güneyinden, Çayboyu Köyü’nün kuzeyinden, Bingöl Üniversitesi Hayvan Hastanesinin güneybatısı, Kartal Köyü’nün güney ve batı kesiminden, Balıkçay Köyü’nün doğusundan, Sudüğünü Köyü’nün batı kesiminden geçerek Sancak Beldesinin doğu kesimindeki Sancak-Kiğı İl Yolu ayrımında son bulmaktadır. Söz konusu güzergâh ile ilgili kamu kurumlarına ve yöre halkına bilgi verilmiştir.
2) 2015 yılında onaylanan güzergâh, Kurudere Köyü mevkiindeki Bingöl Üniversitesi sahasının dışına alınırsa; yatay ve düşey hat standartlarının düşük, Bayram (Gayt) Çayı üzerinde yapılacak köprünün ayak yüksekliklerinin fazla olması ve boyuna eğimin yüksek olması nedeniyle D-300 Karayoluna bağlanması mümkün görülmemektedir. Bu nedenle hem şehrin imar planı ve yerleşimin kuzey kesime açılması hem de Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile üniversitenin yeni Hayvan Hastanesinin bu kesimde bulunması nedeniyle alternatif güzergâh Bingöl-Muş Devlet Yolu ile Bingöl-Diyarbakır Devlet Yolu ayrımındaki Berti Kavşağı’na bağlanarak projelendirilmiştir. Projenin; kapsamında 257 m’lik bir köprünün de yer aldığı 0 ila 6,5. km’leri arasında kalan kesimde toplam 2,4 km’lik tek yol iptal edilerek 5,2 km’lik bölünmüş yola dönüştürülmekte, yolun Hayvan Hastanesi Kavşağı’na kadar uzatılmasıyla toplam bölünmüş yol uzunluğu 6,5 km’ye ulaşmaktadır. Kalan kısım ise 12 m platform genişliğinde, 1A Karayolu standardındadır. İptal edilen eski güzergahla yeni güzergahın birleştiği noktaya kadar yapılan bu değişiklik Sözleşme Birim Fiyatları ile 63 Milyon TL’lik ilave artış getirmekte ve işin tamamı % 20 keşif artışı ile tamamlanabilmektedir.
3) 2015 yılında onaylanan ve Sudüğünü Köyü’ne yakın arazi ve yerleşim merkezinin içinden geçen proje, 25 Mayıs 2018 tarihinde can, mal ve yerleşim durumu dikkate alınarak Köyün batı kesiminden geçirilmiştir.
“Genel Müdürlüğümüzce 2015 ve 2018 yıllarında onaylanan projeler birlikte gösterilmektedir” denildi.