DOLAR
34,4656
EURO
36,3833
ALTIN
2.960,69
BIST
9.288,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Tiryaki: Yatırıma değil, işgale karşıyız

Tiryaki: Yatırıma değil, işgale karşıyız
16.01.2023 19:16
235
A+
A-

Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı M. Fatih Tiryaki; “Genç İlçemizdeki Sarım havzası, Diyarbakır-Bingöl-Batman illerimizin çevre ikliminin belirlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Sarım Havzasında yaklaşık 60 köy bulunmaktadır. Bölgede yapılacak bir barajın bu köyleri olumsuz etkileyeceği bilinmektedir.”

Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı M. Fatih Tiryaki, yapılması planlanan baraj ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tiryaki, açıklamasında şu iddialara yer verdi:

“Genç İlçemizdeki Sarım havzası, Diyarbakır-Bingöl-Batman illerimizin çevre ikliminin belirlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Sarım Havzasında yaklaşık 60 köy bulunmaktadır. Bölgede yapılacak bir barajın bu köyleri olumsuz etkileyeceği bilinmektedir. Bilindiği üzere ilimizin dört bir yanına barajlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Bizler enerji ihtiyacı karşılanmasın demiyoruz. Fakat yapılan barajlar bölgeyi yok ediyorsa ve alternatif projelerle aynı elektrik enerjisi üretilebiliniyorsa, alternatiflerini gözden geçirelim. Yapılan barajlarda amaç elektrik üretimiyse eğer alternatif birkaç önerimiz olacak. Eğer barajları yaparken amaç farklı ise de yetkililerden açıklama bekliyoruz.”

“BİRSU ELEKTRİK SANTRALİNDE YILLIK ELEKTRİK ÜRETİMİ NE KADAR OLACAKTIR?”

binguven-bal2

Tiryaki:” Aldığımız bilgilere göre Sarım Havzasında yapılması planlanan, BİRSU barajının yapımıyla elde edilmesi planlanan yıllık enerji miktarı 88MW tır.

Klasik bir rüzgar tribünü yılda en az 660KW,Danimarkanın ürettiği V164 rüzgar tribünleri ise yılda 9,5MW elektrik enerjisi üretmektedir. Yani BİRSU barajından elde edilmesi planlanan enerjiyi Danimarka’nın V164 tipi rüzgar tribünlerinin 10 tanesi rahatlıkla elde edebilirken baraj yapmak mantıklı mıdır? ”

Tiryaki:” Sarım Havzasının aşağı bölümünde yer alan Xılboç’tan Merkin yaylalarına kadar yer alan bölge, güneye bakan ve güneş ışıklarını sürekli alan bir bölgedir. Bu bölgeye yapılacak Güneş panelleri ile 1metrekarelik bir bölgeden günde 12kw, 1 dönümlük bir araziden günde 12bin Kw, yılda 4,38MW enerji elde edilebilinir. 20 dönümlük dağlık arazide yapılacak Güneş enerji sistemi de BİRSU barajından elde edilecek enerjiyi sağlarken, BİRSU barajıyla binlerce kilometrekarelik bir alanı tahrip etmek mantıklı mıdır? ”

“ATTIĞINIZ TAŞ ÜRKÜTTÜĞÜNÜZ KURBAĞAYA DEĞER Mİ?”

Tiryaki:” Sarım havzasında başta Tarım ve hayvancılık olmak üzere, balıkçılık, arıcılık, turizm, sebze üretimi ve farklı bitki üretimleri ile uğraşan aileler vardır. Üretim olarak ilimizde ve ülkemizde ciddi eksiklikler yaşarken, üretime bir darbede barajla vurmak mantıklı mıdır? Bölgede yaşayan insanımızın bu üretimden mahrum kalmasını sağlayacak bu projenin yapımı sebebiyle ” attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi? ”

Tiryaki:” Doğamız talan edilmeden, bölge insanımızın üretimine set vurulmadan, ekolojik denge bozulmadan, bölgemize katkı sağlayacak her türlü yatırımı destekleriz. Fakat aksi durumlarla yatırım şeklinde gösterilen talana dur demek de Saadet Partisi olarak bizlerin sorumluluğundadır. Dolayısıyla ekolojik olmayanın ekonomik olmadığı ortadayken, ekolojik kıyıma sebep olacak bu projenin yapım sebebini yetkililerin açıklamasını bekliyoruz.

Bölgede amaç elektrik üretimiyse; Rüzgar panelleri veya Güneş panelleri ile aynı ölçüde bir enerji, çok daha düşük bir maaliyetle yapılabilirken doğanın katledilmesi nedendir?”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.