Bingöl balı kargoyla dünyanın dört bir yanına ulaşıyor
Pandemi e-ticareti arttırdı: Bingöl balı kargoyla dünyanın dört bir yanına ulaşıyor
Bingöl Maden Sokak’ta bulunan Gölbal, Bal ve Katık Merkezi’nin sahibi Bedri Sağdıç, “Pandemi ile beraber e-ticaret sektöre yaradı. Yaptığımız tanıtımlarla beraber ülkemizin her yerine kargo ile bal ve katık gönderiyoruz” dedi.
Bingöl Arıcılar Birliği üyesi de olan Gölbal firmasının sahibi Bedri Sağdıç, internet üzerinden e-ticarette https://www.bingoldenbal.com sitesi ile hedeflerini büyüttüklerini belirtti. Sağdıç, pandeminin sektöre yaradığını kaydederek babadan gelen arıcılık mesleğine,1987 yılından beri sürdürdüklerini söyledi.
“BİZ ÜRETİCİYİZ”
Arıcılık ve bal üretimin iddialı olduklarını kaydeden Bedir Sağdıç, “Türkiye’deki en güzel ballarını biz servis ediyoruz. Yurtdışı ve yurtiçi satışlarımızla her geçen gün biraz daha büyüyoruz. Bingöl’ümüzün yüksek dağlarında zengin ve endemik çiçek florası ile birçok araştırmacının ilgisini çeken ortamda ürettiğimiz bal dünyada kabul görmüş durumda” şeklinde konuştu.
Ballarının nerede üretildiğini de anlatan Bedri Sağdıç, şöyle konuştu: “Bingöl bölgesine ait ‘Gölbal’ markalı ballarımız Bingöl Sevkar Yaylasının 2900 rakımlı Şeytan dağı eteklerinde üretilmektedir. Şeytan dağlarında yer alan geven, kekik, ballıbaba, yaban fiği, atkuyruğu gibi bin bir çeşit çiçekten arıların aldığı nektar bir şifa kaynağıdır. Sevkar köyü Bingöl ili Adaklı ilçesindedir. Köyün eski ismi 1550 yılı kayıtlarında Sîvkârî, 1902 yılı kayıtlarında ise Ermenice’de ‘Karataş’ anlamına gelen Sevkar şeklindedir. Sevkar yaylası Bingöl il merkezine 80 km uzaklıktadır. Arı kovanlarımız en yakın yerleşim yerine 30 km uzaklıktadır.”
Bal sağımını Ağustıs ortalarında başlayop Eylül ortasında bitirdiklerini kaydeden Sağdıç, “Bingöl Ballarının sağımı Ağustos ayının ortalarında başlamakta ve Eylül ayının ortasına kadar sürmektedir. 2900 rakımdaki Şeytan dağı ve eteklerindeki Sevkar yaylasında, soğuk iklimden dolayı, çok büyük miktarda bal üretilememektedir” şeklinde onuştu.
Detaylar için : https://www.bingoldenbal.com/
“HER BAL KARAKOVAN BALI DEĞİLDİR”
Bedir Sağdıç, piyasa ‘karakovan balı’ larak saltan ancak sahte olan ballara da dikkat çekere şunları kaydetti: “Karakovan dediğimiz bal, arının kendi ürettiği doğal balmumundan üretir. Bu nedenle petek bal, ağza alındığında; ağızda erir. Karakovan balı az üretilir. Bingöl bölgesi balları Türkiye birincisi, dünya ikincilik ödülü almıştır. Bingöl bölgesinde üretilen ve uluslararası yarışmalara gönderilen ballar, Türkiye çapında birincilik, dünya çapında ise ikincilik ödülü almıştır. İstanbul’da 2017 yılında gerçekleşen kongrede 120 ülke arasından Bingöl yayla balı, kalitesiyle ikinci seçilmiştir. Dünya birinciliği ise sadece ‘nem oranı fazlalığı’ nedeniyle kaçırılmıştır. Kongreye 300 çeşit bal gönderilmiştir.”
SAHTE BİNGÖL BALI NASIL ANLAŞILIR?
Sahte balın nasıl anlaşılacağını da Bedri Sağdıç şöyle açıkladı: “Özellikle seri üretim ile market ve bakkallarda satılan Bingöl balının sahte üretimleri oldukça fazladır. Gölbal markalı ürünlerimizin Türk Gıda Koteksi’ne uygun olduğu her yıl Bingöl Üniversitesince tescil edilmektedir. Bingöl’de balın ticari olarak üretim ve satımıyla uğraşan 20 civarında işletme olup, bal alırken mutlaka Bingöl Arıcılar Birliği üyesi olup olmadığına dikkat edilmeli.”
GÖLBAL’IN ANALİZ RAPORU
Gölbal’ın analiz raporu şu şekilde: “Aşağıda Gölbal için aldığımız 2020 yılı Kasım ayına ait analiz raporu yer almaktadır. Bir balda en önemli değer Prolin değeridir. Balın prolin değeri, altındaki 24 ayar gibidir. Prolin değerinin 300’den yüksek olması aranmaktadır. Gölbal markalı ballarımızda bu miktar tam 3 katı çıkmıştır. Rapordan görüleceği üzere ürünlerimizde ticari glukoz bulunmamaktadır. C13/C4 değerleri şeker kullanılıp kullanılmadığını göstermektedir. Yüzde 7’den fazla olmaması şartı var iken bizim ballarımızda bu oran eksidir. “
“ARICILIK BİZİM İŞİMİZ”
Bingöl’de ve Türkiye’de son yıllarda artan merdiven altı bal üretimlerine karşı dikkatli olmayı önerdiğini belirten Sağdıç, şu uyarılarda bulundu:
“-Bal alan, etiketinde Bingöl arıcılar birliğine üye mi, değil mi ona bakmalıdır.
– Sertifikaları var mı?
– Kara-kovan balı olarak iddia ettiği balı,yerinde değilse güvenilirliğine bakmalı.
– Süzme bal, alacaksa; etiketinde nereye ait, birlik sertifikasına bakmalıdır.”
BİNGÖL BALININ FAYDALARI
Bingöl Üniversitesi (BÜ) ile Gebze Teknik Üniversitesinin 2019 yılında yaptığı araştırmaya göre Bingöl balının kaliteli olmasının nedeni şehrin çevresindeki dağların ve yayların çok sayıda bitkiye sahip olmasından kaynaklanıyor. Faydaları şöyle sıralanıyor:
-Ağız içerisindeki yaraları iyileştirir,
-Kas ağrı ve sancılarına iyi gelir,
-Bademcik iltihaplarını yok eder,
-Bol vitaminli içeriğiyle vitamin hastalıklarını önler,
-Astım ve öksürüğe iyi gelir,
-Beyni daha iyi çalıştırır,
-Bağırsak düzensizliklerini önler ve metabolizmanın çalışmasını düzenler,
-Bağışıklık kazandırır,
-Enerji kaynağıdır gün içerisinde enerjik olmanızı sağlar.
GÖLBAL’DA SATILAN DİĞER ÜRÜNLER
Şavak Tulum Peyniri
Tam yağlı yoyun peyniridir. Türkiye’de, tulum peyniri konusunda, nam salmış, ün yapmış yeri Şavak’tır. Ürünler Elazığ ile Tunceli arasında bir bölgede bulunan Şavaklılardan alınıyor.
Keçi Yağı
Bingöl ili Haserek yaylasında küçükbaş yaylım hayvanlarının sütünden elde edilen doğal lezzetli bir üründür.
Kavurma
Kavurmalar, Bingöl’de zengin bitki örtüsüne sahip yaylarda yetiştirilen büyükbaş hayvanlardan elde ediliyor. Soğukçeşme kavurması Türkiye çapında ünlüdür. Helal kesim olan kavurmalar, bu işle uğraşan Bingöllülerden temin ediliyor.
Arı sütü 5-15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bu madde koloninin devamlılığı sağlamak ve kraliçenin beslenmesi sağlamak için ürettiği çok özel bir maddedir.
Ana arı üretimi için üretilir. 12 günde ana arı oluşuyor. 7 günde iken saf süttür. Üretimi çok zor olup, zahmetli bir ürün olduğu için de fiyatı yüksektir.
ARILARLA İLGİLİ GENEL BİLGİLER
Ana arı, işçi arı ve erkek arı olmak üzere 3 arı türü bulunmaktadır. Ana arı kraliçe arı olarak bilinir. Bir arının ömrü 40 gündür. Balı üreten işçi arılardır. Ana arının görevi ise sadece yavru arı üretmektir. Ana arı her gün 1000-2000 arasında yavru atmakta, 22. günde bu arılar larvalardan çıkmakta ve 25. günde işçi arı olmaktadır.
Ana arının yeterince arı üretemediği durumlarda, işçi arılar ana arıyı kovandan atmakta ve arı sütüyle besledikleri yavru arılardan ana arı üretmektedir. Yani polenle değil de arı sütüyle beslenen yavrular ana arı olabilmektedir.
Bir kovanda yaklaşık 70 bine yakın arı bulunmaktadır. Bizde 500-600 kovan bulunmaktadır. Bir kovandan yıllık bazda 70-80 kg bal alınabilmektedir.