Bingöl’ün İlk Çeşit Özellik Tescil Belgesi Alan Bitkisel Ürünü ‘Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesi’ Oldu.
Bingöl Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Bingöl’ün ilk çeşit özellik Tescil Belgesi alan ürününün ‘Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesi’ olduğu bildirildi.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Üniversitemiz AR-GE Faaliyetleri kapsamında Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından geliştirilen ve yürütücülüğü aynı bölüm öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Ayçiçek tarafından yapılan ‘Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesi’, ilimizin ilk çeşit özellik tescil belgesi alan bitkisel ürünü oldu. Çınarbey Kuru Fasulyesi ile ilgili olarak tescile esas denemeler; ülkemizi temsil edecek şekilde kuru fasulyenin yoğun olarak yetiştirildiği Eskişehir, Erzincan, Konya, Samsun ve Kahramanmaraş illerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından 2020 ve 2021 yıllarında iki yıl boyunca yürütüldü. İki yıllık denemelerden sonra Çınarbey Kuru Fasulyesi, Bingöl’ün tescillenen ilk çeşit özellik belgesine sahip bitkisel ürünü olarak bu alandaki yerini aldı.
Çınarbey Kuru Fasulyesi, Milli Çeşit Listesinde yer almaya hak kazandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından iki yıl boyunca sürdürülen denemelerden sonra Bingöl İl’inin ilk çeşit özellik tescil belgesi alan bitkisel ürünü ‘Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesi’ kaliteli özellikleri ile ön plana çıkıyor. ‘Çınarbey Kuru Fasulyesi’ ayrıca lezzeti ile bulunduğu yörede kendini kanıtlayan, yetiştirildiği hattın Tescil Komitesi’nin oy birliği kararıyla “Çınarbey” adıyla tescil edilen ve ülkemizin “Milli Çeşit Listesinde” yer almaya hak kazanmış bir ürün olarak öne çıkıyor.
Yedisu Çınarbey Fasülye’sinin Özellikleri
Yedisu Çınarbey Kuru Fasulyesinin ‘Çınarbey’ adıyla tescillenmesi ile ilgili olarak süreç şu şekilde gelişti: “İlimiz Yedisu ilçesi köy popülasyonlarından 2008 yılında toplanan tohum örnekleri, 4 yıl süreyle ekilmek suretiyle, üstün genotipli ve kendi içerisinde saflaştırılmış çok sayıda ürün hatları elde edildi. Sonraki yıllarda ise bu hatlar, küçük parsellerde ön verim denemelerinde; ümit var oldukları belirlenen 4 adet ürün hattı daha büyük parsellerde, standart çeşitlerle karşılaştırmalı olarak makro verim denemelerine alındı. Tescile esas olmak üzere, üstün özelliklere sahip oldukları belirlenen bu 4 adet ürün hattı 2017 yılında, bölgemizde standart olarak yetiştirilen çeşitlerle birlikte Erzincan ve Bingöl illerinde bölge çeşit verim denemelerinde yetiştirilmişlerdir. Standart çeşitlerle karşılaştırıldığında verim ve verim unsurları bakımından en yüksek performansa sahip olduğu belirlenen 1 nolu hat 2019 yılında tescile sunuldu. Tescile sunulan horoz tane tipindeki ürün hattının tane verimi 203,7 kg/da, bitki boyu 40-71 cm (bodur gelişme tabiatlı), ilk bakla yüksekliği 10-21 cm olarak belirlendi.”