DOLAR
34,7133
EURO
36,5672
ALTIN
2.941,26
BIST
9.652,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

Yapay Zeka projesine destek alacak

Yapay Zeka projesine destek alacak
03.03.2024 13:14
34
A+
A-

“Güneş Enerji Panellerindeki Hücre Hasar ve Türlerinin Yapay Zekâ ile Tespit Edilmesi” projesi, TÜBİTAK 1001 projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje, Bingöl Üniversitesi öğretim elemanları ile Adıyaman, Fırat, Afyon Kocatepe Üniversitesi öğretim elemanları tarafından ortak yürütülecek. Bingöl Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Çalışan’ın araştırmacı olarak yer aldığı proje TÜBİTAK 1001 (Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı) kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinin yapay zekâ desteği ile enerji üretimini artırmayı amaçlayan proje kapsamında güneş enerji üretimine olumsuz etki ederek, üretim miktarını azaltan panel hücrelerindeki hasarlardan kaynaklı olumsuzlukların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Elektrik enerjisi üretimine katkıda bulunacak olan proje, güneş enerji panel üretimi için ithal edilen ürün miktarı ve maliyetlerinin azaltılması noktasında ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Mücahit Çalışan, proje ile panel üretimi kaynaklı ithalat oranını azaltmayı ve bu alanda üretim yapan firmaların maliyetini düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. Yürütücülüğünü Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Doğan’ın yaptığı projede Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Olgun araştırmacı olarak yer aldı.

binguven-bal2
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.