DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

TEMAYÜL, “NEMAYÜL” OLMUŞTU

30.03.2021 18:35
425
A+
A-

Başlık sizi şaşırtabilir ancak gecikmeli bir yazıdır bu. Genel seçimlerden önce Ak Parti’nin Türkiye genelinde uyguladığı tüm illerde milletvekili temayül seçimlerinde ben de Bingöl merkez, Genç, Kiğı, Yayladere, Adaklı ve Sancak bölgelerinde Ak Parti aday adayları ile gezme şansı bulmuştum.

TEMAYÜL, “NEMAYÜL” OLMUŞTU

Başlık sizi şaşırtabilir ancak gecikmeli bir yazıdır bu. Genel seçimlerden önce Ak Parti’nin Türkiye genelinde uyguladığı tüm illerde milletvekili temayül seçimlerinde ben de Bingöl merkez, Genç, Kiğı, Yayladere, Adaklı ve Sancak bölgelerinde Ak Parti aday adayları ile gezme şansı bulmuştum. 

Temayül ve “Nemayül” nasıl oldu sorunuzun cevabı ilçelerde yaptığımız gezilerden sonra orta çıktı. Bingöl merkezde temayül günü öncesi çok hareketli anlar yaşandı. İlçe, belde ve köy delegeleri gelip meclise gidecek milletvekili aday adaylarını seçtiler. Seçim değil, para pazarlıkları öne çıktı. Tüm ilçelere ziyarete giden aday adayları ilçe teşkilatı tarafından çok nazik şekilde karşılanıyordu. 

ADAMCILIK VE BÖLGECİLİK ÖNE ÇIKTI

Temayül öncesi ilçelere aday adayları tarafından araçlarla taşımak istense de, ilçe teşkilatları “siz zahmet etmeyin biz ilçede bulunan münübüslerle geliriz, siz bize masraflarımızı verin yeter” dediler. Bunu tüm aday adaylarına yaptılar. Bu kadar açık ve bu kadar pervasız ve alenen yapıldı.

Birçok ilçede ilçe başkanı delegelerine hâsılatı paylaştı. Bazı yerlerde paylaşım kavgası da oldu. Gerekirse bu kişilerin isimlerini de verebilirim. Adamcılık bölgecilik Zazacılık, Kurmancılık vardı.
Bir yerde “yahu bu adamlar bu bölgenin adaylarıdır, öncelikle onları daha sonra kime verirseniz verin” şeklinde bir yem attım, ertesi gün Bingöl’de diğer aday adayları, “yahu sen böyle bir şey demişsin” diyerek adam satıcılığın ne aşamada olduğunu ispatladılar. Bu kişilerin derdi davası Ak Parti falan değil, nemalanmak istedikleri için ordalar. O koltukları işgal edenlerin hangi aday adayından neler aldığını kim bilmiyor ki.

Delege sisteminde akraba ahbap çavuş ilişkileri ile bu kişiler yerlerini garanti altına almış bulunuyorlar. Ancak aldığım bilgilere göre yeni vekiller tüm il ve ilçelerde yeni teşkilatlanmaya gidecekler. İlçelerde kirliliğe bulaşmamış adaletli yeni kişiler aranıyor. Ak Parti’de kaybedilen bir milletvekilinin hesabı hala tartışılırken teşkilatların da yenilenmesi kaçınılmazdır. 

Temayül yoklamasının bir amacı da teşkilatlarının beş yıllık masrafını seçimden seçime aday adaylarından koparacaksa sorun yok; ancak bu teşkilatların amacı bulundukları il, ilçe ve köylerde partilerini temsil etmekse, bu rant aracı olmaktan çıkarılmalıdır. 

Benim işim Ak Parti’ye akıl vermek değil ancak Bingöl’de yaşanan olayın aynısının ertesi gün İstanbul’da devam ettiğini gördüm. 

İSTANBUL’DA DA AYNI GÖRÜNTÜ VARDI

19 Mayıs cumartesi günü Bingöl’de yapılan temayülün ardından bir gün sonra İstanbul’da Anadolu yakasında yapılan Ak Parti temayül yoklamasını takip ettim. Burada aday adayı olan hemşerilerimizin yanında iken İstanbul’da ciddi iş adamlarının delegelerden oy alabilmek için kullandıkları hediyeler, ikramlar ve paralar dudak uçuklatan cinstendi. 

Bir hemşerimiz bir ilçede mahalle temsilciliğinin tüm masrafını karşılamıştı. İlçe teşkilatların düzenledikleri gecelerde bilet bin ile beş bin TL arasındaydı. Her aday adayı bulundukları bölgede yer alan tüm ilçelerde çalışmalar yaptılar. 

Temayülün nasıl “Nemayül”e döndüğünü bu şekilde gördüm. Bunun değişmesi gerekir. Bu sadece Ak Parti için değil diğer partiler de uyguluyor. Ve birileri bundan rant elde ediyor. Seçmen ise bunlardan habersiz, liderler ise sessiz.

Gecikmiş bir yazı idi ancak bundan sonra böyle gitmemesi açısından yazmam gerektiğini düşündüm. Bu konuyu nedense kimse yazmadı ve tartışılmadı. Bu açığı ben gördüm, sorumluluk bana kalmıştı.

Ranttan uzak, samimi ve ihlâs’la yaşanan seçimlerin ardından adalet ve barış vurgusu sadece balkondan değil, tüm ülkede uygulanan huzur dolu bir ülke özlemiyle bayramlarınızı kutlarım.

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.