6 yıl önce Kiğı Açıkgüney merkezli 5.5 büyüklüğündeki depremin konutları hâlâ yapılmadı. O gün ilçeye gelip söz veren siyasetçiler, geçtiğimiz günlerdeki depremin ardından bir kez daha gelip halka ne anlatacaklar?
6 yıl önce Kiğı Açıkgüney merkezli 5.5 büyüklüğündeki depremin konutları hâlâ yapılmadı. O gün ilçeye gelip söz veren siyasetçiler, geçtiğimiz günlerdeki depremin ardından bir kez daha gelip halka ne anlatacaklar? Konutları nasıl bitiremediklerini mi açıklayacaklar? Köylerden alıp ilçe merkezine mecbur edip hayvancılık ve tarımı nasıl bitirdiklerini mi anlatacaklar acaba? Peki, her depremde “hasarı” biraz daha artan konutlar bu kez gerçekten tespit edilip konut hakkı verilecek mi?
3 Aralık 2015 tarihinde Kiğı Açıkgüney köyünde meydana gelen 5.5 şiddetindeki depremin üzerinden 6 yıl geçti. Can kaybının olmadığı depremde, yaklaşık olarak 500 ev ve ahır ağır hasar görmüştü. Dönemin Kalkınma Bakanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ile Milletvekili Enver Fehmioğlu depremden bir hafta sonra Kiğı ve Yayladere ilçelerine gelmişti.
Yılmaz, Kiğı’da yaptığı konuşmada, “İlçe merkezlerimizde, köylerimizde bazı tespitler söz konusu. Buradaki AFAD birimimiz, gerekli ön tespitleri yapmış durumda. Buna göre elimizde belli rakamlar var. 500’ün üzerinde ön tespitlere göre ağır hasarlı yapı görünüyor. Bütün ilçelerimiz dahil edildiği zaman bununla ilgili kesin belirlemeleri başbakanlığımız gerçekleştirecek” ifadelerini kullanmıştı.
Deprem ve acılar üzerinden kimsenin siyaset yapmaması gerektiğini söyleyen Cevdet Yılmaz, “Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılama noktasında elimizden gelen tüm gayreti hükümet olarak sarf etmeye devam edeceğiz” demişti.
ALTI YIL SONRA AYNI NAKARATI MI DİNLEYECEĞİZ?
25 Haziran 2021 günü saat 21.28’de Kiğı ile Karakoçan arasındaki bölgede meydana gelen 5.3’lük deprem, bölge köylerinde yine ağır hasarlara neden oldu.
Deprem merkezi Kiğı Karakoçan arasında bulunan Kuşbayırı (Kırboz) köyünde 5.3 şiddetindeki deprem, komşu köyler başta olmak üzere Kiğı, Karakoçan ve Yayladere köylerinde de ağır hasar neden oldu.
Deprem olalı, üç gün oldu. Sayın vekillerimiz, sosyal medya hesapları üzerinden geçmiş olsun mesajları yayımladılar. Sağ olsunlar herkesin paylaştığını bizimkiler de paylaştılar, o kadar. Gelen, giden yok.
Tahminen 1 Temmuz’da İstanbul’dan Kiğı’ya gelecek olan kardeş belediye Üsküdar Belediye başkanı ve misafirlerimiz ile gelecekler.
Lütfedip gelmeyin bence, altı yıldır Kiğı’da yüzlerce hak sahibi konutların yapılmasını bekliyor. Bu sefer ne diyecekler? Aynı nakaratı bu halk çok dinledi ama artık yemiyor…
Elazığ depreminin ardından hükümetin diğer yetkilileri aylarca Elazığ’da kalarak yapılacak işlerin takipçisi oldular ve kısa süre içerisinde yeni konutlar yapılarak teslim edildi. Kiğı halkı olarak saygılı, efendi olmak suç mu?
DUYUN BİZİ!
2015’te Kiğı Açıkgüney köyünde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin üzerinde 6 yıl geçmesine rağmen izleri silinemedi. Hâlâ konutları yapılmayan bölgede, 25 Haziran’da meydana gelen depremle ne kadar sahipsiz olduğumuzu bir kere daha görmüş olduk.
Bölge halkı, “Biz de bu vatanda yaşıyoruz, biz de askerlik yaptık, biz de vergi veriyoruz, hem de ülke genelinde en yüksek tahsilat bizim ilçede gerçekleşiyor. En az elektrik kaçağı bizim ilçede. Peki bizim suçumuz ne?” diye soruyor.
2015 depreminde hasar gören evde yaşayan yaşlı Zeki Baykal ve hasta eşinin yaşadığı ev, 2020 Karlıova depreminde de ağır hasarlı olduğu halde, Kiğı ilçesi etkinlik oluru verilmediği için konut yapılacak listeye giremedi. Bu ev, son depremle yıkılmaya yüz tuttu. Peki, bu yaşlı çiftin bunca yıldır yapılmayan konutu ne zaman yapılacak?
2015 depreminden sonra Kiğı’nın çeşitli köylerinde şu ana kadar 63 konut yapılmış. Köylerdeki arazi yapısı uygun olmayanlardan Kiğı merkezinde konut yapılmasını kabul eden 176 hak sahibinin altı yıl geçtiği halde hala yapılmadı.
Üzerine yeni deprem oldu, şimdi yine yüzlerce ağır hasarlı ev tespit edilecek ama ne zaman yapılacak?
EYY METODU NEDEN İPTAL EDİLDİ?
Geçen sene 14 Haziran’da Karlıova merkezli depremden sonra EYY metodu hangi mantıkla kaldırıldı anlaşılmadı.
O güne kadar hak sahiplerine verilen destek ile evini köyünde yapan halk, son derece moderne evler yaptı, köylü köyünde kalıyordu. Hayvancılık ve tarım yapan insanlar yerlerinden olmadan 20 yıl gibi uzun bir süre ile geri ödeme yapılma sistemi ile ev sahibi oldular ama Karlıova depreminden sonra köylerin altına adeta dinamik konuldu…
Köyünde prefabrik istemeyenler ve ortak yapım alanı olmayanlar, ilçe merkezine mecbur bırakıldı.
Köylü ilçe merkezinde hayvancılık yapamaz. Köylü ilçe merkezine gelmek istemiyor. Var olan hasarlı evler yıkılma kararı verilmiş, boşaltılmak zorunda bırakılmıştır.
Bu, köylerde hayvancılık yapan insanlara darbedir.
Köyünde yapacak kişilere TOKİ tarafından prefabrik konut yapılacakmış. Bu bölge halkı bu 75 metrekare içine sıkıştırılamaz. Prefabrik kabul etmeyenler, ilçe merkezine gidecek ya da hakkından feragat edecek.
Bu uygulama, doğru değil.
BU BÖLGE DEPREM BÖLGESİDİR!
Uzmanlar, her gün yazıp çiziyorlar. “Bingöl Karlıova Yedisu fay hattında büyük bir deprem beklentisi var” diyorlar ama altı sene önceki 5.5’lik depremin konutları dahi yapılmadı. Yeni depremin konutları da yapılana kadar büyük afeti mi bekliyorlar?
Allah korusun, büyük bir afet gelirse, ne yapacağız?…