DOLAR
34,4782
EURO
36,1904
ALTIN
2.955,91
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

HALKIN TRİLYONLARI ÇÖPE GİTTİ

07.06.2021 13:08 | Son Güncellenme: 07.06.2021 14:41
908
A+
A-

•Peri suyu üzerinde 1999 yılında yapımına başlanan Kiğı HES Barajı 2.4 milyar liraya (eski parayla 2.4 katrilyon) mal oldu. Barajın yapımı yaklaşık yirmi yıl sürdü, bir yıl enerji üretildi, santral şevlerin çökmesi ile üretim durdu.

•Baraj çalışması devam ederken aynı bölgede 2012 yılında Kiğı Yedisu yolu da aynı firmaya davetiye usulü ile 370 milyon liraya verildi. Yol için 8 Nisan 2021 tarihine kadar harcanan para ise 669 milyon 915 bin lira. Ama yol bitmedi ve yeniden 745 milyon 283 bin 186 liraya yine aynı firmaya verildi. Peki, halkın parası ile başlatılan bu işlerde harcanan paralar nereye gidiyor?

•Haber analiz: Galip AKENGİN

binguven-bal2

•5 Ekim 2012 tarihinde ihale sözleşmesi yapılan 46 kilometrelik Kiğı Yedisu yolunun projesine 8 Nisan 2021 tarihine kadar 669 milyon 915 bin TL harcandı ama yol güzergâhında heyelan olduğu için projesi iptal edildi. Yeni güzergâh için yine davet usulü ile Özaltın- Cengiz ortaklı firmaya 745 milyon 283 bin 186 TL’ye yeniden ihale edildi.

•Aynı noktada Peri suyu üzerinde 20 yıl süren inşaat yapımı ile 2018 yılında enerji üretimine başlayan ve 2.4 milyar TL’ye mal olan Kiğı Hidro Elektrik Santrali barajının palyalarının çökmesi üzerine bir yıldır elektrik üretilmediği için, ülke ekonomisinin bir milyar lirası çöpe gitmiş durumda…

•KALE, BARAJ’A KURBAN EDİLDİ

•Bu haksızlığa, yolsuzluğa ve usulsüzlüğe ses çıkaran olmadığı sürece, böyle devam edeceğini belirten Kiğı halkı şöyle konuşuyor: “Baraj yapımı için şehitlerin kanı ile alınan Kiğı kalesinin çevresinde aylarca dev iş makinalarıyla sözde taş çıkarılmaya çalışıldı. Oysa, Kiğı kalesinde dilden dile dolaşan hazine arayışı yapıldığı ortadadır.” Kiğılılar. “Kaleler kan ile fethedildi, su ile değil” diyor.

•Peri suyu üzerinde yapılan HES barajlarla bölgenin ekolojik dengesi bozuldu. Elektrik enerjisi ülkenin ekonomisi için önemlidir ama işi hırsız arsıza verince, o ekonomik avantajın dezavantaja dönüşmüş olduğu ortadadır. Peri suyu üzerindeki baraj devam ederken aynı güzergahta Yedisu yoluna başlandı. İlk ihale Özaltın-Cengiz ortaklığına 370 milyona verildi. Dokuz yıldır devam eden proje, Ankara’da masa başında Google Maps üzerinden yapıldığı için, arazinin neresinde heyelan var, neresi kolay olduğunu bilemedikleri için yapılan tünel ve yol boşa gitmiş durumda. Projenin yeniden revize ihalesi, 745 milyon 283 bin TL’ye verildi.

•Ecdat yadigârı Kiğı Kalesinin altını oydunuz da neden restore etmediniz?

•83 milyon insanımızın ve tüyü bitmemiş çocuklarımızın hakkını gasp edenler, manevi değerleri kullanarak siyaset yapanlar, Kiğı Kalesinin altını hazine arayışı için talan ettiler.

•Piri Hanikan ziyaret yolunu ek iş olarak 16 milyona yine aynı firma yaptı ama her sene yeniden yapılmak zorunda kalınıyor. Son zamanlarda sosyal medya da bir deyim var: ‘Moğol hükümdarı Anadolu’yu işgal ederken Cengiz- Özaltın kadar ganimet toplamamıştır.’ Bu söz uygulanıyor.

•Bu talana, sessiz kalan siyaset ve kurum amirleri, bu adaletsizliğe sessiz kalmanın vebali yok mudur?

•BARAJ 11 HAZİRAN’DAN BERİ ENERJİ ÜRETİLMİYOR, YETKİLİLER NERDESİNİZ?

•Daha öncede haber yapmış, İl Koordinasyon Kurulunda söz alarak DSİ Bölge Müdürüne sorularım olmuştu ama istenen cevapları alamamıştım.

•Yine soruyorum, 11 Haziran 2020 tarihinde Kiğı Hes barajının elektrik santrali üzerinde yer alan şev-palyaların çömesi üzerine elektrik üretimi durdurulmuştur. Tam bir yıl oldu. Geçen hafta DSİ Bingöl şube müdürünü aradım, 90 milyon ödenek ayrılan onarım çalışması, ne zaman başlanacak? Cevap: “Henüz belli değil.”

•Ülke ekonomisine 2.4 katrilyona mal olmuş ve yıllık 400 milyon gelir sağlayan barajın bir yıl dolmadan santral alanın çökmesinin garantisi neden yok?

•Bir yıldır üretim durmuş, yapım ihalesi için 90 milyon ödenek ayrılmış ve ne zaman yapılacağı belli olmayan barajın zararını kim ödeyecek?

•“GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ”

•Özaltın ve DSİ Bölge Müdürlüğü ne derlerse desinler, insan ne kadar yalan söylerse söylesin, bazı gerçekler üzerinde söz sahibi değildir. “Güneş balçıkla sıvanmaz” atasözü de insanın bu güçsüzlüğünü ifade etmek için kullanılmaktadır. Toprağın üzerine yamaçta beton dökmekle balçık kapanmadığı görselleriyle ortadadır.

•BARAJ PROJESİ BAŞLADIĞINDAN BERİ TARTIŞILIYOR!

•Devlet Planma Teşkilatı’ndan (DPT) Devlet Su İşleri’ne (DSİ) 1999 yatırım programında, Kiğı Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES) projesinin maliyetinin 1999 yatırım programında 127 milyon dolar olarak yer aldığının belirtildiği yazıda, 2005 teklifiyle birlikte maliyetin 1 milyar 256 milyon dolara çıkartılmak istendiği kaydedildi. DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça imzasıyla DSİ’ye gönderilen 6 Ekim tarihli yazıda, Kiğı projesinin ekonomik kabul edilmesinin ve sürdürülmesinin mümkün olmadığı belirtilen yazıda, “Halen nakdi harcama olarak yüzde 10 düzeyinde bulunan Kığı projesinin, daha fazla ileri aşamalara geçilmeden tekrar ele alınmasında, ekonomik analizin yenilenmesinde ve proje uygulama kararının revizyonunda yarar görülmektedir” denildi.

BARAJIN MÜTEAHHİTİ ÖZALTIN KİMDİR?

Kiğı Barajı’nın müteahhitliğini, eski Bakırköy Belediye Başkanı ve ANAP eski Genel Başkanı Ali Talip Özdemir’in kayınpederi ve eski başbakan Mesut Yılmaz’ın evsahibi Nuri Özaltın yapıyor. Özaltın, “Ev için kira almadığı Yılmaz sayesinde usulsüz biçimde baraj ihalesi aldığı” iddialarıyla TBMM Malvarlığı Araştırma Komisyonu gündemine gelmişti. Özaltın, “Mesut Yılmaz’ın talimatıyla, 1997 programında olmamasına rağmen kendisine Kiğı Barajı ihalesinin verildiği” iddiasıyla sorgulanmıştı. Nuri Özaltın, “Yılmaz döneminde aldığım tek ihale budur” demişti.

•Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/127-milyon-dolar-dediler-1-2-milyar-dolar-istediler-268913

•BALUKEN, O YOLU MECLİS KÜRSÜSÜNDEN GÜNDEME GETİRMİŞTİ

•29/11/2012 yılında Kiğı Yedisu yolunu Meclis kürsüsünde gündeme getiren dönemin HDP Bingöl milletvekili İdris Baluken; şöyle konuşmuştu:

“Kiğı-Yedisu yolu; 46 kilometrelik yol tam 300 milyona, eski parayla 300 trilyona ihale edilmiş. Bu yolun Bingöl-Kiğı arasındaki bölümü zaten berbat durumda. Bingöllüler şöyle diyorlar: “Bir de bize bir helikopter tahsisi yapsa da AKP Hükûmeti, Kiğı’ya kadar helikopterle gitsek, ondan sonra bu yoldan yararlansak.” Bakın, Bingöl’de, Bingöl’ün iki yakasını birleştiren Çapakçur Viyadüğü için 25 milyonluk bir ödenek ayrılmadığı için onlarca insanımız trafik kazalarında yaşamını yitiriyor. “Buraya ödenek yok.” deniyor. Ne olduğu belli olmayan, üzerinde yerleşim yeri olmayan bir hata 300 milyonluk bir ihale bedeli ayrılmış. Bu önergelerimize Ulaştırma Bakanı, sürekli soruyoruz, cevap vermiyor. Sayın Başkan, sizi de burada göreve davet ediyoruz. Bir yıldır verdiğimiz önergeler var, Ulaştırma Bakanı zahmet edip cevap vermiyor. Bu, Meclisin iradesine saygısızlıktır, Bingöl halkının beklentisine saygısızlıktır. Bir an önce Ulaştırma Bakanı bu konuda vermiş olduğumuz soru önergelerine cevap vermelidir.

•Bingöl’ün bir bakanı var, Kalkınma Bakanı; sağ olsun 5 müteahhidi iyi kalkındırdı, o konuda bir şey demiyoruz ama Bingöl yoksullukta, işsizlikte, mağduriyette son beş sıradaki yerini koruyor. Bir tarafta bu kadar yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik; diğer tarafta Bakan Bey kendi makamının konforu için, kendi müsteşarının konutu için, konforu için trilyonlar harcıyor.”

46 KİLOMETRE YOLUN NE ZAMAN BİTECEĞİ BELLİ DEĞİL

( Kiğı Yedisu yolu ile ilgili 2016 yılında yaptığımız haber)

Kiğı-Yedisu yoluyla ilgili 2016 yılında yayınladığımız haberimizde şu ifadelere yer vermiştik:

Kiğı Yedisu arasındaki 46 Km’lik yol, 2012 yılında başladı. Kiğı Erzincan adıyla başlayan yolun Erzincan’dan Yedisu’ya bağlantı yolu, hala ihale edilmedi. İnşaat alanına yaptığımız incelemede, yol ile ilgili bilgi aldığımız yetkili, coğrafik şartlar ve zor koşullardan dolayı 910 gün olan iş bitirme süresini ileri bir tarihe uzatıldığını söyledi.

EN UZUN İKİ TÜNELDEN BİRİ BİTTİ

Yapılacak 11 Tünelden 1296 metre uzunluğundaki T 2 Tüneli bitti. 1441 metre uzunluğundaki T1 tünelinde ise yüzde doksan bitmiş olduğu belirtildi. 10 metre genişliğinde olacak yol, geliş-gidişli olacak. Projenin amacı Doğu ve Güneydoğuyu Erzincan üzerinden Karadeniz’e bağlayacak önemli ve stratejik bir yol olarak kabul ediliyor.

ADAKLI- SANCAK ÜZERİNDEN BİNGÖL’E BAĞLANMALI

Yolun Erzincan Yedisu bağlantısı ihale edilmediği gibi, Kiğı, Bingöl arasının nerden geçeceği halk arasında farklı şekilde yorumlanmaya başlandı. Kiğı barajının paralelinde geçen yolun Adaklı’ya ve Sancak bölgesinden hangi güzergâhtan geçeceği ve neden hala belirlenip ihale edilmediği merak ediliyor. Yolun devamı, Hasbağlar üzerinden giderse; bölgenin heyelanlı olduğu göz önünde bulunması gerektiğini vurgulayan Adaklı halkı, ilçenin kalkınması için yolun Adaklı ve Sancak üzerinden yeni bir güzergâh tespit edilerek Bingöl’e bağlanması gerektiğini vurgulandı.

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.