DOLAR
32,5108
EURO
34,9455
ALTIN
2.433,58
BIST
9.795,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

BELEDİYELİKTEN DÜŞEN SERVİ’DE SORUNLAR ARTTI

BELEDİYELİKTEN DÜŞEN SERVİ’DE SORUNLAR ARTTI
07.11.2021 23:59 | Son Güncellenme: 08.11.2021 00:00
600
A+
A-

Nüfusunun 3 binin altında kalması nedeniyle belediyeliği düşerek köy statüsüne gerileyen Servi beldesinde, biriken sorunlar çözüm bekliyor.

Genç ilçesine bağlı Servi beldesi, nüfusunun 3 binin altında kalması nedeniyle belediyeliği düştü. Köy statüsüne geriledikten sonra 33 köyden oluşan Servi bölgesi, birçok sorunla baş başa kaldı.  Okuldan sağlık ocağına kadar biriken sorunlar, ilgili kurumlar tarafından görmezden geliniyor.

Servi bölgesindeki sorunların çözüm beklediğini söyleyen Servi’nin ilk belediye başkanlarından Mehmet Dursunel, yaptığı açıklamada, okul ve sağlık ocağı sorunun gün geçtikçe büyüdüğünü belirtti.

binguven-bal2

Dursunel, şu iddialarda bulundu:

“Mevcut olan yatılı bölge okulumuz aşağı yukarı yirmi köye hizmet veriyordu. Bu okulun yıkım kararı verilmiş yaklaşık üç yıldır ama okul halen ayakta. Öğrencilerin bir kısmı Genç Yatılı Bölge Okuluna gönderiliyor. Böyle olunca bize bağlı Akdağ yöresindeki köylerin çoğunluğu biraz daha muhafazakâr bir yapıda oldukları için zor bela Servi’ye çocuklarını, özellikle kız çocuklarını gönderiyorlardı.  Şimdi Genç’e taşınma olayı olunca bunların yarısı okula gidemez oldu. Velileri göndermiyorlar. Öğrenciler şu anda küçücük bir okulda eğitim görüyor. Hem ilkokul hem ortaokul öğrencileri aynı binada eğitim görüyor. Mecburen ikili öğretim yapılmış o okulda. Öğleden sonra dağılan öğrenciler, Akdağ’ın köylerinden gelip gitmek zorundalar.  Eğitim felç olmuş durumda.  Eğer istenilirse doğrudan teminle okulun proje ihalesi yapılabilir ve okul inşaatı acilen başlatılabilir.”

SAĞLIK OCAĞI

Sağlık ocaklarının ihtiyaca cevap vermediğini ileri süren Dursunel, “1966 yılında yapılmış bir Sağlık Ocağımız var. Duvarları taştan yapılmış. Bu yöre artık büyüdü. Servi dışında 33 köy var. Elazığ’ın Arıcak ilçesine, Hani’ye yol bağlantılarımız var. Biz bu sağlık ocağının yeniden bir bölge hastanesi şeklinde yeniden yapılmasından yanayız.” İfadelerini kullandı.

HANİ-SERVİ YOL PROBLEMİ

Dursunel, Servi yörenin ticari faaliyetlerinin Diyarbakır’ın Hani ilçesiyle yapıldığını belirterek, Hani’nin  Servi’den yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olduğunu, yolunun da sağlıklı olmadığını savundu.

Mevcut olan çok eskiden köy hizmetleri tarafından yapılan küçücük bir yol olduğunu ifade eden Dursunel, şunları kaydetti.

“Yolun genişlemesi, virajların kesilmesi gerekiyor. Çünkü bizim gıda ihtiyacımız buradaki esnaflarımız tarafından Hani’den getirilmekte. Bizim köy grup yollarımız yetersiz. Örneğin Bingöl merkezde asfaltlanmamış hiçbir köy yolu bulunmamaktadır. Ama burada Servi’den Yatansöğüt’e giden yolda uzun uzadıya virajlar yapılmış, sağlıklı ulaşım ağı kurulamamıştır.

Okul kapandığı zaman altı ay içerisinde yeni bir okul yapılacak denildi. Buna güvenerek veliler evini burada tuttu, gitmedi kimse bir yere. Altı ay sonra yeni okulumuza kavuşacağız diye. Okula çürük raporu verildi. Hatta öğretmelerimiz de durdu burada gitmedi.  Bu bölgenin sorunları kız çocukları. Veli daha önce Servi’ye bile göndermek istemiyordu kız çocuğunu.”

Servi’de 2 dönem muhtarlık yapan Mensür Kalan da Servi Yatılı Bölge Okulu’nun dağılmasıyla birlikte kız çocuklarının büyük oranda okula gidemediklerini iddia etti.

Kalan, açıklamasında şu iddialara yer verdi:

“2019 yılında Servi Yatılı Bölge Okulunun yıkım kararı alındı. Yıkım kararı alındıktan sonra okul boşaltıldı. Şu anda öğrencilerimiz dağılmış vaziyette, kız çocuklarımızı okutamıyoruz.  Her gelen siyasi ve yetkili bize söz veriyor. Biz okulun ihalesini bu ayda yapıyoruz diye ama geçen iki sene içerisinde halen bir gelişme yok.

Okul tamamen harabe durumdadır. Okulda herhangi bir eğitim verilmiyor. Öğrencilerimiz Servi İlk Okuluna yerleştirildi. Öğrencilerimiz saat yediye sekize kadar evlerine varamıyorlar. Yedi yaşındaki bir öğrenci saat sekiz karanlığında eve gidebiliyor.

Servisler eksik çalışıyor ama öğrenciler yığılıyor bu konuda da baya bir şikâyetimiz var.  Servi’nin en büyük sıkıntıları eğitim ve sağlık konusunda. Her şeyin başı eğitimdir, eğitimin olmadığı bir yerde hiçbir şey olmaz.  Okul sorunumuz çözülürse diğer sorunlarda yavaş yavaş çözülür.

Tarihten önce yapılan bir sağlık ocağımız var. İki doktor, bir hemşiremiz ve 112 servisimiz var. Ama sağlık ocağımız kullanılamaz hale gelmiştir. Sağlık ocağımızsa tahribatlar oluşmuş, acilen yapılması lazım. Çünkü sağlık personeli sağlık ocağının fiziki yapısından dolayı hizmet veremiyor. Sağlık Ocağı, 33 köy ve mezralarındaki insanlara hizmet veriyor.

Şu anki Servi’nin hali içler acısı. Servi’ye geldiğimde çöpler etrafa yayılmış olduğunu ve çöplerin etrafa koku saldığını gördüm.  Belediye’nin kaldırılmasından sonra burada nüfusun büyük oranı Bingöl’e, Genç’e gitti. Şu anda en büyük sorun Belediye’nin kaldırılması.”

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.