DOLAR
34,5252
EURO
36,4191
ALTIN
2.963,85
BIST
9.136,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

ADAKLI’DA ÇİFTE BAYRAM YAŞANACAK

19.03.2021 02:13
465
A+
A-

Adaklı Karababa Doğa – Kültür Ceviz ve Katık Festivali 20- 21 Ağustos’ta

 Adaklı Karababa Doğa – Kültür Ceviz ve Katık Festivali 20- 21 Ağustos’ta

Adaklı ilçemizde gerçekleşecek 1. Adaklı Karababa Doğa – Kültür Ceviz Ve Katık Festivali, 20- 21 Ağustos’ta Ramazan Bayramı ile başlaması, ilçede çifte bayram olarak yaşanmış olacak.

Yıllardır Yayladere Sülbüs festivali, Kiğı, Karer ve Karlıova Güneşin doğuşu festivallerine işimiz gereği katıldık ve zaman zaman yürütme kurullarında gönüllü olarak görev aldık. Festival alanlarında ya da Adaklı ilçeye her uğradığımda gençlerimizden neden bizimde bir festivalimiz olmasın, neden buna öncülük etmiyorsun, şeklinde sorularla karşılaşıyordum. Bunun üzerine İlçemizde geldiği günden beri halkla bütünleşen sayın Kaymakamımız Kemal Duru ve Belediye Başkanımız Resul Antlı ile görüştüm. Yapılacak böyle bir etkinlik için maddi ve manevi olarak yanındayız diyerek festivale start vermiş olduk.

binguven-bal2

FESTİVAL HABERİ HEYECAN YARATTI

20- 21 Ağustos tarihinde 1. Adaklı Karababa, Doğa, Kültür, Ceviz ve Katık Festivali kararını, sosyal paylaşım sitesi “Adaklılar” facebook gurubu üzerinden duyurduğumuz andan itibaren inanılmaz şekilde olumlu tepkiler geldi. Gelen yorumlarda bizim de İşadamlarımız, Derneklerimiz, Politikacılarımız, Sanatçılarımız, Gazetecilerimiz – Yazarlarımız, hepsinden önemlisi, bu organizasyon için gönüllülerimiz var. Haberi duyan Dernek başkanları ve işadamlarımız ne yapabiliriz diye görev heyecanı içinde olduklarını belirttiler. 2012 yılının Bingöl genelinde büyük bir organizasyonla bir hafta sürecek şekildeki projemiz yetkililerimizin duyarsızlığı sayesinde hayalden öteye geçmezken, biz Adaklı halkı olarak önce kendi evimizden başlayalım diye düşündük. Kuzey olarak adlandırılan ilçelerimizin her bir yerinde farklı zamanlarda gerçekleşen festivaller, inşallah Bingöl merkez, Genç ve Solhan ilçelerimize de örnek olacaktır. Bu bölgelerden gelen bu yönde istek ve tepkilere, değerli yetkililerimiz ne kadar direnecekler, merak etmiyor da değilim.

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

 Adaklı İlçemiz ve Köylerimiz için sosyal, kültürel, ekonomik ve tanıtım açısından birçok hizmete vesile olacak bu projeyi halkımız yıllardır dillendiriyordu, ancak bu tür organizasyonlar bir kurum veya bir kişi ile olacak değildi. Halkın isteği, Kaymakamlığın, ilçe Belediyesinin, ilçenin sivil toplum örgütlerinin, işadamlarının birlikte hareket etmesiyle olacaktır. Galiptir bu yolda mağlup, Allah yar ve yardımcımız olsun diyerek başlıyoruz.

FESTİVALİMİZİN ADININ AÇILIMI

“Adaklı Karababa, Doğa – Kültür, Ceviz Ve Katık Festivali” İlçemizin maneviyatı 1. “Karababa türbesi” doğduğumdan beri büyüklerden aldığım duyumlara göre Rus askerine top atarak Dımlag köyümüzün meydanına çıkmaya engel olmuş, canlı tanıkları tarafından festival alanında o kişileri davet ederek tarihi olayı anlatacaklardır. 2. Doğa ve Kültür boyutu, amacımız, ilçemizin kendine has doğası ve insan kültürünü öne çıkarmaktır. 3. İlçemize bağlı köylerde çok yoğun olarak kaliteli ceviz bulunmaktadır. Var olan bu ceviz kalitesini tanıtırken yeni nesile de, Ceviz dikimini teşvik etmektir.4 Katık, bu maddemiz çok tartışılabilir. Festivalimizin adı benim ilçemi tanımamla beraber Kiğı ve Yayladere ilçelerimizden aldığım tecrübe ile karar vermiş bulunuyorum, bu yapılacak genel bir toplantıda farklı da olabilir…

KATIKSIZ OLMAZ

Bence tabii… Bingöl’ün Karlıova’dan sonra en yoğun hayvancılıkla iştigal edilen ilçesinde kendine özgü Çökeleği, Kaymağı, Peyniri, Yağı olan bu özelliğimizi öne çıkarmak, geleneksel olarak düzenlenecek bir festivalde, köylerimizde hayvancılık yapan insanlarımızın bu festivallerde bu ürünlerini sergilenmeli. Adaklılı olup da köyden İstanbul’a katık gelmeyen ev yok. Festivale gelen kişi katığını, alıp geri dönmesini gelenek haline getirilerek ve yerel halka ekonomik boyutunda kazanç sağlamaktır. 

EĞLENCE BOYUTU

Öncelikle kendi içimizden çıkmış, kendi kültürümüzde yoğrulmuş yerel sanatçılarımızın yanı sıra yine kültürümüze uygun dünya çapında sanatçılar getirilerek senede bir kez de olsa gönüllerince eğlenmek köylerimizde yaşayanlarında hakkıdır.

32 KÖYÜN SORUNLARI MASAYA YATIRILACAK

Festival sadece eğlence ve ekonomikten öte Köylerimizin genel sorunlarının tartışılıp çözüm önerilerinin muhatapları ile karşı karşıya getirilecektir. İlimizin Milletvekilleri, Valisi, İlçemizin Kaymakamı – Belediye Başkanı, 32 Köy Muhtarımızın da davetli olacağı, yerel halkın genel sorunları masaya yatırılıp çözüm yolları aranacaktır.

Festivalimizin programı, Temmuz itibari ile Adaklı’da Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızla yapacağımız toplantının ardından bir sonraki sayımızda yayımlanacaktır.

Her yenilik bir heyecan getirir. Umut ve heyecanınızın devamı dileğiyle, hoşça kalın.

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.