DOLAR
34,7506
EURO
36,5078
ALTIN
2.956,89
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C

Abdulbaki ERDOĞMUŞ

Abdulbaki Erdoğmuş, 1 Ocak 1958 yılında Genç doğumludur. İlkokulu Genç’te İmam Hatip okulunu da Diyarbakır da bitirdi. Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü (İlahiyat Fakültesi) mezunu olup Medrese Eğitimini de Diyarbakır da tamamladı. İmam Hatip ve Müftülük görevlerinden sonra 1999 seçimlerinde ANAVATAN Partisinden 21. Dönem Diyarbakır milletvekili olarak seçildi. Aktif siyasetten sonra Sivil Siyaset çalışmalarına devam eden Erdoğmuş, Sivil Siyaset Platformu ve Sivil Siyaset Girişimi Sözcülüğü yaptı. Şimdi ise Sivil Siyaset Hareketi Koordinatörlüğünü yapmaktadır. Yayınlanmış 3 kitabı vardır.

Genel AF İhtiyacı

01.12.2024 23:56 | Son Güncellenme: 02.12.2024 00:00
8
A+
A-

Bir taraftan halkın iradesine meşru olmayan Kayyım marifetiyle çöken İktidar partisi, diğer taraftan “Öcalan açılımı” başlatan İktidarın muktedir müttefiki MHP. İlk bakışta yaman bir çelişki gibi gözüküyor ancak mutabakat içinde dengeleyici bir politika izlendiğini düşünüyorum.

Kayyım uygulaması devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 26 Kasım 2024’te partisinin grup toplantısında “açılım” çağrısını yenileyerek DEM Partisinin vakit kaybetmeden Öcalan’la temas kurmasını şu gerekçelerle ifade etmişti;

“Barış ümitlerini canlı tutmak, barış çabalarına katkı sunmak varken savaş diline müracaat etmek, fason kahramanlıklar taslamak ne devlet aklıyla ne de tarih şuuruyla bağdaşmayacaktır.”

Bu ifadelerden anladığım kadarıyla Türkiye için PKK önderi Öcalan ile uzlaşarak yeni bir sürecin başlatılması, bölgesel koşulların zorunlu bir sonucudur. Esas olarak da koşullar dayattığında çözüm müzakereleri yapmak hep başvurulan bir yöntemdir. Bu durumlarda müzakere bir zaaf olarak değerlendirilemez. Önemli olan müzakereyi barışla sonuçlandırabilmektir.

binguven-bal2

Bahçeli’nin konuşmasının hemen ardından DEM Parti Eş Başkanları “Öcalan ile görüşmek için” Adalet Bakanlığına başvurmuş ve olumlu cevap beklenmektedir. DEM Partinin, “bağımsız bir siyasi duruş” sergilemek yerine “kurye” görevini üstlenmesini doğru bulmadığımı da belirtmeliyim.

Yeni süreçte, İktidar ve muhalefetiyle bir siyasi mutabakatın gerçekleşeceğini, aksi halde erken seçimin zorunlu hale geleceğini düşünüyorum. İktidarın, çözüm veya erken seçim arasında bir tercihe zorlanacağı açıktır.

Bahçeli’nin tek başına veya parti olarak söz konusu süreci başlattığını iddia etmek saflık olur. Sürecin olumlu ilerlemesi için öncelikle Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiğine göre bu projenin arkasında devlet aklının olmaması mümkün mü?

İktidarı, söz konusu tercihe zorlayacak gelişmelerden birisi de Bahçeli’nin Öcalan için “umut hakkı” açıklamasından sonra dile getirdiği AF ihtiyacıdır. Kuşkusuz bu talep de yerindedir. Elbette serbest kalacak olan yalnız Abdullah Öcalan olmayacak ve olmamalıdır da.

Diğer mahkumlar için de AF ihtiyacını görmezden gelmek gerçekçi değildir. Cezaevlerinde tutuklu yaklaşık 300 bin mahkûmdan söz ediyoruz. Yurt dışına çıkmış veya iltica etmiş on binlerce insanı eklediğimizde sayı bu rakamın çok daha üstüne çıkacaktır.

Bir barış tesis edilecekse özel veya kısmi af değil, Genel AF kaçınılmaz olarak gündeme gelecektir. Bir tek siyasi mahkûmun dahi af dışında tutulması doğru değildir. On binlerce siyasi mahkûmun da özgürlüğüne kavuşmasıyla ancak adalet ve kalıcı barış sağlanabilecektir.

Genel ve özel affın hukuki dayanağı Anayasadır. AF çıkarma yetkisi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Bu ilk defa da olmayacaktır. Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca çeşitli nedenlerden dolayı yaklaşık 100 kez af ilan edilmiştir. Bunlardan yedisi genel aftır.

En son 22 Aralık 2000 tarihinde TBMM tarafından 4616 Sayılı Şartla Salıverilme ve Erteleme Yasası kapsamında çıkarılan ve kamuoyunun “Rahşan Affı” olarak tanımladığı kısmi Af ile 70 bin mahkûmdan yaklaşık 30 bin mahkûm serbest bırakılmıştı.

Bugün ihtiyaç duyulan; kısmi Af değil Genel Af’tır. Özellikle “siyasi suçlu” olarak görülen mahkumların, cezanın tüm sonuçlarını ortadan kaldıracak bir Genel Af ile serbest bırakılması gerekir, diye düşünüyorum.

Tarifi imkânsız büyük acılar, dramlar, trajediler, kavgalar, çatışmalar yaşandı. On binlerce insanımız, evladımız hayatını kaybetti. Milyonlarca insanımız yerinden yurdundan edildi. Artık bunların yaşanmaması ve yaşananların unutulması için AF kurumunun herkesi ve her kesimi ayırımsız kuşatarak işletilmesini gerekli görüyorum.

Bazı siyasi kesimlerin affa karşı çıkması anlaşılır bir durumdur ancak yaklaşık 300 bin mahkûm ve milyonlarca mahkûm yakını ‘Genel Af’ beklentisi içine girmişken geri dönüşü artık kabul edilemez.

Bu durumda kanunun çıktığı tarihten itibaren tüm işlenen suçların Adli Sicil ve Arşiv Kaydı’ndan çıkarılacağını dikkate aldığımızda herkes için yeni bir beyaz sayfa açılacaktır. Zaten Genel Af da kamu davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumu değil mi?

Kişisel olarak Devlet Bahçeli’yi, -Kürt sorunundan bağımsız olarak- “Öcalan açılımı” konusunda ve açıklamalarında kararlı, ciddi ve inandırıcı bulduğumu belirtmeliyim. Elinde bir yol haritasıyla konuştuğunu, İktidarı ve muhalefet partilerini “Ya Çözüm Ya Seçim” tercihiyle sürece dahil olmaya zorladığını düşünüyorum.

Bahçeli’nin Öcalan açılımını, ülkemizin yararına gördüğümü, barışa katkı vermeyi ilke edinen ve bu yönde çabalayan birisi olarak Genel Affı da bir zorunluluk olarak düşündüğümü bir kez daha belirtmek isterim.

“İmralı’yla DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz. İnandığımız yolda hiçbir baskıya aldırış etmeyiz…” açıklamasıyla da Devlet Bahçeli, sözünün arkasında durduğunu açıkça göstermektedir. Biz de kelemimizle katkı vermeye kararlıyız.

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.