DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İÇİN YENİ BİR PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART!

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İÇİN YENİ BİR PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART!
22.11.2021 11:02 | Son Güncellenme: 22.11.2021 11:35
542
A+
A-

Temiz Toplum Derneği, Genel Başkanı Bilal Ay, “Uyuşturucu ile mücadelede arzı engellemek önemli ancak yeterli değil, tam manası ile bir paradigma değişikliğine ihtiyaç var” dedi.

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, uyuşturucu ile mücadele konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin uyuşturucu probleminin büyüdüğünü ifade eden Ay, Saha da gördüğümüzü söylüyorum, maalesef uyuşturucu sorunu her gün daha da büyüyor.

binguven-bal2

Mücadele var ancak sonuçlar itibariyle görüyoruz ki yeterli olmuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik suçlarla mücadele daire başkanlığı’nın 2018 yılında yayınlanan “Genel Nüfusta tütün, alkol ve madde kullanımına yönelik tutum ve davranış” başlıklı araştırmasına göre, Türkiye nüfusunun yüzde 3,1’i hayatında en az 1 kere uyuşturucu kullanmış.

Bunu nüfusa genellediğimizde 2,5 milyon civarında bir rakamla karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

GENÇLERİ HEDEF ALIYOR

Sorunun büyüdüğünü diğer rakamların da gösterdiğini ifade eden Ay, “Maddeye ilk başlama yaşı 14 ve daha düşük yaşlar, NARKOLOG araştırması verilerine göre, tüm bağımlıların yaklaşık yüzde 10’u iken, bu oran TÜİK verilerinde yüzde 23 olarak gösteriliyor. Derneğimizin saha çalışmalarında çok düşük yaşlara da şahit olduk. Öte yandan 6 yaşa kadar haberlere yansıyan örneklerde oldu. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılına ait rakamlarına göre, yatarak tedavi görenlerin yüzde 11,5’u 15 yaş altı, yüzde 37,4’ü ise 15-19 yaş arasında yer alıyor. Ortalama olarak bakıldığında ise, bu yaş 21 oluyor. Yatarak tedavi gören yaklaşık 4’te 1’i İstanbul’da ikamet ediyor. Toplam tedavi rakamı 12 bin ve bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7’lik bir artış gözleniyor. 2019 yılında 270 bin kişi ayaktan tedavi görmüş. Bu rakam 2017-2019 arasında 60 bine yakın kişi artmış” diye konuştu.

ARZI ÖNLEMEK YETMİYOR

Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelenin genel olarak arzı engelleme noktasında yapıldığını söyleyen, Temiz Toplum Derneği, Genel Başkanı Bilal Ay, “Uyuşturucu ile mücadelede arzı engellemek önemli ancak yeterli değil. Bu konuda İçişleri Bakanlığı kadar, Yeşilay kadar, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da, Sağlık Bakanlığı’nın da, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da, yerel yönetimlerin de bu mücadeleye ortak olması gerekiyor” dedi.

HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDİLMELİ

Uyuşturucu ile mücadelede sadece devletin adım atmasının yeterli olmayacağını ifade eden Ay, “Bu konuda aileler de, öğretmenler de, medya da, STK’lar da kısacası herkes elini taşın altına koymalı. Çünkü herkesin görev ve sorumlulukları farklı. Hep birlikte mücadele etmeyince başarılı olamadığımızı görüyoruz. Dün senaryolara konu olan olaylar bugün sokaklarımızda. Ayrıca uyuşturucu sadece kullanana değil etrafına da zarar veriyor. Başka suçları da tetikliyor. Bu zehir toplumsal bir tehdit içeriyor” ifadelerini kullandı. Açıklamalarının sonunda gençlere de seslenen Ay: “Gençler! Uyuşturucu da, size uyuşturucu veren de sizin dostunuz olamaz! Çevre ve akran baskısına boyun eğmeyin. Size bunlar teklif edildiğinde özgüvenle hayır deyip, durumu ailenize ya da öğretmeninize bildirin!” dedi.

AİLELERE, UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE İÇİN 11 ÖNERİMİZ VAR!

1. Çocuğunuzu uyuşturucudan korumak için ona sarılın. Sevildiğini hissettirin. Ona ilgi gösterin! “Benim çocuğum yapmaz” yanlışına asla düşmeyin!

 2. Dikkatli olmayan aileler, çocuklarının bağımlı olduklarını 1,5-2 sene sonra öğreniyor! Çocuğunuzun çevresinde radikal değişiklikler var mı? Gözleri kanlanmış mı? Üzerinde kötü bir koku var mı? Onu sıkmadan kontrol edin.

3. Eğer çocuğunuz bağımlı ise ona kızmayın, onu dışlamayın. Tedavi için onu yüreklendirin. Siz de bu mücadeleden asla vazgeçmeyin!

4. Çocuklarınızı uyuşturucu maddelerden korumak için aile-okul iletişimine azami özen gösterin!

 5. Her bağımlılık birbirini tetikliyor. Bağımlı bir beyin, diğer bağımlılıklara daha kolay uyum sağlıyor! Çocuklarınızı her türlü bağımlılıktan koruyun!

6. Kötü rol modeller, kolay para kazanma hırsı, uyuşturucu madde konusunda yeterli bilincin oluşmaması tuzağı büyüten en büyük etkenler. Çocuklarınızı bunlardan koruyun!

7. Herkesin çocuğunu kendi çocuğunuz gibi bilin! Unutmayın bu illet, koronavirüsten bile daha bulaşıcı!

8. Çocuklarınızı kötü alışkanlıklardan korumak için onların hobilerini destekleyin. Sportif faaliyetlere yönlendirin.

9. Uyuşturucu bağımlısı olan bir bireyin artık hasta birisi olduğunu kabul edin. Ona kızmak yerine sorunu çözmek adına ona destek verin.

10. Bağımlılık tedavisi olan çocuğunuzu, eski çevresinden uzaklaştırın. Taşının. Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarını kapatın. Telefon numarasını değiştirin!

11. Uyuşturucu ile mücadelenin her safhasında Temiz Toplum Derneği’nin yanınızda olduğunu bilin. Bizimle iletişime geçmekten asla çekinmeyin!”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.