DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

TUNÇ: SU KAYNAKLARINI DOĞRU KULLANMALIYIZ!

TUNÇ: SU KAYNAKLARINI DOĞRU KULLANMALIYIZ!

TUNÇ: SU KAYNAKLARINI DOĞRU KULLANMALIYIZ!
11.01.2022 23:26 | Son Güncellenme: 15.01.2022 00:28
452
A+
A-

Türkiye’nin su fakiri olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “Dünya standartlarında yarı kurak iklim kuşağındayız ve küresel iklim değişikliğinin getirdiği sıkıntıyı daha fazla hissediyoruz, su kaynaklarımızı doğru ve verimli kullanmalıyız” dedi.

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ‘Tarım Öğretiminin 176. Yılı’ münasebetiyle program düzelendi.

Programda konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Türkiye’nin tarımsal üretim ve verimlilik açısından dünyada 10’uncu sırada yer aldığını belirterek, Türkiye’nin sahip olduğu değerleri çok iyi değerlendiren bir ülke olduğu ifade etti.

Türkiye’nin tarımsal üretim ve verimlilik açısından dünyada 10’uncu sırada yer aldığına dikkat çeken Tunç, “Sahip olduğumuz değerleri çok iyi değerlendiren bir ülkeyiz. Tarımsal hasıla itibariyle de Avrupa’nın birinci ülkesiyiz. Tarımın önemi pandemi de daha da arttı. Bu süreçte gıda arz güvenliğinin sağlanması noktasında herkeste fikir birliği oluştu. Dünyada salgın süresince ‘gıda milliyetçiliği’ diye bir görüş oluştu” dedi.

binguven-bal2

“VERİMİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ”

Türkiye’nin tarımsal faaliyette kullandığı alanın 23 milyon hektar olduğunu belirten Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu 23 milyon, ihtiyaçlarımızı karşılayacak yeterlilikte değil. Bu yıl tekrar bir çalışma yaptık. İlave tarımsal alan ihtiyacımızın 4,3 milyon hektar olduğuna dair uzmanların raporu çıktı. Önceki yıllarda toplam Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) içerisinde tarımın hasılası yüzde 15’lerdeyken bugün yüzde 6,5 civarına düşmüştür. Bu Avrupa ülkelerinde yüzde 3, Amerika’da yüzde 1 civarındadır. Sanayi sektörü, hizmetler sektörü, bilişim sektörü, enerji sektörü ve diğer sektörler bu alanda daha fazla ivme kazandı, daha büyük kalkınma sağladılar. Kaynaklarımızı ne yazık ki artıramıyoruz. Topağımızı artırma imkanımız yok. Bu nedenle biz, verimi artırmak zorundayız.”

“TARIMSAL HASILAT İTİBARIYLA AVRUPA’NIN BİRİNCİ ÜLKESİYİZ”

Tunç, bilim alanındaki verimin suyla sağlanabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Fakat su fakiri bir ülkeyiz. Dünya standartlarında yarı kurak iklim kuşağındayız ve küresel iklim değişikliğinin getirdiği sıkıntıyı daha fazla hissediyoruz. Geçen yıl kuraklığı yaşadık, inşallah bu yıl yaşamayız diye ümit ediyoruz. Ama buna rağmen toprak varlığı itibariyle dünyanın yaklaşık 30’uncu ülkesiyiz. Tarımsal üretim ve verimlilik açısından dünyada 10. ülkeyiz. Sahip olduğumuz değerleri çok iyi değerlendiren bir ülkeyiz. Şu anda Avrupa’da birinciliğimiz hep devam ediyor. Bu konuda üreticilerimiz ve çiftçilerimiz son derece başarılılar.”

“Dünden Bugüne Tarım” barkovizyon gösterimi de yapılan program, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Müdürü ve PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay’ın açılış dersi “Topraksız Tarım” ile devam etti.

Programa; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Bingöl Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Bingöl Belediye Başkan Vekili Sait Kolak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Prof. Dr. Ramazan Solmaz ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Öğr. Gör. Mesud Öğmen, Ziraat Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Turgut Aygün, Hayvancılık Genel Müdür Yrd. Salih Çelik, Bitkisel Üretim Genel Müdür. Yrd. Uğur Erdem, Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl Ziraat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Yüksek Ziraat Mühendisi Erdoğan Yener, STK temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.