DOLAR
32,5947
EURO
34,7865
ALTIN
2.497,31
BIST
9.461,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İŞSİZLİK HAD SAFHADA

İŞSİZLİK HAD SAFHADA

İŞSİZLİK HAD SAFHADA
14.06.2021 00:49
540
A+
A-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Bingöl’de yaptığı konuşmada, işsizliğin ve yoksulluğun had safhada olduğunu, esnafın yaşayamaz duruma geldiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 21 milletvekiliyle bölgeye çıkarma yaptı. Siirt, Bitlis ve Muş ziyaretinin ardından Bingöl’e gelen CHP milletvekilleri, ilçeleri gezerek vatandaşların ve esnafların sorunlarını dinledi.

İlçe ziyaretleri öncesi basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye’de büyük bir yoksulluk yaşandığını söyledi.

binguven-bal2

Ülkede işsizlik ve yoksulluğun had safhada olduğunu ifade eden Ağbaba, “Esnaf çok zor durumda. Hem pandemi hem de ekonomik krizle birlikte esnaf yaşayamaz duruma gelmiştir. Bizler, bölgeyi gezip esnafı, işsizi, çiftçiyi, her kesimi dinlemeye çalışıyoruz. Biz bunları dinlerken birileri başka işler yapıyor. Gündemle ilişkisi olmayan işlerle meşguller. Maalesef Türkiye hepinizin de izlediği gibi bir kabile devletine dönüşmüş durumda. Dün Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor, ‘Kabine Toplantısı’ 11 gün boyunca ertelendi. Sebep ne? Türkiye bunca sorun yaşıyor, işsiz, işçi, çiftçi müjde bekliyor ama maalesef kabine toplantısı erteleniyor. Türkiye tam bir muz cumhuriyetine dönüşmüş durumda” diye konuştu.

“GENÇLERİN EN AZ YÜZDE 50’Sİ İŞSİZ”

TÜİK tarafından işsizlik oranının gençlerde yüzde 28 olarak açıklandığını ifade eden Ağbaba, gençlerin en az yüzde 50’sinin işsiz olduğunu söyledi.

Ağbaba, şunları söyledi: “Gittiğimiz her yerde gençlere işsizlik oranı üçte bir mi diye soruyoruz? Hayır diyorlar. Üçte iki gencimiz işsiz diyorlar. Kimi ilçelerimizde yüzde 100’e yakın işsiz gencimiz var. İş bulamayan ve evinde oturan gençlerimiz var. Dün gezdik hepimiz kahveleri. Bir taraftan işsizler ekmeğe muhtaç, aç olanlar var, bir taraftan da çifter maaş alanlar var. Eski AKP milletvekillerinin tamamı eğer biat ediyorlarsa çift maaş alıyorlar. Kimisi danışman, kimisi banka yönetim kurulu üyesi, kimisi Türk Telekom’un yönetim kurulu üyesi, jölelisine kadar çift maaş almayan kimse yok. Vatandaş aç. Bunlar çift maaş almaya devam ediyor. Milletvekili alıyor. Vekil alırsa bürokratı durur mu? TRT Genel Müdürü ve yardımcısı alıyor. Bakan ve yardımcısı alıyor. Devleti adeta bir çiftliğe dönüştürmüşler. Bu fakir fukaranın ve işsizin hakkı bunlara zehir zıkkım olsun, boğazların da kalsın.”

TÜRKİYE’DE 125 BİN MAKAM ARACI VAR”

En fazla makam aracı kullanan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Ağbaba, şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı araçlara bakıyorsunuz, 6 yılda bakanlık bütçesinden 10.7 milyonluk yeni araç kiralanmış. Çeşitli markalarda onlarca araç kiralanmış. Türkiye’de makam araç sayısı 125 bindir. Dünyanın en büyük araç üreticisi Almanya’da makam araç sayısı 9 bindir. Bizim 10 kat büyüklüğünde ekonomisi var. Dünyanın en büyük araç üreticisi Japonya’dır, makam araç sayısı 10 bindir. Fransa’da 8 bindir. Almanya’nın Başbakanı Merkel’in bindiği araba 750 bin lira, bizimkinin bindiği araba 5 milyon liradır. Bizim fukara var ya, fakirin bindiği araç 5 milyon liradır. Meclis başkanı 50 konvoylu araçla geziyor. Meclise giriş çıkışa bakın. Kaç araçla giriyor ve çıkıyor. Cumhurbaşkanı cuma namazına kaç araçla gidiyor bakın. Maalesef Türkiye’nin çivisi çıkmış durumda.”

“İŞSİZLİK FONUNDAN İŞVERENE 10 MİLYAR LİRA VERİLDİ”

İşsizlik fonundan işverene 10 milyar lira verildiğini belirten Ağbaba, “Bugün Resmi Gazete’de bir haber var. Cumhurbaşkanı yardımcılarına yıpranma hakkı veriliyor. Çok yoruluyorlar. Bakın polisi, öğretmeni, çeşitli meslek grupları 3600 ek göstergeyi bekliyorlar. Emekliye en az ikramiye 1500 olsun diyorlar. Asgari ücretli vergi alınmasın diyor. Cumhurbaşkanı yardımcılarına yıpranma payı veriyorlar. 661 milyar dolar yardım ettim diyorlar. Bunun tamamı yalan. Sadece işsizlik fonuyla ilgili bir kaç rakam sizlerle paylaşmak istiyorum. Kovid-19’da en çok kayıp yaşayan grup çalışanlar oldu. işsizlik pik yaptı. Dün TÜİK açıkladı. 10 milyona yakın işsizimiz var. Resmi rakamlara göre her 3 gencimizden biri işsiz. Gayri resmi rakamlara göre en az yüzde 50 genç işsizimiz var. Bu işsizlik fonunda biriken paralar işçiden kesiliyor ve bu fonda birikiyor. Bu paralar işçi işsiz kaldığı zamanda ona ödeniyor. Ama bizim işsizlik fonumuz joker fona dönmüş durumdadır. İktidar her sıkıştığında buradan parayı harcıyor. Erdoğan’nın salgın yardımı diye sunduğu paraların önemli bir kısmı buradan. Bu paralar işçiye verilmesi gerekirken, bu para işverene veriliyor. İŞKUR verilerine göre bu yılın ilk 5 ayında işsiz kalanlara 1 milyar 766 milyon ödenek verilirken. İşverene tam 10 milyar 9 milyon verilmiş. Yani işçiye verilen işsizlik sigortasından paranın tam 10 katı işverene verilmiş durumdadır” diye konuştu.

“HALA KAPALI OLAN İŞYERLERİ VAR”

Ağbaba, kapalı olan işyerleri ile ilgili şunları söyledi: “Maalesef Nisan 2020 tarihinde 31 Mayıs 2021’e kadar 3 milyon insanımız nakdi ücret almaya hak kazanmıştır. Bu nakdi ücret desteği alanlar kim? Ücretsiz izne çıkarılanlar. Kısa çalışma ödeneğinde yer alan çalışan sayısı da mayıs ayı itibariyle 1 milyon 176 bin kişidir. Bu kısa çalışma ödeneği de bu ayın sonunda bitiyor. Bunun da mutlaka ertelenmesi gerekiyor. Kademeli normalleşme dediler. Maalesef borç batağında olduğu için dükkanını açamayan normalleşmede muaf tutulan ve birde fiil olarak faaliyet göstermesi gereken işyerlerini kıstılar. Hala eğlence mekanları, hamamlar, saunalar, müzikli lokantalar kapalı. Hala kahvehaneler için normalleşme başlamadı. Kahvehaneleri açtık diyor. Kağıt ve okey oynamak yasak. Maalesef kahvehaneler fiil olarak kapanmaya çalışılıyor. Hala bir normalleşmeyi gezdiğimiz yerlerde göremedik. Esnafın büyük bölümü ne kadarının kapatılacağını yakında göreceğiz. Türkiye’nin yaşamış olduğu sorunları görmezden gelen bir siyasetle karşı karşıyayız.”

“PARLAMENTER SİSTEME DÖNECEĞİZ”

Millet İttifakını genişletmeye çalışacaklarını belirten Ağbaba,  “Tartışılıyor, kim aday olacak, nasıl aday olacak diye, biz ittifakımızı genişletmeye çalışacağız. Parlamenter sistemi mi, onların değimiyle “Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi” mi, tek adam sistemi mi, daha doğrusu tek kişilik hükümet sistemi mi? Biz bir protokolle ittifakımızla Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığımız takdirde Parlamenter Sisteme döneceğimizi taahhüt edeceğiz, ediyoruz, şimdiden söylüyoruz. AKP Sözcüsü Grup Başkan Vekili, Millet İttifakı’nın seçimi kazanacağını o da görmüş ‘seçimi kazanacaklar ama parlamenter sisteme geçemeyecekler’ diyor. Biz parlamenter sisteme geçeceğiz. Türkiye’de yargı bağımsızlığını inşa edeceğiz. Adaleti tekrar bu topraklarda var edeceğiz. Herkesin, barış ve kardeşlik içerisinde yaşamasını sağlayacağız. Parlamenter sistemi bu ülkeye getireceğiz” dedi.

“PARTİLERİN KAPATILMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Parti kapatmaya karşı olduklarını vurgulayan Ağbaba, “Siyasete müdahale edilmesini yanlış buluyoruz. Partilerin kapatılmasını kabul etmiyoruz. Siyasi partilerin kapatılmasının demokrasiyle ilişkisi olmadığını söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Ağbaba’nın basın toplantısının ardından CHP Milletvekilleri, gruplara ayrılarak ilçeleri gezdi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.