DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

PAKDEMİRLİ: “ÇED SÜRECİ DEVAM EDİYOR”

PAKDEMİRLİ: “ÇED SÜRECİ DEVAM EDİYOR”
06.12.2021 01:59
468
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kiğı İlçesi Eskikavak Köyünde yapılmak istenen tartışmalı maden ocağı ile ilgili “ÇED sürecinin devam ediyor” dedi.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Kiğı’da yapılmak istenen maden ocağının; doğayı, hayvanların yaşam alanını ve su kaynaklarını yok edeceğini belirterek, bölgenin koruma altına alınmasını isterken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, proje ile ilgili “ÇED sürecinin devam ediyor”.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’in, Kiğı Eskikavak Köyünde kurulmak istenen maden ocağı ile ilgili meclise sunduğu soru önergesine Tarım ve Roman Bakanı Bekir Pakdemirli yanıt verdi.

binguven-bal2

Pakdemirli, Aydemir’in önergesine tek cümleyle verdiği yanıtta, şunları söyledi: “Bingöl İli, Kiğı İlçesi Eskikavak Köyü mevkiinde yapılması planlanan maden ocağı projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yazıları ile ÇED süreci başlatılmış olup süreç devam etmektedir” dedi.

AYDEMİR’İN SORU ÖNERGESİ

Aydemir’in soru önergesi şöyle:

“Kiğı Eskikavak Köyü civarından İlbey, Cevizli ve Aysaklı köylerini içine alacak alanın tamamında; kurşun, çinko ye gümüş madeni çıkarma hazırlığı yapıldığı iddia edilmektedir.

Daha önce de Kiğı Eskikavak Köyü civarında Bingöl Metal Madencilik A.Ş.’nin, maden arama talebine, Bingöl Valiliğinin “CED RAPORUNA GEREK YOKTUR” notu düşmesi sonucu, Eskikavak Köyü Derneği’nin açtığı iptal davası 2019 yılında kazanılmıştı.

Aynı firma CED Raporu hazırlayıp köylülere gerekli bilgilendirmeleri yaparak maden arama-çıkarma çalışmalarına başlayacaklarını deklare etmiştir.

Bingöl halkı ve yöre halkının, o bölgede yaşayan ve nesli tükenmekte olan birçok hayvanın yok edilmekle karşı karşıya kalabileceklerini, ekolojinin dengesi ile oynanacağını, bu durumun katiyen kabul edilemeyeceğini çeşitli platformlarda dile getirdiklerine şahit olduk. Yapılacak madencilik faaliyetleri sonucunda ağır metallerin, asit ve kimyasal maddelerin yerüstü ve yeraltı sularını da olumsuz yönde etkileyeceği aşikar ve gözardı edilmemesi gereken bir durumdur.

Bu bağlamda; Koruma altına alınması gereken alanda maden araması yapılmasına izin verecek misiniz?

-Maden arama-çıkarma konusunda tutumları net olan yöre halkının taleplerini ve fikirlerini değerlendirecek misiniz?

-Nesli tükenmekte olan hayvanların bulunduğu alanların yok edilmesine sebep olacak ve daha önce mahkeme kararı ile iptal edilmiş maden arama bölgesi için hazırlanan ÇED raporunu kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

-Mahkeme kararı olan bölge için arama-çıkarma yerine koruma altına almak gibi bir çalışma yapacak mısınız?”

BÖLGE DERNEKLERİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Sivil toplum kuruluşları, Kiğı İlçesinde yapılmak istenen maden ocağına tepki göstermişti. Ortak basın açıklaması yayınlayan 26 sivil toplum kuruluşu, Kiğı İlçesi Eskikavak Köyünde gerçekleştirilmesi planlanan ‘Kurşun, Gümüş, Çinko Kompleks Cevher Ocağı Kapasite Artışı Projesi’ faaliyetinin durdurulmasını istedi.

Bingöl Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin, “Kurşun, Gümüş, Çinko Kompleks Cevher Ocağı Kapasite Artışı Projesi” için verilen 07.07.2021 tarih ve 65 sayılı ÇED gerekli değildir kararının, Erzurum 1. İdare Mahkemesinin 2017/2425 Esas 2019/66 karar sayılı ilamıyla iptal edildiği belirtilen açıklamada, iptal kararına rağmen Hüseyin Derin tarafından bölgede ÇED raporu alınmadan aynı faaliyete başladığı ifade edildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu karara göre, gerek şirket, gerekse Bingöl Valiliği davalı olarak taraftır.

Karar Danıştay incelemesinden geçerek onanmış ve kesinleşmiştir.

Bu kez, Hüseyin Derin adlı şahıs, başka bir havzada madencilik ruhsatı almışken, kendi işlettiği yeri Bingöl Metal Madencilik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.’ye devretmiş, söz konusu şirket de köyümüzde bulunan ÇED raporu alınması zorunlu hale gelen havzayı Hüseyin Derin’e devretmiştir. Bu şahıs, ÇED raporu almadan Bingöl Valiliğinden aldığı ruhsatla aynı yerde aynı faaliyette bulunmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz kesinleşmiş mahkeme kararına göre, ÇED raporu alınmadan verilen ruhsat da mevzuata uygun değildir. Yapılan iş kanuna karşı hiledir. Mahkeme kararı herkes ve tüm idareler tarafından bağlayıcıdır.

Açıklanan nedenlerle; yasa ve usule, mahkeme kararına aykırı ruhsatın ve Hüseyin Derin adlı şahsın Kiğı ilçesi, Eskikavak Köyü, Arek Mezrası mevkiinde, yerleşim yerlerine 300 metre mesafede bulunan maden arama faaliyetinin derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Bizim de bir parçası olduğumuz yöre halkının, geçmişi, kökleri, anıları ve ata mezarları bu topraklardadır. Kiğı bölgesi de ülkenin kültür mirasıdır. Birilerinin para hırsı ve rant kaygısı için harcanamayacak kadar kıymetli ve kutsaldır. Yetkililerden bu konuda cevap bekliyoruz.”

Açıklamada, imzası bulunan sivil toplum kuruluşları şunlar:

“KAYY-DER Kültür Derneği, Kiğı Eskikavak Köyü Derneği, Kiğı İlbey Köyü Derneği, Kiğı Cevizli ve Civar Köyler Derneği, Kiğı Açıkgüney Köyü Derneği, Kiğı Sabırtaşı Köyü Derneği, Kiğı Kuşçimeni Köyü Derneği, Kiğı Ölmez Köyü Derneği, Kiğı Aşağıserinyer Köyü Derneği / Kiğı Sırmaçek Köyü Derneği, Kiğı Yazgünü Köyü Derneği, Kiğı Darköprü Köyü Derneği, Kiğı Nacaklı-Alagöz Köyleri Derneği, Kiğı, Çanakçı Köyü Derneği, Adaklı Bileşenleri Derneği, Adaklı Aysaklı Köyü Bayirli-Yazici Kömü Mezraları Derneği, Adaklı Karaçubuk Köyü Derneği, Adaklı Ayvadüzü Köyü Derneği, Adaklı Yeşiltepe Köyü Derneği, Adaklı Çatma Köyü Derneği, Adaklı Erler Köyü Derneği, Karlıova Kızılağaç Köyü Derneği, Bingöl İli ve İlçeleri Adaklı ve Çevre Köyleri Derneği, Karlıova Yiğitler Köyü Derneği, Karlıova Hacılar Köyü Derneği, Dal Ailesi Yardımlaşma Derneği.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.