DOLAR
32,3373
EURO
34,9659
ALTIN
2.325,93
BIST
9.103,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Siyasetin gölgesinde kalan festival

30.03.2021 18:24
437
A+
A-

4. Kiğı Seyyid Kasım Doğa Kültür ve Bal Festivali beklendiği gibi siyasetin gölgesinde kaldı.
Aylardır İstanbul ayağını oluşturan festival yürütme kurulu başkanı Emsal Togay, geçen sene festival öncesi mevcut başkan Coşkun Güven’i hedef alan açıklaması ile belediye başkan adayı olacağını ilan etmişti.

Siyasetin gölgesinde kalan festival

4. Kiğı Seyyid Kasım Doğa Kültür ve Bal Festivali beklendiği gibi siyasetin gölgesinde kaldı.
Aylardır İstanbul ayağını oluşturan festival yürütme kurulu başkanı Emsal Togay, geçen sene festival öncesi mevcut başkan Coşkun Güven’i hedef alan açıklaması ile belediye başkan adayı olacağını ilan etmişti.
Bu açıklamadan sonra İstanbul’daki Kiğılılar Derneği başkanı olarak ve dördüncü festivalin başkanı olarak hedefine bir adım olarak gördüğü çabası, acemiliği sayesinde yüzüne gözüne bulaştırmış oldu.

Yaptığı açıklamayı sonra benim değil diyerek kıvıran Togay’ın, Kiğı’da da aynı hatayı yaparak açılış konuşmasında “yıllardır Kiğı’yı yönetenlerin iyi yönetemediğini” vurgulaması, mevcut başkanın da kontrolden çıkmasına sebep oldu. Bingöl Milletvekili, Bingöl Valisi, Belediye başkanları, Kaymakamı kısacası protokolün önünde festival başkanlığının altında yatan hedefin belediye başkanlığı koltuğu olduğunu yaptığı konuşma ile tescillemiş oldu.
Togay’dan böyle bir hatayı beklemeyen mevcut başkan Coşkun Güven’in de kontrolünü kaybetmesine sebep oldu. Protokol önünde karşılıklı atışmalarla başlayan festival, siyasetin gölgesinde devam etti. Festivalin ikinci gününde yaptığı konuşmadan dolayı özür dilemesi, Kiğı’da dakika iki, gol iki olarak değerlendirildi. Mevcut başkan Güven’i eleştirenler bile, “bir festivali idare edemeyen bir adamın başkanlığı kaldıramayacağının” notunu verdiler.

Kiğı esnafı; siyasi taraf olmamak adına festivale aktif destek vermemenin altındaki sebep de siyaset olduğunu ifade ettiler. İstanbul’da festival yürütme kurulunun belirlenmesinde Emsal Togay’ın mevcut başkanla olan problemi yüzünden olmaz dedim, başka birini bulun, mevcut yönetimle iyi ilişkileri olan biri olsun fikrim kabul görmedi. İnadına Emsal Togay olsun dediler ve belki de Kiğı için festival tarih oldu.

binguven-bal2

REKLAM ARASI HAYIRLI İŞLER

BBP MYK üyesi işadamı Cemal Eğin’in yaptırdığı Seyid Kasım türbesinin açılışına giden protokol, bir türbe yerine, duvarla karşılaştılar. Bu hayırlı işin reklam aracı edilmesi katılımcılar tarafından hoş karşılanmasa da, Eğin siyasi göndermelerle şovunu devam etti.

SİYASETİN KARIŞTIĞI HER ŞEY BÖLÜNÜYOR

Festivalin ikinci gününde Elazığ’da meydana gelen cenaze nedeniyle önce Elazığ, oradan da Kiğı’ya geçtim. Geldiğim saatte BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken de İlçe teşkilatı önünde kitlesine hitap ediyorlardı. Festivali düzenleyen yetkililerden kimse yoktu orada. Sevin ya da sevmeyin, Meclis’te dördüncü parti, Doğu ve Güneydoğuda birçok yerde birinci partinin genel başkanı ilçeye gelmiş, yetkiler tarafından nezaket kuralları gereği karşılanmasalar da en azından festival yürütme kurulu yetkilileri bir “hoş geldin” demeliydi.

Ancak Kiğı halkı centilmenliğini bir kez daha göstermiş oldu. Konuşmalar dinlendi, yemekler yenildi ve geldikleri gibi olaysız bir şekilde gittiler. Halk onları karşıladı ve uğurladı. Geriye ise festival yürütme kuruluun nezaketsizliği kaldı…

YAYLADERE’DE SİYASET YOKTU HUZUR VARDI

Yayladere ilçesinde bu yıl yapılan 8. Sülbüs Doğa ve Kültür Festivalinde Kiğı gibi siyaset olmayınca huzur ve samimiyet farkı dikkat çekti. 8 yıldır tek bir tatsızlık görmedim. Herkes festivale odaklanmış eğlenmeye ve gezmeye gelmiş. Festival yürütme kurulu, Kaymakam ve Belediye başkanıyla uyumlu, nerde bir eksik varsa anında müdahale tecrübesi ile örnek oldular. 8 yıldır ilk defa bir Vali Sülbüs festivaline katıldı.  

Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer de gördüğü ilgiden memnun oldu ki sabahtan akşama kadar Yayladere’de kaldı. Kaplıcayı gezdi, Sülbüs’e çıktı. Belediyeyi ziyaret etti. Esnafı gezdi. Halkla kucaklaştı. Sadece bir eksik vardı. Festivalin kurucu belediye başkanı Haşim Akyürek yoktu. Akyürek seçim yenilgisini hala unutmamış anlaşılan.

Akyürek’in yeniden başkan adayı olacağını kuvettle muhtemel olarak algıladım.

ADAKLI’DA SİYASET ÜSTÜ BİR FESTİVAL OLACAK

Kiğı ve Yayladere festivalini yaşayan biri olarak içinde bulunduğum “Adaklı Karababa, Doğa, Kültür, Ceviz ve Katık Festivali” ‘siyaset üstü’ bir organizasyonla olacağı Adaklı’da gece 02‘ye kadar yaptığımız ilk toplantıda karar verildi. Kaymakam Kemal Duru önderliğinde Belediye başkanı M. Resul Antlı, Ak Parti ilçe başkanı M. Sait Çetindağ, CHP ilçe başkanı Turan Gökeri, muhtar ve esnafların katılımıyla gerçekleşen toplantıda, yaşananlardan ders alınması gereği vurgusu öne çıktı.

Sağı, solu ve her rengi ile “Adaklı’ya yakışır bir festival olmalı” kararı çıktı. Bir aksilik olmazsa bayramın ikinci ve üçüncü günü inşallah Adaklı’ya yakışır güzel bir organizasyon gerçekleşecek.

ADAKLI ÖĞRETMENEVİ İÇLER ACISI

Yaşımın 40’a dayandığı bu günlerde ilçem Adaklı merkezde bir gece kalma şansı buldum. Gece saat 01 sıralarında geldiğim için ve kimseye rahatsızlık vermeyeyim diyerek öğretmenevine çıktım. Beş kişilik odada yalnızdım. Yatak, yorgan ve malzeme henüz yeni ancak temizliğin t’si yok.

Deyim yerindeyse böcekler cirit atıyor. Banyo, mutfak içler acısı.

Mutfak aynı zamanda depo olarak kullanılıyor. Çarşaflar tezgah üstünde. İçilen meyve suyu şişeleri, ekmek kırıntıları ortalıkta. Buzdolabı var ancak karpuz parçaları peynir ekmek içinde kurumuş iç hali sorumlu kişilerin sorumsuzlukları, gece yarısı bir gazeteciye denk gelmesi Öğretmenevinin kaderinin değişmesine vesile olur mu bilmem ama ben bu öğretmen evini takip edeceğim.

Adaklı ilçe milli eğitim müdürlüğüne bizim oralardan bir atasözü ile sesleniyorum.  “Ekmeği ekmekçiye ver, bir kuruş’ta fazla ver”  ve bulunduğun makama dışarıdan gelen kim olursa olsun, nezaket gereği bacak üstüne bacaklarını atarken istifini düzeltmeni tavsiye ediyorum, aksi halde hakkını vermediğin o koltuğu kaybedersin benden söylemesi…

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.