DOLAR
32,3040
EURO
35,1645
ALTIN
2.243,20
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

İLÇE MİLLETVEKİLİ Mİ, BİNGÖL MİLLETVEKİLİ Mİ?

30.03.2021 17:22
510
A+
A-

7 Haziran 2015 tarihinde yapılması planlanan genel seçimlere, Bingöl Merkez, Genç ve Solhan’dan aday adayı patlaması yaşanırken Adaklı, Karlıova, Kiğı, Yayladere ve Yedisu ilçelerinden sadece üç isim öne çıktı.

İLÇE MİLLETVEKİLİ Mİ, BİNGÖL MİLLETVEKİLİ Mİ?

7 Haziran 2015 tarihinde yapılması planlanan genel seçimlere, Bingöl Merkez, Genç ve Solhan’dan aday adayı patlaması yaşanırken Adaklı, Karlıova, Kiğı, Yayladere ve Yedisu ilçelerinden sadece üç isim öne çıktı. 

Milletvekili aday adayı olacak kamu görevlilerinin istifasıyla birlikte seçim hareketliliği merkez ve ilçe adaylarından bölgecilik; gazetelere verilen ilanlarla şimdiden kendilerini belli ettiler.


ADAY ADAYLARINA ÇAĞRIDA BULUNUYORUM

binguven-bal2

1987 -1991 yılları arasında Kiğı’dan İlhami Binici’den sonra 25 yıldır kuzey ilçeleri olarak adlandırılan Adaklı, Karlıova, Kiğı, Yayladere ve Yedisu ilçelerine milletvekili şansı verilmiyor. Refah Partisi (RP), Doğruyol Partisi (DYP), Saadet Partisi (SP) ve AK Parti iktidarlarında bu beş ilçe temsilde yok sayıldı. Temsiliyet olmayınca hizmet de olmadı. 25 yıldır seçilen vekiller, merkez ve merkez köylerinin yanı sıra Genç ve Solhan üçgeni ile ilgilendiler. Nispetten Feyzi Berdibek ve Yusuf Coşkun dışında bayramdan bayrama, seçimden seçime ‘teşekkür ederiz’e bile gelmeye tenezzül etmeyen vekiller gördük.

Yedisu-Karlıova yolu nerden geçer? Karlıova Karbaşan bölgesinden Adaklı’ya, Karer’den Adaklı’ya nerden yol gider? Kiğı’dan Yayladere’ye yol var mıdır bilmeyen, gitmeyen vekiller gördük. Bize, bizden, halkın içinden ama bir o kadar da Ankara’dan, bürokrasiden, siyaseti halka ve hakka hizmet aracı gören, medya organlarında, televizyon kanallarında ilimizi, kültürümüzü, doğamızı, coğrafyamızı, evrensel normlarda etnik hak ve özgürlüklerimizi, fikri ve zikri ile Bingöl’ü temsil edecek, kuzey güney demeden, geri kalmışlığı öncelik eden, istihdam projeleri olan, mazlumdan yana ilimizi temsil edecek vekiller arıyoruz.


Aday adayları içinde insani tarafı çok da güzel olan kişileri görmek mümkün ancak hayatında bu saydığım mağdur ilçeleri görmeyen, coğrafyasını tanımayan, adaylar da var maalesef. Sırf reklamım olsun diyerek bulundukları makamdan istifa edip iktidar tarafında olduğunu göstermek, bir üst makama göz diken aday adayları da her dönemde olduğu gibi bu dönemde de mevcut.

Sırf etiketi, sırf parası olduğu için, manevi duygularını tatmin etmek ve vekil ünvanını almak için aday adayı olanlar da her zamanki gibi mevcuttur. Seçme ve seçilme hakkı olan herkesin siyasete ve makamlara talip olması doğaldır ancak halkın değil, altını çizerek belirtiyorum;Ankara’nın atadığı vekillerle sadece kuzey ilçeleri değil, tüm Bingöl mağdur ediliyor.

BU İLÇELERİN HAKKI YOK MU?

25 yıldır kuzey ilçelerine, (Kurmanc) bölgeye neden vekillik şansı verilmiyor? Bingöl merkez, Genç ve Solhan üçgeninde ikamet eden insanımız kadar bu beş ilçenin de temsiliyet hakkı yok mu? Kurmanc- Zaza ayırımı yapmıyorum, ama bunu yapanlara karşı olduğum için tüm kuzey ilçelerinin sesi olarak dile getirmek de benim görevimdir. Zaza – Kurmanc’dan öte bugüne kadar seçilen vekiller, hakkaniyetle hizmet etmiş olsalardı; böyle bir açıklama gereği olmazdı… 
Bu ilçelerden İstanbul başta olmak üzere Avrupa’ya yoğun göçü, burada ki topraklarına olan bağlılıklarını bir o kadar daha artırmıştır. Örnek olarak Yayladere ilçesinde 10 yıldır aralıksız festival yapılmaktadır. 
Kiğı’da altıncısı yapıldı, Adaklı’da üçüncüsü yapıldı. Tüm bu sosyal etkinliklerle ilçelerini dünyaya tanıtmaya çalışan bu insanlara bu vekiller tarafından hiçbir destek, hiçbir gün etkinliklerine uğrayan oldu mu? 
Dr. İdris Baluken hariç gelen soran olmadı…

BU İLÇELERDEN NEDEN ADAY ADAYI ÇIKMIYOR?

Bu ilçelerde yaşayanlar, “merkez, Genç ve Solhan dururken bize vermezler!” önyargısıyla müracaatta bulunmuyorlar. 
Birçok memur, işadamı var bu bölgeden ama bize vermezler, yapılacak temayül yoklamasında birinci olanlar açıklanmayacak, temayül yine “Nema’yül” olacaksa ve merkez atayacak sa; niye kendimi yorayım? Düşüncesiyle aday adayı olmak istemiyorlar.

ADAY ADAYLIKLARINI AÇIKLAYANLARI TEBRİK EDERİM

Bingöl’e gelip aday adaylıklarını Kuzey- Güney demeden tüm basını davet eden Yakup Süngü’ye, Kuzey ilçelerinden şu ana kadar öne çıkan Cemal Eğin, Reşit Özmen ve Şahin Bingöl’e başarılar dilerken daha önce iki defa, üç defa vekillik yapmış zatlara da bir sözüm var, lütfen bu insanlara saygı duyun. Buradaki insanların da yapmak istedikleri hizmetlere engel olmayın. Ayrıca Kuzey ilçelerinden aday adayı olan ve yukarıda belirttiğim liyakat ve hakkaniyet kriterlerine en yakın kişiler olduğuna inanıyor ve ayırım yapmayanlara selam olsun…

İSTİFA EDEN VE ADAY ADAYI LİSTESİ HER GEÇEN GÜN ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Kamu görevlilerinin istifasından sonra ortaya çıkan tabloya göre, AK Parti’den aday adayı olacağı deklare edilen ve aday adayı olması beklenen isimler şöyle;

BİNGÖL MERKEZ; Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Eski Milletvekili Feyzi Berdibek, Bingöl Eski Milletvekili Hüsamettin Korkutata, AK Parti Gençlik Kolları Eski Başkanı Emrullah Buyankara, İşadamı Nihat Karaarslan, Emekli Noter Suphi Burakgazi, Eğitim Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava.

GENÇ; Mevcut Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş, Bingöl Eski Milletvekili Abdurrahman Anık, Genç Belediyesi Eski Başkanı Abdurrahim Ariç, Ahmet Çinigöz, Enver Fehmioğlu, Gani Dalan, Hikmet Dengeşik (İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği görevinden istifa etti), DSİ Eskişehir Eski Bölge Müdür Yardımcısı Kemal Tartar, Dr. Mahmut Saitoğlu, Muhittin Ağırbaş, Muhittin Özdemir (Bingöl Ünv. İlahiyat Fak. Öğretim Üyesi görevinden istifa etti), Şahin Arat (Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Şube Müdürlüğü görevinden istifa etti) ve Vahdet Aydar (TOKİ’deki görevinden istifa etti).

SOLHAN; Prof. Dr. Ahmet Diken (Konya Necmettin Erbakan Ünv. İşletme Fak. Öğretim görevlisi görevinden istifa etti), Yakup Süngü (SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı görevinden istifa etti), Bingöl Eski Milletvekili Mahfuz Güler, Nafiz Çapın, Solhan Belediyesi Eski Başkanı Niyazi Çavuşoğlu, Bingöl Eski Milletvekili ve AK Parti Eski İl Başkanı Av. Yusuf Coşkun.

HDP’DEN TEK MÜRACAAT KARASU

Ak Parti’den bu hareketlilik varken HDP’den tek müracaat BİN-DER Başkanı Doğan Karasu da hafta içinde aday adayı olmak için öğretmenlik görevinden istifa etti. Öte yandan Çözüm sürecinin kilit isimlerinden HDP Grup Başkanvekili Dr. İdris Baluken’in henüz Bingöl’de mi, İstanbul’da mı aday olacağı konusunda belirsizlik devam ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.