Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

ENCÜMENLER NE İŞ YAPAR?

30.03.2021 16:44
434
A+
A-

İl ve ilçelerde belediye başkan aday adaylarının kulakları Ankara’dan gelecek habere odaklanmışken, belediye başkanı kadar önemli olan il genel meclis üyeliğinin ikinci plana atılması doğru mu? Bence değil.

ENCÜMENLER NE İŞ YAPAR?

İl ve ilçelerde belediye başkan aday adaylarının kulakları Ankara’dan gelecek habere odaklanmışken, belediye başkanı kadar önemli olan il genel meclis üyeliğinin ikinci plana atılması doğru mu? Bence değil.

Örnek olarak Adaklı ilçemizden iki il genel meclis üyesi seçiliyor. Kaç dönemdir Refah, Saadet ve Ak Parti’den ikişer ikişer seçilip gönderiliyorlar. Aslında adaylar değil, parti seçiliyor. Partinin dışında aday olsa 100 oy bile alamayacak kişiler, partinin oyu ile ilçeyi temsil ediyorlar.

Adaklı ilçemize bağlı 39 köy var, bunları temsilen iki il encümeni seçiliyor. Gazetemizin geçen sayısında bir encümenimiz beş yılda yaptıklarını açıklamıştı. Gelelim halka; halk bu yaptıklarını yeterli buluyor mu?
Net olarak söyleyebiliyorum hayır!..

binguven-bal2

Adaklı’da Ak Parti’den 14 kişi aday adaylığına başvurmuş, CHP’den 3 kişi, Saadet Partisinden 1 kişi, BDP’den 1 kişi bu göreve talip olmuş.

ADAYLIĞIN BİR KRİTERİ OLMALI

Adaklı ilçemizin aday adaylarını kısmen de olsa tanıyorum.
Yaş ortalaması 50-55 arası. Bu adaylar seçilirken partilerin kriterleri var mı? Herhangi bir partiden açıklanan bir kriter duymadım. Genel kanaat üzerine veya aşiret, bölgecilik-adamcılık üzerinden seçilen bu adaylardan dolayısıyla kimse memnun değil.

Kriterlerde eğitim var mı?
Hayır. Kimisi ilkokul mezunu bile değil. Toplum nezdinde liyakatı var mı?
Halkla ilişkileri yeterli mi? Güvenirliği var mı?
Sicili iyi mi? Kamu tecrübesi var mı?

İlçenin haklarını kollamak için gerektiğinde fikir verebiliyor mu?
En önemlisi ilçeyi temsilen sorunları tespit edip bunları ifade edebiliyor mu? İlin genel bütçesi yapılırken fikir veya tavır alabiliyor mu?
Tüm bu saydığım kriterlerin yanında resmi görev ve yetkilerden haberi var mı? Okuyan herkesin, bu soruya hayır diyeceğini duyuyorum.

MADDE 26. — Encümenin görev ve yetkileri şunlardır:

a)Stratejik plân ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip il genel meclisine görüş bildirmek.

– Soruyorum: (a) maddesinde yer alan starejik plan ve yıllık çalışma programı, bütçe kesin hesabını kavrayacak kaç adayımız var?

b) Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak.

c) Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek.

– Soruyorum: Öngörülmeyen giderlerin ne olduğunu, kavrayacak kaç adayımız var?

d) Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.

e) Kanunlarda öngörülen cezaları vermek.

Soruyorum: Hangisi söz konusu kanunu ve cezaları biliyor?

f) Vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı beş milyar Türk Lirasına kadar olan ihtilafların sulhen halline karar vermek.

g) Taşınmaz mal satımına, trampa  edilmesine ve tahsisine ilişkin kararları uygulamak, süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek.

h) Belediye sınırları dışındaki umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek.

i) Vali tarafından havale edilen konularda görüş bildirmek.

Soruyorum: Hangi aday Valinin onay verdiği bir konuya (şerh) değil, görüş verebiliyor? 

 j) Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak.

El kaldır, el indir il encümenleri, ilçeye ne verebilirler ki?

Görev ve sorumluluklarını dahi bilmeden sadece el kaldırıp indiren il genel meclis üyeleri yıllardır seçildikleri ilçelere ne verebilmişler?

BU KANUN VE YETKİLERİ BİLECEK VE TOPLUMUN ADINA YÖNLENDİRECEK ADAY OLMALI

Bingöl’ün en az hizmet görmüş olan Adaklı ilçemizi 39 köyün haklarını savunacak, şahsına menfaat peşinde olmayan, egosunu tatmin etmek için değil, aşiretin değil, toplumu adına hakkaniyetle çalışacak adaylar seçilmelidir. Madem parti adayı seçiliyor, bu vebal partinin yetkililerinindir. Menfaat ve çıkarlarından elde edilen günahın da sevabın da ortakları onları seçenlerdir.

OY VERENLERİN SUÇU YOK MU?

Seçimler bazıları için geçim kaynağı olmuştur. Elbette ki oylarını veren halkın da bir sorumluluğu vardır. Oyunuzu verdiğiniz kişinin yaptığı her yolsuzluğa ortaksınız. Vebalini kaldıramayacağınız kişiye, şüphe ettiğiniz kişiye, parti seçmişse de kişinin sorumluluğunu kaldırmaz. Yukarıda belirttiğim kriterlerde hakkaniyet ölçüsü olmalıdır. Bunu din alimlerine de sorsanız böyle diyeceklerdir.

İl ve ilçelerde yoğun olan köyleri temsilen gönderilecek encümenleri yukarıda saydığım kriterleri olan kişileri seçelim, aksi halde bu hizmette geri kalmışlık devam edecektir.

Benden söylemesi.

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.