DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Bingöl’de üretim yapacaktı ama engellediler!

19.03.2021 14:46
442
A+
A-

Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz 2010 yılında Devlet Bakanı olduktan sonra ziyaretine giden herkese “Bana proje ile gelin” diyordu.

Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz 2010 yılında Devlet Bakanı olduktan sonra ziyaretine giden herkese “Bana proje ile gelin” diyordu.
 

O dönem de hükümet üyeleri  “Doğu ve Güneydoğu bölgesine teşvikler var, işadamları gelsin yer verelim, teşvik verelim” deniliyordu.

Gazetemiz ve Bingöl İli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (BİNYAD) işbirliği ile İstanbul’da işadamları ve dernek başkanlarını Beykoz Hidiv Kasrı’nda bir iftar yemeği organizasyonunda buluşturduk. Dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Milletvekilleri Yusuf Coşkun, Kazım Ataoğlu, Belediye Başkanı Serdar Atalay, Üniversite Rektörü Gıyasettin Baydaş, Sanayi Bakanlığı’ndan uzmanların katılımı ile Bingöl özelinde teşvikten yararlanan iş bölümleri tartışıldı.

binguven-bal2

Bingöl’ün hayvancılık üzerine yatırım planı üzerine duruldu.  Üniversitemiz açılıyor, öğretim üyesi hemşerilerimiz göreve davet edildi. “İstanbul’daki aktif derneklerimiz ve işadamlarımız ile dayanışma içerisinde olmalı” şeklinde görüş birliği oluştu.

Teşvik haberleri ile beraber bölgeden gurbete çıkmış kendini kabul ettirmiş girişimci iş insanları da memleketlerine yatırım yapmaya karar verdiler. Bunlardan biri de Maksut Pişkin idi.

Aslen Bingöl Yayladere ilçesinden olan Pişkin ailesi, 50’li yıllarda İstanbul’a göç etmiş. 1968 yılından Karaköy Perşembe pazarının tarihi Yelkenci Han’da küçük bir dükkan ile başlayan iş hayatı, baba Süleyman ve kardeşi Zülfü Pişkin ile büyük döküm fabrikaları ile sektöründe Türkiye’nin ilkleri arasında yer alma başarısını yakalamış bir firmanın sorumlusu idi.

İstanbul’da gazetemizin yayımlanması ile STK’lar içerisindeki canlanma da gözle görülür biçimde arttı. Gazetemizde başarılı olmuş iş insanlarımızın hikayelerini yayımladık.

Kendi sektöründe ilklerden olan Pişkin Makina yönetim Kurulu Başkanı Maksut Pişkin ile yaptığım röportajda “Bingöl’e teşvikler var, Bingöl’de yatırım yapmayı düşünür müsün?” sorumuza, “Elbette, neden olmasın, Cevdet Bey’den randevu alabilirsen gidelim beraber” dedi.

Bunun üzerine randevu aldım, Cevdet Bey’e gittik. Üretim yaptıkları ürünlerin kataloğunu gören Cevdet Yılmaz, “Bu ürünlerin imalatını Bingöl’de yapabilirseniz size organize sanayi bölgesinde yer verelim” dedi. Maksut Pişkin de “Neden olmasın, ürünlerimizin hammaddeleri İran ve Rusya’dan geliyor, Bingöl ulaşım açısından daha yakındır, olabilir” dedi.

Bu görüşmeden sonra Maksut Bey Bingöl’de Valiliği ziyaret edip yer konusunda 10 dönüm arazi içerisinde 5 dönüm kapalı alan içerisinde fabrikanın yerini belirlediler.  Ve temel atma kararı verdiler.

Temel atmadan bir gün önce Maksut Bey beni aradı, “Yarın saat 17’de Bingöl Organize Sanayi içerisinde temel atma törenimiz var, hemen sabah ilk uçakla buraya gelebilir misin?” dedi. “Sen bu girişimi başlattın, temel atma töreninde burada olmanı isterim” diye de ekledi.

“Peki” deyip ertesi sabah ilk uçakla Elazığ üzerinden temel atma törenine yetiştim. Cevdet Bey, beni görünce şaşırdı, “Sen ne zaman geldin?” diye sordu. Maksut Bey, “Kambersiz düğün olur mu sayın bakanım, onsuz olmaz” diye cevap verdi. Bingöl’de doğmuş, bir gazeteci olarak tek amacımız ilimizdeki işsizliğe istihdam sağlayacak iş insanlarına öncülük etmekti. Maksut Bey, o temel atma töreninde bana “İki ortağım” diyerek beni K. Ö. ve A. A. ile tanıştırdı.

 BİNDÖKÜM MODEL OLACAKTI, ENGELLEDİLER

Bingöl için bu önemli ve müjdeli haber ertesi günün gazetelerinde

“BİNDÖKÜM MODEL OLACAK” başlıklarıyla halka duyuruluyordu. Haberlerde, Bindöküm fabrikasının temel atma törenine katılan Bakan Cevdet Yılmaz’ın, “Yıllar sonra memleketlerine geri dönerek istihdam yaratmaya çalışan işadamlarımıza teşekkür ediyorum, bu girişimleri başka iş adamlarımıza model olacaktır. Girişimci işadamlarımızın her zaman yanındayız” dediği aktarılıyordu. Haberlerde Bakan Cevdet Yılmaz’a, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Serdar Atalay, işadamları ve daire müdürlerinin de eşlik ettiği belirtiliyordu.

İşadamı Maksut Pişkin ise açılışta, “Yapım çalışmalarımızı 4-5 ay içinde tamamlayacağız. İlk etapta 50 kişi istihdam edilecek. Sayın Bakanımızın ve yetkililerin de desteğini bekliyoruz. İş sıkıntımız olmayacak, Doğu ve Güneydoğunun yanısra Irak pazarı buraya daha yakındır. Adana ve Konya’da da döküm fabrikaları var ancak yeterli kalitede değil. Biz çelik kullanarak döküm yapacağız. Yeter ki destek verilsin. Bu fabrika bölge açısından da kalıcı bir yatırım olacak” diyordu.

TEMEL ATILDI AMA FABRİKA YAPILMADI

Fabrikanın temeli atıldıktan sonra yaklaşık altı ay sonra Maksut Bey ile İstanbul Çamlıca’da bir araya geldik. “Ne oldu, fabrika ne durumda?” diye sordum, “İptal oldu” dedi.

“Neden?” diye sordum.

Pişkin, “Hani iki ortağım vardı ya, işte o arkadaşlar para vermediler. Ben de yaklaşık 250 milyar harcadım baktım olmuyor, vazgeçtim. Bir daha da Bingöl’e gelmiyorum” dedi.

“Daha önceden tanımadığın bu ortakları kim önerdi, neden ortak ettin?” şeklindeki soruma ise Maksut Bey, “O bende kalsın, öyle gerekti” cevabını verdi.

Maksut Pişkin, Bingöl’den gittikten sonra Bilecik ilinde imalat alanını büyüttü, yatırımlarını artırdı. Bingöl’e yapacağı yatırım da yaratacağı istihdam da kaçtı gitti.

Bingöl Organize sanayi bölgesinde yaklaşık 40 fabrika yapısı var, bunlardan yedi tanesi atıl durumda. Her biri dört ile on dönüm alan içinde, dört tanesine Bankalar el koymuş, üç tanesi çürümeye terk edilmiş durumda.

Kim yaptırdı bu yapıları?

Hangi Siyasi Parti yandaşı bunlar?

Devlet desteği ile yapılan bu fabrikalar neden işletilmiyor?

VE MAKSUT BEY EBEDİYEN GÖÇTÜ…

İşte o Pişkin Makina’nın sahibi Maksut Pişkin dün 16 Eylül günü yakalandığı kanser illetine yenik düşerek hayatını kaybetti.
Bingöl’de üretim yapacaktı, 100 kişiye istihdam sağlayacak, iş kültürü, ihracat ve değer katacaktı ama ortak olması için yapıştırılan kişiler, engel oldu.

Emsalsiz iş insanı değerli dostum, ağabeyim Maksut Pişkin’e Allah’tan rahmet, ailesi ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum.

İstanbul’da gazeteci olarak faaliyet yürüttüğümüz süreçte birçok Bingöl sevdası olan iş insanımızı sayın bakan ile tanıştırdım ama nedense bu fırsat verilmedi ve Bingöl kaybetti…

Destek verdikleri kişilerin durumu da ortada….

Not: İstanbul’da ve başka illerden birkaç Bingöllü yatırımcı daha getirdim, onların hikâyesini de bir sonraki sayıda yazacağım…

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.