DOLAR
32,3299
EURO
35,0822
ALTIN
2.286,60
BIST
8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Evi Yıkılan Aile: Kışın biz nerede kalacağız?

Evi Yıkılan Aile: Kışın biz nerede kalacağız?
10.09.2022 00:45
321
A+
A-

Yedisu İlçesinde yaşayan Adıbelli ailesinin 2020 yılında meydana gelen depremde hasar gören evi yıkıldı. Evi terk etmek için süre isteyen aile, deprem konutları yapılmadan evlerin yıkılmasına tepki gösterdi.

Bingöl’de 2020 yılında gerçekleşen 5.7 büyüklüğündeki depremde, Yedisu ilçesine bağlı Elmalı köyünde çok sayıda ev ve ahır ağır hasar gördü.

Yetkililerin ‘yaraların en kısa sürede’ sarılacağı sözlerine rağmen aradan geçen sürede depremzedeler için yapılması planlanan konutlar tamamlanamadı. Bu nedenle depremzedeler, hasar gören evlerini kendi imkanları ile onararak kalmaya devam etti.

binguven-bal2

Adıbelli ailesi de depremde hasar gören evlerini onararak kalmaya devam edenlerden oldu. Ancak 4 Eylül sabah saatlerinde köye iş makinaları ile birlikte gelen asker ve korucular Adıbelli ailesinin kaldığı evin boşaltılmasını istedi. Aile üyeleri, evi tahliye etmeleri için üç gün müsaade talep etti. Ailenin iddiasına göre, yıkıma gelen asker ve korucular evde bulunanları zor kullanarak ve kelepçeleyerek dışarı çıkardı.

 ‘KAYMAKAM ‘KALABİLİRSİNİZ’ DEMİŞTİ’

Engin Adıbelli, 75 yaşındaki alzheimer hastası annesi Hase Adıbelli ve 85 yaşındaki babası Mustafa Adıbelli’nin de içinde bulunduğu aile fertlerine şiddet uygulanarak evden çıkartıldığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl oturdukları ev için hasarlı raporu verildiğini söyleyen Adıbelli, yetkililerin kafalarına göre rapor tuttuğunu öne sürdü. Adıbelli şöyle konuştu: “Biz verilen raporu kabul etmedik ve itiraz ettik. Evi onardık, güçlendirdik. Annem alzheimer hastası, evi anneme göre düzenledik. Şimdiye kadar hiçbir ev tamamlanmış, teslim edilmiş değil. Biz evi anneme göre tasarlayıp onardıktan sonra Kaymakamlığa dilekçe verdik. Kaymakam gelip annemi de gördü ‘tamam, kalabilirsiniz, bir şey olursa beni arayın’ dedi. Fakat gelip evi yıktılar.”

Engin Adıbelli

‘DEPREM KONUTLARI YAPILMADAN EVLER YIKILIYOR’

Ekiplerin iş makinalarıyla birlikte ailesinin kaldığı eve baskın yapar gibi geldiğini belirten Adıbelli, “Evde alzheimer hastası annem, kız kardeşim ve babam vardı. Annemi ve evdekileri zorla dışarı çıkardılar. 85 yaşındaki adamı kelepçe takarak dışarı atıp bağladılar. Evdekiler ‘bize 2-3 gün müsaade edin, eşyalarımızı çıkaralım’ dedi. Buna bile izin vermemişler. Olaydan haberdar olunca Bingöl Valisi ile görüşmek için gittim ancak beni görüştürmediler” diye konuştu.

Ailesinin şu an kendilerine ait derme çatma bir evde kaldığını belirten Engin Adıbelli, deprem konutları yapılmadan evlerin yıkılmasına tepki gösterdi.

Depremden bu yana kendilerine ait iki evin, üç ahırın ve iki samanlığın yetkililer tarafından yıkıldığını belirten Adıbelli, “Şimdiye kadar bize henüz hiçbir şey yapmadılar. Konteynır da vermediler. Zorlu kış şartlarında biz nerde kalacağız? Biz bu evi alzheimer hastası annem için özel tasarlamıştık. Annem ne olup bittiğini anlamadı ama çok korkmuştu” dedi.

‘57 KONUT İÇİN AĞIR HASAR RAPORU VERİLDİ’

Yıkıma ilişkin bilgi veren köy muhtarı Metin Kuluğ, yıkılan evin ağır hasarlı olduğunu belirterek şunları söyledi : “Burada 57 yapı için ağır hasar raporu verildi. Bunların bir kısmı depremden sonra yıkıldı. Bir kısmını ise köylüler onararak kalmaya devam etti. Köyde 32 hak sahibi için konut yapılıyor. Bazılarına ise ev çıkmadı.”

Hase Adıbelli

Köylülerden alınan bilgilere göre, son iki günde üç hasarlı yapı yıkıldı ve sekiz yapının daha yıkımı yapılacak. Köylüler bazı konut sahiplerinin mahkemeye başvurduğu ve hukuki sürecin devam ettiği bilgisini paylaştı.

HDP HEYETİ ADIBELLİ AİLESİNİ ZİYARET ETTİ

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ve beraberindeki heyet, dün Elmalı köyüne giderek incelemelerde bulundu. Ziyarete ilişkin bilgi veren HDP İl Genel Meclis Üyesi İmdat Morsümbül, köylülerin yıkıma karşı olmadığını ancak köylülerin eşyalarını almasına bile izin vermeden şiddet kullanılarak dışarı atılmasını eleştirdi. Morsümbül şöyle konuştu: “Ailemizi ziyaret edip, yaşananlara ilişkin bilgi aldık. Hasta, yaşlı dinlemeden insanları zorla evlerinden dışarı atmışlar. Aile kendilerine birkaç gün, birkaç saat zaman tanınmasını istemiş. Başta kabul edip çekilmişler ancak sonra eşyalarını almalarına bile izin vermemişler. Böyle bir yaklaşım kabul edilemez. Biz HDP olarak ilgililer hakkında hukuki yollara başvuracağız.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.