DOLAR
32,4673
EURO
34,7315
ALTIN
2.471,15
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

“Eğriye eğri, doğruya; doğru”

24.04.2022 16:52 | Son Güncellenme: 15.01.2024 01:26
367
A+
A-

Geçen haftanın gazete manşetinde; görüldüğü gibi Adaklı ilçemizin Özel İdaresi’nde üç kişinin yaklaşık olarak iki aydır hiç görmedikleri Adaklı’da ‘çalışıyor’ gözüktüğünü yazdık.

Adaklı İlçemiz, nüfusuna göre en fazla işsizin olduğu ilçelerden biridir. Geçen hafta yayımlanan en gelişmemiş ilçelerin en dibinde olması, her Adaklı’lı gibi beni üzdü ve bunu tüm köylerimiz, derneklerimiz ve aklı başında insanlarımızla konuşmamız gerektiğine inanıyorum.

İşe resmi olarak başlatılan kişilerle de bir sorunumuz yok, olamaz ama işe alınma sistemine, adamcılık olduğu için, ilçemizde yaşayan üç siyasi parti başkanı bu konuda fikirlerini beyan ederek yanlış olduğunu vurguladılar.

binguven-bal2

“EĞRİYE EĞRİ, DOĞRU’YA DOĞRU” DİYECEĞİZ

İnsanlığın gereği budur. Mümin, insanın düşmanı bile olsa, doğruyu söylemek gibi bir mecburiyeti vardır.

Sanki Adaklı’da, Yedisu’da, Karlıova’da işsiz kalmamış, işçi ihtiyacı varmış gibi dışarıdan işçi alınması, hangi kitapta yazar?….

ADAKLI İLÇESİ NÜFUS DAĞILIMI

Adaklı İlçesinin 2021 İlçe Toplam Nüfusu 8243.

Adaklı İlçesinin İlçe Toplam Erkek Nüfusu 4315,

Adaklı İlçesinin İlçe Toplam Kadın Nüfusu 3928. .

İlçe Merkez nüfusu 3063, bu Merkez nüfusun 1655 ‘si Erkek, 1408’si kadın nüfustur.

Köy Toplam nüfusu 5180’tür.

Köylerde toplam Erkek nüfusu 2660, Kadın nüfusu 2520’tur.

Adaklı ilçe nüfusunun yüzde 30 çocuk – öğrenci olsa, yüzde 30 yaşlı ve çalışamaz durumunda olsa, yüzde 10’u mevcut durumda çalışıyor olsa bile en az 3 bin kişi işsizdir….

İş verilirse; öyle bankamatik işçileri gibi değil, alının teriyle gider çalışırlar….

Bir ilçede 3 bin işsiz varken, oraya dışarıdan adamlarını getirip işe gelmeden maaş aldıranlar; kul hakkı derdi olmayanlardır. Allah korkusu olmadığı gibi, insanlardan utanma duygularını da yitirmişler….

Bakın burada bazı kişilikler şöyle diyebilirler: Senin de çocuğunu alsalar, sen de ses çıkarmazsın.

Hayır, benim iki evladım var, okullarını bitirdiler, kendi meslekleri üzerine özel şirketlerde çalışıyorlar.

KPSS puanları da var ama hakkıyla gelmediği sürece, kimseye ama hiçbir siyasetçiye gidip benim çocuğumu buraya al demedim, demeyeceğim….

Bu Adaklı örneğinde aslında diğer ilçelerimiz Kiğı, Yayladere, Yedisu, Karlıova’da mevcut siyasilerin referansıyla işe alınmışlar var.

Korku imparatorluğu var adeta. Memurlar, işçiler, mevcut parti içindeki bazı kişiler, rahatsız olanları da var ama bulundukları konumu, ilerde belki bir menfaatim olabilir düşüncesiyle ses çıkarmıyorlar.

Konuşurlarsa bu adamların bağlı bulunduğu iktidar partisinin, bu kişileri bir daha listeye almayacağını onlar da benim kadar net şekilde biliyorlar.

Buna rağmen bir sene sonra sandık var.

Sandık geldiğinde Adaklı halkı 3 bin işsizi varken, dışarıdan eleman getirilip üstelik hiç ilçeye adım da atmadan maaş verdirilmesini unutmaz.

Unutmamalı…

GENÇ VE SOLHAN’A VEREMİYORLAR

Aynı durum Yedisu ilçemiz için de geçerlidir.

Yedisu’dan ses yok, beş kişi İl merkezinden Yedisu’ya kayıt yapılmış, Karlıova ilçemize de 1 kişi, alınmış. Genç ve Solhan ilçelerine bu tür atama yapamazlar.

Siyasi nüfuzları güçlü olmayan bölgeye, istedikleri gibi gönderebiliyorlar.

GERİ KALMIŞLIK MI BIRAKILMIŞLIK MI?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün ‘Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) Raporu’na göre, 973 ilçe sosyo-ekonomik gelişmişliklerine göre 6 kademeye ayrıldı. Bingöl Merkez, gelişmişlik sıralamasına göre üçüncü kademede yer alırken, Yayladere dördüncü, Kiğı, Genç ve Solhan beşinci, Yedisu Karlıova ve Adaklı altıncı kademede yer aldı.

Türkiye genelinde 973 ilçe arasında Yedisu 902, Karlıova 915 ve Adaklı 932 sırada yer aldı.

Bu ilçelerin geride kalmasında ilçe Belediye başkanları, ilçe Kaymakamları, İl Valiliği ve ilin Milletvekilleri bu durumdan sorumludurlar.

Yazarın Diğer Yazıları
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.