DOLAR
32,3862
EURO
35,0429
ALTIN
2.326,30
BIST
9.137,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

IPI: Türkiye hükümeti, Adalı ve Mumcu cinayetlerini araştırmalı

IPI: Türkiye hükümeti, Adalı ve Mumcu cinayetlerini araştırmalı
31.05.2021 19:12
391
A+
A-

IPI bir açıklama yayımlayarak Türkiye hükümetinin, Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu ve Kutlu Adalı’nın cinayetlerini, Sedat Peker’in iddiaları sonrası yeniden araştırması gerektiğini belirtti.

Uğur Mumcu, Bursa'da Çağdaş Gazeteciler Derneğinin çağrısıyla yapılan eylemle anıldı

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs’ın önde gelen araştırmacı gazetecileri Uğur Mumcu ve Kutlu Adalı’nın 1990’larda Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ta faili meçhul cinayetleriyle ilgili yeni iddiaları soruşturması gerektiğini söyledi.

IPI, Sedat Peker’in Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ı Uğur Mumcu’yu öldürmekle suçladığını belirterek “İddiaların ardından şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı veya soruşturma açılmadı.” dedi.

Peker’in, benzer şekilde Ağar’ı 1996’da Adalı’nın öldürülmesini organize etmekle suçladığını aktaran IPI, “Öldürüldüğü sırada Kuzey Kıbrıs’ta Yenidüzen gazetesinde çalışan Adalı, tarihi eser kaçakçılığı ve müdürlüğün olaya karıştığı iddialarını yazıyordu.” dedi.

binguven-bal2

“IPI YAKINDAN TAKİP EDİYOR”

IPI Başkan Yardımcısı Scott Griffen, “Sedat Peker’in ileri sürdüğü ciddi iddialar henüz teyit edilmemişken, Uğur Mumcu ve Kutlu Adalı cinayetlerindeki cezasızlık durumu, bu iddiaların kaynağı ne olursa olsun eksiksiz olarak değerlendirilmesini gerektiriyor” dedi. Griffen şöyle devam etti: “Bu nedenle, Türk makamlarını bu yeni iddialar hakkında soruşturma açmaya ve bu suçları çözmeye ve sorumlulardan hesap sormaya yönelik tüm olası yolları aramaya çağırıyoruz. IPI bu durumu yakından takip etmeye devam edecek, adalet mücadelesini sürdüren Uğur Mumcu ve Kutlu Adalı ailelerine dayanışmamızı sunuyoruz.”

GÜRSEL: SOMUT DELİLLER VAR

IPI Türkiye Milli Komitesi Başkanı Kadri Gürsel ise “Mafya babası Sedat Peker’in 2014-2020 yılları arasında mevcut yönetim tarafından korunduğuna inanmak için yeterince somut delil var. Eleştirel ve Bağımsız Gazeteci Kutlu Adalı’nın 1996’da Kıbrıs’ta öldürülmesiyle ilgili iddiaların da ciddi şekilde araştırılması gerekiyor. Ayrıca 2015 yılında Hürriyet gazetesine yönelik mafya saldırılarına ilişkin ifşaat araştırılmalı ve siyasi bağlar ortaya çıkarılmalıdır. Devletle şaibeli gazetecilere karşı işlenen suçları önleyemeyen ve soruşturamayan Türkiye’nin dünyada saygın bir yere sahip olması mümkün değildir.” dedi

rodi
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.