Pazar günü Ankara Bingöl ili, İlçeleri, Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği BİNYAR da sabah kahvaltısı ile bir araya gelen öğrencilerin gözüyle BİNYAR’ı konuştuk.
Haber analiz: Galip AKENGİN
Yıllar önce Ankara’da kurulan dernek, maalesef Ankara’da yaşayan siyasetçilerin ve kamuda çalışanların uyuşmazlığı sayesinde fazla uzun sürmeden kapatılmıştı.
2007 yılında yine Ankara’da yerleşik bürokrat, siyaset ve serbest çalışan gönüllülerin gayretiyle kurulan BİNYAR, Cemal Koçakelçi ve yönetiminin üstün gayretiyle önce dernek merkezi satın alındıktan sonra sosyal dayanışma ve kültürel çalışmalara hız verildi. Koçakelçi başkanlığı Yakup Zazaoğlu’na devir ettikten sonra da derneğin sosyal dayanışma ve kültürel etkinlikleri her gün yükseltmeye devam ediyor.
Geçen hafta Pazar günü sabah kahvaltısıyla bir araya gelen dernek yöneticileri ve üniversite öğrencilerinin görselleri, sosyal medyada paylaşınca; biz gazetecilerin ilk işi yöneticilerin görüşlerini yansıtan haber şeklinde yayımlamaktır.
Geleneksel dernek başkanları da bu tür etkinlikleri böylece kitlesine duyurmayı sever ama bu sefer öyle yapmak istemedim.
Öğrencilerin gözüyle BİNYAR nedir, ne yapıyor?
Öğrencilerin görüşlerini aldık, işte öğrencilerin görüşleri…
Fırat Gökçe: “Hali hazırda Ankara’da stajyer avukatlık yapıyorum. Binyar Derneğiyle ilk defa üniversiteye başladığım sene bir arkadaş vasıtasıyla tanışmıştım. Akabinde derneğin öğrencilerden sorumlu üyesi Emine abla beni aramış birlik ve beraberliğin öneminden bahsetmişti. Dernekte dikkatimi çeken ilk şey yönetiminin öğrencilere bire bir alaka göstermesiydi. Yönetim bin bir cefa çekerek öğrencilerin derneğe olan ilgisini canlı tutuyor ve birlik ve dayanışmanın sıkı olması için de gayret gösteriyordu. Tabi o sıralar dernek, sadece WhatsApp grubu üzerinden sürdürüyordu faaliyetlerini. Dernek merkezi tamamlanınca da öğrenciler ve dernek yönetimi daha sık bir araya gelmeye başladı. Dernek için yer tesis edildikten sonra etkinlikler daha sık yapılmaya başladı. Başta kurum gezileri olmak üzere, öğrencilerin kaynaşması için kahvaltı programları, akademisyenlere söyleşi, iftar programları, maç gösterimi gibi etkinlikler düzenleniyordu. Bir yandan alanında uzman akademisyenlerle tanışıp bilgi ve tecrübelerinden faydalanırken diğer yandan sıra gecesi yapıp türküler söylüyorduk. Dernek evimiz gibiydi, merkeze yakın olduğu için de dinlenmek için en ideal yerdi. Tabii dernek Bingöllülerindi ama sadece Bingöllü arkadaşlarımızı değil farklı illerden de arkadaşlarımızı getirmek için de teşvik ediliyorduk. Dernek başta Bingöllülerin olmak üzere çevre illerden gelen kişilerin de sevgi ve muhabbetini kazanmıştı.
“BİNYAR BİZİM YUVAMIZDIR”
Benim dernekle tanışma döneminde başkan Cemal Koçakelçi idi. Tatlı dili, güler yüzü ve hoş sohbetiyle herkesin sevgi ve saygısını kazanmıştı. Bu özellikler o anki yönetime mahsus sanıyordum ama ardından bayrağı devralan başkan Yakup Zazaoğlu ve Esra abla da eski yönetimi aratmıyorlar. O an anladım ki dernekte yönetime geçen kim olursa olsun, bir önceki yönetimden hem yönetimi devralırken hem de dernekçe gelenekselleşen samimiyeti, nezaketi, merhameti ve dinamizmi miras alıyordu. Dernek, gerek öğrencilik hayatında gerekse mezuniyetten sonraki süreçte biz öğrencilere yardımcı oluyor bundan sonraki hayatımıza daha iyi hazırlanmak için rehberlik ediyor. Son olarak Ankara’da farklı illerden çok arkadaşım oldu ve onlara illerinin derneklerini sorduğumda derneklerinin pasifliğinden dem vurup kıraathaneden farkları olmadıklarını söylüyorlar. Ancak biz bu konuda daha şanslıyız, çünkü bizimki dernekten öte Ankara’daki yuvamızdır”.
“80 ÖĞRENCİ BİNYAR’A GELİP ETKİNLİKLERE KATILIYOR”
Ömer Akça: Bingöl Solhan’lıyım. Gazi üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği 4.sınıf öğrencisiyim. Ankara Binyar Derneğinde öğrenci kolu başkanıyım. Derneğimizin listesinde 190 öğrenci var ama bunlardan aktif olarak 80 kişiyle iletişim kurabiliyor ve etkinliklerde görüşebiliyoruz. Derneğimizde çeşitli etkinlikler yapılıyor kahvaltı olsun, çiğköfte etkinliği olsun ve kendi alanlarında uzmanlaşmış kişilerin derneğimizi ziyareti üzerine öğrencilere tecrübelerini aktarılır. Derneğimiz Bingöllü vatandaşlarımız için sıcak bir yuva diyebiliriz, onların kendini rahat hissedebileceği konfor ve sıcaklığa sahip. Dernek yönetimimiz biz öğrencilerin sorunlarıyla yakından ilgilenmeye çalışıyor, maddi manevi destek sağlamaya çalışıyorlar. Son etkinliğimiz 26.03.2022 tarihinde gerçekleşti öğrenci arkadaşlarımızla dernekte Bingöl’den gelen yöresel lezzetler ile kahvaltı yaptık, derneğimizin yönetiminin de bulunduğu kahvaltıda, öğrenci arkadaşlarla sohbet edildi, dernek için neler yapılabileceği konuşuldu, öğrencilere destek olmak için fikir alışverişleri yapıldı.
“BİZLER DE ZAMANI GELDİĞİNDE BU DERNEĞE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Merve Kılıçarlan: Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetisyenlik bölümü öğrencisiyim. Öncelikle böyle bir dernek kurdukları ve bu gönüllüğü devam ettirdikleri için BİNYAR Derneği yöneticilerine, bütün öğrenciler adına teşekkür ederim. Yapılan etkinliklerle Ankara’da okuyan biz Bingöllü öğrencilere memleket ortamı sağlanıyor ve kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Ayrıca büyük şehir hayatına adapte olmaya çalışan Bingöllü hemşerilerimize maddi ve manevi desteği de esirgememektedir. Ben de bundan sonraki yıllarda da yine benim gibi Bingöl’den Ankara’ya üniversite okumaya gelecek kişilerin bu dernekle tanışmasını, burada çalacak bir kapısının olduğunu bilmesini çok isterim.
Derneğimiz, Ankara’da yaşayan Bingöllü iş insanları ve memleket aşkı ile yaşayan hemşehrilerimizin desteği ile daha büyük ve ses getirecek projelere imza atar. Ben ve burada eğitim gören arkadaşlarım da yeri zamanı gelince bu derneğe sahip çıkacağız.
ANKARA BİNYAR DİJİTAL BİNGÖL REHBERİNDE
https://dijitalbingolrehberi.com/i%C3%A7erik/ankara-bingol-ili-ve-ilceleri-yardimlasma-dernegi/104
Derneğin Başkanı: Yakup Zazaoğlu
TEL: 0544 314 57 63
ADRES: Kızılay Mah. Menekşe 1.Sokak Orkide Apt.8A Kat 3:No 13
Kızılay / ANKARA