DOLAR
32,3299
EURO
35,0822
ALTIN
2.286,60
BIST
8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Yirmi birinci yüzyılda hala Eşeklerle su taşıyorlar

Yirmi birinci yüzyılda hala Eşeklerle su taşıyorlar

Yirmi birinci yüzyılda hala Eşeklerle su taşıyorlar
20.03.2021 22:11
535
A+
A-

Eşeklerle su taşıyorlar

Genç ilçesine bağlı Servi bölgesi Aktoprak köyünde yaz aylarında su akmadığından dolayı köyün erkekleri 2 kilometre uzaklıkta bulunan kaynaktan her gün eşeklerle evlerine su taşımak zorunda kalıyorlar.

Genç ilçesine bağlı Servi Aktoprak köyünde yıllardır yaşanan su sıkıntısı köylüleri adeta canından bezdirdi. Çevre köylerle aynı şebekeyi paylaşan Aktoprak köylüleri, şebeke suyunu bağ, bahçe ve tarlalarda kullandığı için içme suyunun kendilerine yetişmediğini belirtti ve yetkililerden soruna bir çözüm bulmasını istedi.

Her gün eşek, el arabası ve araçlarla 2 kilometre yol kat ederek bidonlarla su taşıyan köylüler, duruma tepki göstererek, bidonlarla su taşımaktan bıktıklarını, 21. yüzyılda yaşanan en büyük ayıplardan biri olduğunu söylediler.

binguven-bal2

Genç ilçesine bağlı 15 haneli 100 nüfuslu  Aktoprak Köyü, 4 yıl önce Servi beldesine bağlı bir mahalle iken, belde belediyelerin kapanmasıyla eskisi gibi köy statüsüne kavuştu. Köylüler, köy statüsüne kavuştuktan sonra özelikle içme suyu sorunu yaşadıklarını ifade ettiler.

 “Her yaz içme suyumuz kesiliyor”

Köylerinde yaşanan içme suyu sorunu dile getiren Aktoprak Köyü Muhtarı İbrahim Kayıkçı, “Halimiz ortada görüyorsunuz, su sıkıntısını yaşıyoruz.  5 köyünün kullandığı şebeke suyu yeterliyken, çevre köylerin bahçelerin sulamasında kullandığı için bizim köye su gelmiyor.  Belde Belediyesi kalktığından beri su yüzünü görmemişiz.  Yazın ortalama 4 ay 5 ay hiç su yüzünü görmüyoruz. Yetkililerden ricamız bu soruna bir çözüm bulsunlar.” dedi.

“İçecek su bulamıyoruz”

Belde belediyesine bağlı iken hizmet konusunda sorun yaşamadıklarını, belediyenin kalkmasıyla özelikle içme suyu sorunu yaşadıklarını ifade eden Muhtar Kayıkçı, “Gerçekten de çok zor durumdayız. Durumumuzu görüyorsunuz, eşekle, el arabasıyla köylü evlerine su taşıyor. Dolasıyla çok zor durumdayız. Bırak yıkanmayı içme suyunu bulamıyoruz.” dedi.

“Her gün köyden 3 kilometre uzaktan su taşıyoruz”

Köylülerden Halil Kayıkçı da her gün köyden 3 kilometre uzaktan eşek, el arabası ve araçlarla içme suyu taşıdıklarını söyledi.  Kayıkçı, “Mevcut suyu 15 köye yeterlidir ama bahçelerde ve tarlalarda içme suyumuz kullanıldığı için bizim köye kadar gelemiyor. Servi, Doludere, Bahçebaşı ve bizim köy olan Aktoprak olmak üzere normal şebeke suyu yeterli iken, çevre köyler suyu amacı dışında kullandığı için hakkımız olan içme suyu yaz aylarından faydalanamıyoruz ve bu konuda mağduruz. Yetkililerden yardım talep ediyoruz.” diye konuştu. (Nihat Kanat – İLKHA)

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.