DOLAR
32,5531
EURO
34,8930
ALTIN
2.429,50
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Sancak beldesi artık ilçe olmalıdır!

Sancak beldesi artık ilçe olmalıdır!

Sancak beldesi artık ilçe olmalıdır!
21.03.2021 00:03
927
A+
A-

SANCAK İLÇE OLMALI!

30 ilde uygulanan bütünşehir yönetim yapısının genişletilmesiyle Bingöl’de, mahalle statüsüne düşecek olan beldelerden Sancak Belde belediyesi, ilçe olması için girişimlere başladı.

 Beldelerin ve Köylerin mahalle olacağı, bütünşehir yönetim sisteminde ilçe olması için girişimlere başlayan Sancak belediye başkanı Nusret Koçin, 13 Ocak’ta Ak Parti 6. Olağan kongresine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu brifingi, gazetemizle paylaştı.

SANCAK NEDEN İLÇE OLMALI?    

binguven-bal2

Cumhurbaşkanı’na verilen brifing de, “Sancak Beldemiz yaklaşık olarak Bingöl İl Merkezine 40 km, sınır komşusu ilçelerden Adaklı’ya 37 km, Kiğı’ya ise 41 km uzaklıktadır. Belde bölgesindeki 21 Köyün nüfusu 6.000 dolayındadır. Özellikle yaz aylarında diğer illerde ikamet eden gurbetçi hemşerilerimizle birlikte bu rakam 10.000’i geçmektedir. Sancak bölgenin merkezi olduğundan aynı zamanda bir ticaret ve sosyal etkinlik merkezi olduğundan günlük faal nüfus ikamet eden nüfusun nerdeyse iki katına çıkmaktadır.

Sancak kadim bir yer olup yüzyıldan beridir nahiye merkezidir. Belediye idaresi olmadan önce de idari anlamda yönetimi olan bir bölge konumundaydı. Belediyelikten çıkarılacak sade bir mahalle statüsüne dönüştürülmesi halinde ticari olarak bölgemize ciddi zarar verecektir. Ancak ilçe olması durumunda ekonomik, sağlık ve sosyal alanlarda ciddi olumlu geri dönüşleri olacak, Devlet ve Millet aidiyeti daha da pekişmiş olacaktır.

Sancak beldesinin 1995 yılında 8 Köyün birleşiminden oluşturulmuş ve 1996 yılında Mahalli İdareler seçimleriyle Belediye faaliyetlerine başlamıştır.

Sancak Belediye başkanı Nusret KOÇİN

SANCAK 21 KÖY VE COĞRAFYASI İLE İLÇE OLMAYI HAK EDİYOR

Sancak, belde olarak 21 Köyden oluşmaktadır. Belediye idaresi yalnızca 8 Köyü Mahalleye çevrilmiştir. Bölge olarak kavşak konumundadır. Doğrudan Kiğı, Adaklı İlçeleri yol üzerinde, dolaylı olarak Yayladere, Yedisu ve Karlıova İlçelerine bağlantı yolları üzerindedir. Kuzey İlçeleri olarak tabir edilen Kiğı, Adaklı, Yayladere, Yedisu ve Karlıova İlçeleri ile bölgenin kapısı konumundadır.

2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, büyükşehir belediye sayısı 30’a çıkmış, büyükşehir olan illerde il özel idareleri ile belde belediyelerinin tamamı kapatılmıştır. Nüfus kıstasını karşılamayan 51 il mevcut statüsüne devam etmiştir. Ancak gerek şahsınızca yapılan, gerek Partimiz temsilcilerinin yaptıkları açıklamalar, gerekse de basından yapılan haberlerde yer alan duyumlara göre çıkarılacak yeni kanunla kalan 51 ilin bütünşehir/tümşehir belediyeleri kapsamına alınacağı, il özel idareleri ile “belde belediyelerinin” kapatılacağı planlandığı belirtilmektedir.

Sancak Belediyesinin kapatılarak mahalle statüsüne dönüştürülmesi bölgemiz açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Kısa ve öz şekilde Beldemizin belediyelikten çıkarılması halinde meydana gelebilecek olumsuz sonuçları, Belediyenin faydalarını, İlçe olması halinde bölgeye ne tür katkılar olabileceği hususlarını aşağıda sıralamış bulunmaktayım:

  1. Sancak’ın Kuzey İlçelerinin kapısı konumunda olduğu ve güvenlik açısından önemli bir yer tutmaktadır. Gerek Jandarma gerekse Emniyet, gerekse de diğer güvenlik birimleriyle yaptığımız görüşmelerde Sancak’ın güvenlik açısından stratejik öneme sahip olduğu, Belediyelikten çıkarılması halinde güvenlik açısından önemli bir eksikliğin hissedileceği, dolayısıyla Sancak’ın ilçe olma durumuyla ilgili kurumlarından fikir alınması halinde uygun raporunu vereceklerini şifahi olarak dile getirmişlerdir.
  • Halkımızın en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. Belediyemiz ilgili kamu kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa yürüttüğü programlar ve koordinasyon çerçevesinde hayvancılığa önemli katkılar sağlamaktadır.
  • Kuzey İlçeleri diye tabir edilen bölge, terör olaylarının yoğun olarak yaşandığı ve terör propagandasının bazı kesimlerde karşılık bulduğu bir bölgedir. Belediyemiz ürettiği hizmetlerle, yaptığı yatırım hamleleriyle, kardeşliği pekiştirecek adımlarla, bu propagandalara karşılık vermektedir. Burada Belediyemiz Devlet-Millet arasında bir köprü görevi görmektedir.
  • Özellikle son yıllarda yapılan yatırımlarla Sancak kabuğunu kırmaktadır. Gençlik Merkezi, Tepe Park, yol yapımları, alt yapı v.b. çalışmalar bir belde belediyesini aşan bir şekilde hizmetlerimiz devam etmektedir.
  • Çalışmaları devam eden Sancak Barajı yapımı, YPK (Yüksek Planlama Kurulu) tarafından yatırım programına alınan Bingöl-Kartal-Sancak-Kiğı yolu, talebinde bulunduğumuz ve finale kaldığımız Murat Havzası projelerini kurumlar arası özel bir koordinasyon şekilde yürütmekteyiz. Bu projeler bir belde belediyesini çok aşacak bir şekilde en az bir ilçe belediyesinin yürütebileceği işlerdir. Sancak’ın ilçeye dönüştürülmeden Belediye idaresinden çıkarılması bölgemizi ciddi yatırımlardan yoksun bırakacaktır. 
  • Belediyemiz sadece kendisine bağlı bulunan 8 mahalleye değil, Sancak Bölgesindeki toplam 21 köye sosyal içerikli hizmet vermektedir. Cenaze defin işlemleri, taziye evi, cami yapımı vb. bazı durumlarda diğer komşu ilçelerin köylerine dahi hizmet götürmektedir. Sancak bir belde belediyesi olmasına karşın Kuzey İlçelerinin kapısı ve merkezi konumunda olduğundan bütün bölgeye imkânlar çerçevesinde yardımcı olmaya çalışmaktadır.
  •  Sancak, 21 köy olmasına rağmen sağlık hizmeti, tek doktor ile aile hekimliği tarafından sağlanmaktadır. Kış aylarında meydana gelen yoğun kar yağışında yollar kapanınca acil hastalarımız zor durumda kalmaktadır. İlçe olmamız halinde beraberinde gelecek hizmetlerle beraber ilçe devlet hastanesinin/entegre hastanesinin kurulmasıyla birlikte sağlık yönünden yaşanan sorunlar büyük oranda çözülmüş olur.
Sancak beldesi artık ilçe olmalıdır!
  • Göç verilmesinin önemli sebeplerinden biri de sağlıklı bir eğitimin yapılamamasıdır. Bir öğretmenevinin olmayışından dolayı öğretmenlerimiz barınma sorunları yaşamakta ve bu da eğitimin verimini düşürmektedir. İlçe olmakla birlikte yapılacak kurum ve tesislerle beraber eğitim daha kaliteli olacaktır. 
  • Belediyemiz bölgemiz için ciddi bir istihdam aracıdır. Türkiye İş Kurumu Bingöl İl Müdürlüğü ile Belediyemiz arasında yapılan protokollerle Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 2010-2017 yılları arasında yaklaşık 200 kişi, 6-9 ay arası süreliğine Belediyemizde istihdam edilmiştir.
  1. İşsizlik başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı Bölgemiz göç vermektedir. Sancak’ın Belediyelikten çıkarılması halinde bölgemiz yoğun bir göç verecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan; çıkarılması planlanan yeni yasa kapsamında, Sancak Beldemizin ilçeye dönüştürülerek, Sancak’ımızın bundan böyle ‘SANCAK İLÇESİ’ olarak anılmasını halkımız adına talep ediyoruz” denildi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.