DOLAR
32,3184
EURO
35,0487
ALTIN
2.307,01
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ORMAN FAKÜLTESİ BİNGÖL’E KURULMALI

ORMAN FAKÜLTESİ BİNGÖL’E KURULMALI

ORMAN FAKÜLTESİ BİNGÖL’E KURULMALI
12.04.2021 00:36
703
A+
A-
Karaarslan, bölgede orman varlığı bakımından ilk sırada yer alan Bingöl’de Orman Fakültesi kurulması gerektiğini söyledi.

BİNDAG Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Karaarslan, 14 Mart’ta meydana gelen sel afetinde zarar gören esnafları ziyaret etti.

Esnaf ziyaretinin ardından açıklama yapan Karaarslan, “Fırtına-sel felaketi mağdurlarına geçmiş olsun ziyaretinde bulunduğumda esnafın mağduriyetinin giderilmesi için çaba sarf eden, zararlarının bir an önce ödenmesi için esnafla birlikte telefonla canlı görüşme sağladığımız AFAD Müdürümüz Kerem Oruk, Valimiz Kadir Ekinci’nin de bu konunun üstünde titizlikle durduğunu, gerekli hassasiyeti gösterdiğini, bu konuyu ivedilikle çözmeye gayret ettiklerini vurgulaması orada bulunan mağdurları mutlu etti” dedi.

Bingöl Üniversitesi bünyesinde Orman Fakültesi kurulmasının önemli olduğunu belirten Karaarslan, şunları söyledi: “Görüşmelerimiz devam ederken dere yataklarının imara açılmaması konusu gündemdeyken ormanların önemi her uğrak yerinde konuşuldu.

Malumunuz Türkiye’de topraklarımız su erozyonu, rüzgâr erozyonu ve toprak erozyonuna maruz kalmakta ve erozyonların önlenmesinin tek çaresi ise ormanlarımızdır.

binguven-bal2

Ormanlar rüzgârın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önlemektedir. Ayrıca ormanlar, yaban hayatı ve av kaynaklarını korumakta, orman içerisinde ve çevresinde yaşayan insanlara çeşitli iş imkanları sağlayarak, işsizliği önlemede etkili rol oynayarak köylerden kente göçü azaltacaktır. Aynı zamanda su buharını yoğunlaştırarak yağmur haline gelmesini sağlayacak, çarpık beton yığınları arasında yaşamak zorunda olan bizleri doğayla buluşturma da önem arz etmektedir.

Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri Derneği olarak yaptığımız çok yönlü araştırma sonucunda dağlık bölgelerde ortaya çıkan stabilite problemlerinin olumsuz sonuçlarından dolayı, heyelanlar üzerindeki etkileri bakımından ormanların ve ormancılık faaliyetlerinin önemi ormanların koruma fonksiyonu ile birlikte giderek artmakta olduğunu tespit ettik.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Doğu Anadolu Bölgesi illerinde Bingöl’de 264 bin, Malatya’da 189 bin, Elazığ’da 169 bin, Tunceli’de 245 bin, Van’da 45 bin, Muş’ta 78 bin, Bitlis’te 180 bin, Hakkari’de 179 bin, Erzurum’da 256 bin, Erzincan’da 212 bin, Ağrı’da 6 bin, Kars’ta 34 bin, Ardahan’da 30 bin, Iğdır’da 161 hektar ormanlık alan bulunuyor. Türkiye’nin Orman Varlığına bakıldığında Bingöl ilimiz üst sıralarda yer almaktadır. Bingöl’de 264 bin 934 hektar ormanlık alan ile Doğu Anadolu’da ilk sırada ve Bingöl, orman varlığı bakımından Türkiye genelinde 33. sırada yer alıyor.

Bu son günlerde Orman Fakültesi olmayan Doğu ve Güneydoğu da kurulması düşünülen Orman Fakültesi, Bingöl Üniversitesi Tarım ve Havza Bazlı Kalkınmada Pilot Üniversite konumunda olduğundan dolayı Bingöl Üniversitesine açılması isabetli bir karar olacaktır düşüncesindeyiz. Böylece orman alanı en büyük olan Bingöl’ün ormanlarının daha da büyüyeceği düşüncesindeyiz. Yetkililerin bu konuda desteğini bekliyoruz.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.