DOLAR
32,3168
EURO
35,0223
ALTIN
2.308,02
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

“KÖYLÜLER GÖÇ ETTİRİLMEK İSTENİYOR”

“KÖYLÜLER GÖÇ ETTİRİLMEK İSTENİYOR”
29.08.2021 19:58 | Son Güncellenme: 29.08.2021 19:59
528
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Adaklı köylerinde yaşayan vatandaşların göç ettirilmek istendiğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Adaklı İlçesi Karer bölgesinde yaşayan vatandaşların, Adaklı’da TOKİ konutlarına yerleştirilmek istendiğini belirterek, konuyu meclise taşıdı.

Meclise verdiği soru önergesinin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmasını isteyen Bayır, “14 Haziran 2020 tarihinde başta Bingöl’ü etkisi altına alan, merkez üssü Karlıova ilçesi olan 5.8 büyüklüğündeki depremde birçok ev yıkılmış ve hasar görmüştü. Karlıova, Yedisu ve Adaklı ilçelerini ve köylerini etkileyen depremde 108 yerleşim yerinde toplam 31 bin 487 yurttaş etkilenmişti.

binguven-bal2

Bingöl’ün Adaklı İlçesine bağlı Karer bölgesindeki köylerde yaşayan yurttaşların evleri ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılarak Adaklı’da yapılacak TOKİ binalarına taşınmaları istenmektedir. Köylerinde ev yapmalarına izin verilmediğini söyleyen yurttaşlar, sağlam olan evleri için ağır hasar kaydı tutulduğunu belirterek, bu yolla göç ettirilerek köylerinden koparılmak istendiklerine işaret etmektedirler.”

Bayır, konu ile ilgili Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

-Ağır hasar tutanakları için 1 sene sonra tutulmuştur. Ağır hasarlı binalarda insanların oturulmasına 1 sene boyunca neden izin verilmiştir? İnsan hayatı bu kadar değersiz midir?

-Yetkililerin köylülere yeniden ev yapma sözü verdiği iddiaları doğru mudur? Köyde yaşayanların büyük bir borç altına sokularak topraklarından çıkarılmak istendiği iddiaları doğru mudur?

Depremden sonra arazileri üzerinde yeni evler inşa etmek isteyen köylülere arsalarının en az 300 metrekare olması şartı konulduğu iddiaları ve bu şartları taşısa bile ‘yol yok’ denilerek zorluk çıkarıldığı iddiaları doğru mudur?

-Köylülere; yeni yapmak istedikleri evlerin 65-70 metrekare olması şartı konulmuş ancak hayvan barınakları, kümes, tandır, samanlık gibi alanlar göz önüne alındığında, bunların nereye taşınması gerektiği konusunda bir çalışmanız var mıdır? Yoksa da olacak mıdır?

-Söz konusu ihale kime, ne zaman hangi şartlarda ve koşullarda verilmiştir? İhale tarihi ne zaman açılmıştır? Kaç firma başvurmuştur? İhale şartnamesini kamuoyu ile paylaşır mısınız?

-Vatandaşları; şu anda yaşadığı tek gözlü, elektriği ve altyapısı olmayan konteynırlardan ne zaman çıkarmayı düşünüyorsunuz? Elektrik ve altyapısı olmayan konteynırlara bu hizmetleri ne zaman getirmeyi planlamaktasınız?

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.