DOLAR
32,3299
EURO
35,0822
ALTIN
2.286,60
BIST
8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

KÖY HALKI, YOLU KAPATTI!

KÖY HALKI, YOLU KAPATTI!

KÖY HALKI, YOLU KAPATTI!
14.06.2021 00:39 | Son Güncellenme: 14.06.2021 01:10
595
A+
A-

Yenibaşlar halkı, başka ölümler olmasın diye yolu kapattı.

Yenibaşlar Köyü

Bingöl-Erzurum karayolu üzerinde bulunan Ilıcalar beldesine bağlı Yenibaşlar Köyü ortasında aracın çarptığı kadın hayatını kaybetti. Olay yerine akın eden Yenibaşlar köy halkı, başka ölümler olmasın diye yolu kapattı.

Edinilen bilgiye göre kaza, Cumartesi günü saat 21.00 sıralarında Ilıcalar Beldesi Yenibaşlar Köyünde meydana geldi. Yolun karşısına geçmeye çalışan kadına yoldan hızla geçen araç çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan kadın olay yerinde hayatını kaybetti.

binguven-bal2

Kazanın ardından yol üzerinde toplanan köylüler, bölgede gerekli önlemlerin alınmadığını belirterek yolu trafiğe kapattı. Yoğun araç geçişinin olduğu yolda tünel yapılmasını talep ettiklerini ancak taleplerinin karşılıksız kaldığını belirten köylüler, yolu trafiğe kapatarak seslerini duyurmaya çalıştı ve tünel yapılması yönündeki taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU, TÜNEL YAPILMAYACAĞINI BELİRTMİŞTİ

İyi Parti Grup Başkenvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, köylülerin tünel yapılması yönündeki talebini soru önergesi ile meclise taşımıştı.

Türkkan, soru önergesinde, “Bingöl Merkez Ilıcalar Beldesi’ne bağlı 2 bin nüfusa sahip Yenibaşlar Köyü, Bingöl-Erzurum devlet karayolu üzerinde, 24-26. kilometrede bulunmaktadır. Yol, köyü ortasından boydan boya ikiye bölmektedir. Köy içerisinde çift yönlü genişletme çalışması yapılması planlanmış, hali hazır proje planlaması köyün konumuna, sosyal ve ekonomik yaşam koşullarına uygun olmayıp, köy yaşamını olumsuz etkileyeceği düşünülmektedir.

Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan köylüler için küçük ve büyükbaş hayvan yoğunluğunun fazla olması nedeniyle yolun her iki tarafı gün boyu hareket halindedir. Karayollarındaki trafik yoğunluğu nedeniyle ölüm, yaralanma ve mal kaybıyla sonuçlanan trafik kazaları yaşanmaktadır. Hayvan geçişleri esnasında sayısız hayvan telef olmaktadır.

Köy camisi, köy odası ve taziye evi yolun batısında, köy okulu ve bakkal yolun doğusunda kalmaktadır. Köyün yerleşim alanı toplu ve bir arada olup sosyal ve ekonomik hareketlilik yol üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Bu sebeplerden dolayı köylüler, düşünülen halihazır proje uygulamasından vazgeçilmesini istemekte, köyün coğrafi ve fiziki konumu ile sosyal ve ekonomik hayatı en az etkileyecek şekilde, projede değişiklik yapılarak köyün girişinden başlamak üzere çıkış yönüne 300 metrelik üstü kapalı tünel olacak şekilde yolun yeniden projelendirilmesini talep etmektedir” demişti.

Türkkan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle şu soruları yöneltti:

– Bingöl Merkez Ilıcalar Beldesi’ne bağlı Yenibaşlar Köyü içinde yapılması planlanan çift yönlü genişletme çalışması projelendirilirken, köyün konumu, sosyal ve ekonomik yaşam koşullarına uygun olup olmadığı ve köy yaşamını olumsuz etkileyeceği neden dikkate alınmamıştır, bu proje hazırlanırken nasıl bir yol izlenmiştir?

-Yolun batısında kalan köy camisi, köy odası ve taziye evi ile doğusundaki köy okulu ve bakkalın, yapılacak çalışmalardan olumsuz etkilenmemesi için düşünülmüş ve alınacak bir tedbir ya da yapılacak bir düzenlenme bulunmakta mıdır?

-Karayolundaki trafik yoğunluğu nedeniyle meydana gelen ölüm, yaralanma ve mal kaybıyla sonuçlanan trafik kazalarının önüne geçmek ve hayvan geçişleri esnasında hayvanların telef olmasını önlemek amacıyla ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?

-Projede köylülerin istediği gibi değişiklik yapılmaz ve proje ilk haliyle uygulanacak olursa köy yaşamının olumsuz etkilenmemesi için alınmış herhangi bir tedbir bulunmakta mıdır?

-Bu projeden vazgeçilmesi ve köylülerin istediği gibi köyün coğrafi ve fiziki konumu ile sosyal ve ekonomik hayatını en az etkileyecek şekilde, projede değişiklik yapılarak köyün girişinden başlamak üzere çıkış yönüne 300 metrelik üstü kapalı tünel olacak şekilde yolun yeniden projelendirilmesi düşünülmekte midir, bu proje ne zaman hayata geçirilecektir?

TÜNEL YAPILMAYACAK

Soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Karlıova-12. Bölge hududu devlet yolu proje çalışmaları kapsamında; tünelli geçiş için proje değişikliğine gidilmeyecek, onaylı projeye göre imalatların 2021 yılında tamamlanması hedeflenmektedir” yanıtını vermişti.

rodi
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.