DOLAR
32,5188
EURO
34,7220
ALTIN
2.497,58
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Kiğı’da Solucan Gübresi Üretiyor

Kiğı’da Solucan Gübresi Üretiyor

Kiğı’da Solucan Gübresi Üretiyor
20.03.2021 23:32
573
A+
A-

Kiğı’da Solucan Gübresi Üretiyor

Kiğılı girişimci Ayhan Akbaş, KOSGEB’den aldığı destekle 70 metrekare içinde çadır tesis, makina ve yüz bin Solucan ile beraber yaklaşık 45 bin TL’ye kurduğu tesiste, bir yılsonunda ayda bir buçuk ton gübre üretmeyi hedefliyor.

MÜŞTERİSİ HAZIR SEKTÖR

Avrupa’da yaygın olan ve son zamanlarda Türkiye pazarında sıkça gündeme gelmeye başlayan Solucan Gübresi organik üretim tesisi kuran Ayhan Akbaş, ek iş olarak başladığı sektörde, Eylül ayı itibari ile bir yıl olacağını belirletti. İlk yıl, acemilik, solucanların ortama uyumu, işin ehli olduktan sonraki zamanlarda çok verimli bir sektör olduğunu gördüğünü belirten Akbaş, tüm Kiğı ve çevre illere satabilme şansının olduğunu, söyledi.

binguven-bal2

KENDİ İŞİMİN SAHİBİYİM

Kiğı ilçesinde yazın barajda çalışan Akbaş, yaptığım uzun bir araştırmadan sonra organik gübre üretimine karar verdiğini belirten Ayhan Akbaş, “KOSGEB’den aldığım destekle kendi işimin sahibi oldum. Eşimle beraber başladığımı bu sektörde ürettiğimiz ürünün satış sorunu yok. İnternet üzerinden tanınmış ticaret sitelerinde 20 kg’lık torbası 50 tl dir. Bölgede hayvancılık bitme durumunda. Bahçeler, tarlalar artık suni gübrelere kalmış.  10 bin tl ile aldığım 100 bin solucanı altı ayda 600 bin sayısına çıkardık. Bir yıldaki hedefim, bir buçuk milyon Solucan’dan ayda iki buçuk ton gübre üretmektir” dedi.

ORGANİK GÜBRE SEKTÖRÜNE 3- 4 YIL ARAŞTIRARAK GİRDİM

Akbaş, “Bu işe bir merak sonucunda girdim. İnternetten araştırıp, bilen kişilerden bilgiler aldım. Bu sezon için beklentim yok, hedefim gelecek yıllarda bölgenin organik gübre ihtiyacını karşılamak.” dedi.

Bu işin doğal ve organik olması sebebiyle ilgisini çektiğini ifade eden Akbaş, “Özelikle gıdalardan hastalığın yağdığı bir dönemdeyiz. Bu işe girişmeden önce farklı açılardan araştırdım. Bu solucandan yapılan gübrenin Avrupa’da resmi gübre olarak yaygın olması beni etkiledi. İnternet üzerinden de çok araştırdım. Bu işin uzmanlarına sorup yaklaşık 3-4 yıl bir araştırmasını yaptım.  Tüm bu girişimlerden sonra cesaretimi toplayıp işe girmeye karar verdim.” şeklinde konuştu.

KOSGEB DESTEĞİ OLMASA CESARET EDEMEZDİM

Organik solucan gübre projesini KOSGEB tarafından onaylanması bize cesaret verdi. Ekonomik boyutunu çözdükten sonra çalışmak, emek kaldı bize.  Akbaş, “şu an 70 metrekare kullanım alanımız var. Şu gördüğünüz solucan gübresi solucanlar ışığı sevmedikleri için gübre içine girerek kayboldular. Karanlık ortamda hepsi yüzeyde rahatlıkla görebiliyoruz. Ham maddesi fermante edilmiş büyükbaş hayvan gübresidir. Toplanan büyükbaş hayvanların gübresi, kuruduktan sonra fermante (eledikten ) sonra kullanıyoruz. Çay posası ve meyve kabuğuyla ekşi kimyasal olmayan elma, ayva gibi ürünlerle destekleyip yediriyoruz. Günlük nem ısılarını da kontrol ediyoruz. Solucanlar yukarıda mamayı yerler gübrelerini aşağıya bırakırlar. Solucanlar mama ile gübre birbirine karıştırmazlar”.

HEDEFLEDİĞİMİZ ÜRETİMDEN SONRA TESİSİ BÜYÜTECEĞİZ

Akbaş, tekini 10 kuruştan, toplam 10 bin değerinde 100 bin solucanla işe başladığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:   

“Şartlar iyi oluşursa solucanlarımız altı ay sonra yaklaşık bir milyon 500 bin sayısına ulaşacak. Bir milyon 500 bin solucan, ay bazında bize yaklaşık 2 ton 500 kilogram gübre verecek.  Şu an itibariyle 600 bin solucanımız var. Amacımız Bingöl’de bir marka haline getirmektir. Şu an itibariyle satışa hazır bir ton civarında gübremiz var. Bu işte ilk sezonda bir şey beklemiyoruz. Ondan sonra sürekli üretim olacak ve tesisi ihtiyaca göre büyütmeyi hedefliyoruz. Bu gübre, toprakta çıkan her şeyde kullanılabilir. Organik Gübre ile beraber bahçelerimizde eskiden olduğu gibi domates, biber, salatalık kokusunu ve tadını alacağız. Bu gübrenin özellikle Sera, çay, kivi ve benzeri bahçelerde kullanıldığını belirten Akbaş, şu an piyasada kilosu 2.5 ile 3.5 TL arasında değişiyor. Kısa zaman içinde ürettiğimiz gübreyi tahlil ederek denemelerine başlayacağız” diye konuştu.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.