DOLAR
32,5388
EURO
34,8796
ALTIN
2.488,64
BIST
9.585,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

Kiğı Cemevi Dualarla Açıldı

Kiğı Cemevi Dualarla Açıldı

Kiğı Cemevi Dualarla Açıldı
21.03.2021 01:42
703
A+
A-

Kiğı Cemevi Dualarla Açıldı

Kiğı İlçe merkezinde yedi yedi yıl önce temeli atılan Piri Hanıkan – Seyit Kasım Cemevi, çok sayıda davetlinin katılımı ile dualar eşliğinde hizmete açıldı.

Cemevinin açılışına, Kiğı Kaymakamı Onur Yeniay, Belediye başkanı Hikmet Özüağ, Cem Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır, Cem Vakfı Sivas Şubesi Başkanı Ünal Karataş,    

Kiğı eski Belediye başkanları Coşkun Güven, Yılmaz Gündüz, AK Parti İlçe Başkanı Selim Gürtepe, CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kızılkan, İlçe Jandarma Birlik Komutanı

binguven-bal2

Hasan Arıkan, İlçe Emniyet Amiri      Usame Savaş, İstanbul Yenibosna Cemevi Dedesi

Serdar Gazi Karababa, Karer dedelerinden Hazır Ali Beyazyıldırım ve Selçuk Sevin ve çok sayıda davetli katıldı.

ONUK: “HALKA HIZMET, HAKKA HIZMETTIR”

Kiğı Cemevi Vakfı Başkanı Şinasi Onuk, yaptığı açılış konuşmasında, “Allah, Muhammed, Ali ve ehlibeyt sevgisine dayanan bizim İslam inancımızda, “insana yapılan hizmet, Allah’a yapılan en güzel ibadettir” dedi.

Onuk, “Dini İslam, kitabı Kur’an, Allah’a kul, Hz. Muhammed’e bağlı ve Hz. Ali’ye talip olanların yolu olan  Alevilik inancı, özünü, insan sevgisinden alır.

Alevi İslam inancına sahip bizler için Cem Evleri ibadethane, Cem’imiz de ibadettir.

Cem evleri, edep, erkan yeridir, ikrar verme yeridir. Cem evleri sorgu sual yeridir, karar yeridir, dar meydanıdır, Makam ve mevkiinin olmadığı eşitlik meydanıdır”.

Onuk, “Bizler bu yola, İlçemiz açısından büyük bir eksiklik olan Cemevini yapmak amacıyla çıktık. Hem inancımızı inandığımız şekliyle yerine getirmek hem de gençlerimize, çocuklarımıza daha güzel bir Kiğı daha güzel bir ülke ve daha güzel bir gelecek bırakmayı amaç edindik.

İlçemiz adına bir hayali gerçeğe dönüştürdük.  Bu günlere gelmek bu güzellikleri yaşatmak bizler için hiç de kolay olmadı.

Hiçbir kişi veya kuruluşu ötelemeden, ayrımcılık yapmadan kırmadan, incitmeden yolumuza devam etmeye çalıştık, çünkü bizim yolumuz birlik yoludur, beraberlik yoludur, bir olma yoludur.  İncinsen de incitme diyen Hacı Bektaş Veli’nin yoludur.

Bu duygu ve düşüncelerle elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Hep birlikte inandık ve hep birlikte başardık diyerek yönetim kurulunu sahneye davet ederek emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ederiz” diye konuştu.

ÖZÜAĞ: “KİĞI HOŞGÖRÜ DİYARI’DIR”

Dört ay gibi kısa bir süre içeresinde Cemevinin etrafındaki duvarları ve çevre düzenlemesini bitiren Belediye başkanı Hikmet Özüağ, yaptığı konuşmada, hoşgörü ve kardeşlik bağlarına vurguda bulundu. Özağ, “Sizlerin desteği ile Belediye başkanlığına seçildikten kısa süre içersinde Kiğı Piri Hanıkan Seyit Kasım Cem ve kültür evimizi tamamlamanın gururunu ve

verdiğim sözü yerine getirmenin rahatlığını yaşıyorum.

Ceme evimizin yapımında emeği geçen kurum, kuruluş ve hayırseverlere şükranlarımı sunuyorum.

Emeklerine ve yüreklerine sağlık.

Değerli Canlar, Kiğı İlçemiz üçbin yıllık geçmişi ile her zaman hoşgörü merkezi olmuştur. Olmaya da devam edecektir.

İlçemizde hiçbir zaman alevi suni, Kürt, Türk ayırımı olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır….

Her zaman birlik ve beraberlik içinde olmuşuzdur. Acımız bir, mutluluğumuz bir, umudumuz bir, inancımız birdir” dedi.

“BİZLER BU TOPRAKLARI EL ELE VEREREK KAZANDIK”

Özüağ, “Değerli Canlar, düşmanı bu topraklardan birlikte ele ele vererek kovduk. Atalarımız sağ, sol demedi. Bağımsızlık mücadelesinde hep birlikte Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları arasında Kiğılı atalarımız da vardı. Bu toprakları bize emanet eden şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.

Bu topraklarda nefret ve ayrımcılık hayat bulamaz.

Her türlü ayırımcılığın karşısında daha fazla kenetleneceğiz.

Bir olacağız, beraber olacağız, iri olacağız ve diri olacağız”.

Özüağ, “Değerli Canlar, açılışımıza katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür eder, Cem evimizin hayırlara vesile olmasını dilerim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

YENİAY: YOLUMUZ, HAK, MUHAMMED, ALİ VE EHL-I BEYTİN YÜKSEK AHLAK YOLUDUR”

İlçe Kaymakamı Onur Yenay, konuşmasında birlik ve berberlik mesajı verdi.

 Kaymakam Yeniay, “Cem evinin açılışına katılmaktan şeref, onur duyuyorum. Kiğı’da bir ilk gerçekleşiyor. Bu açıdan da cemevi açılışını çok önemli görüyorum. Kiğı’da Alevi kardeşlerimiz inançlarını, kültürlerini yüzyıllardır sürdürüyorlar. Değişik mekanlarda, belki adı konulmamış bir şekilde yapıyorlardı. . Ama bu açılışla adını koyarak günümüzün şartlarında güzel bir adım atıldı. Özellikle liderlik ve öncülük yapanlara, katkıda bulananlara, maddi, manevi destek sağlayanlara teşekkür ediyorum”.

Yeniay, “Yolumuz, Hak, Muhammed, Ali ve Ehl-I Beytin yüksek ahlak yoludur. Kimsesize, çaresize, darda, yolda kalana ve yetime yardım yoludur. Allah’a giden yoldur. Alevilik, Dini İslam, Kitabı Kuran, Allah’a kul, Hz. Muhammed’e bağlı, Hz. Ali’ye talip, Hz. Hüseyin’in yolunu sürenlerdir.

Alevi İslam anlayışı, Hoca Ahmet Yesevi, Ebul Vefa, Hacı Bektaşi-ı Veli, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal ve Anadolu Erenleri, Kuran’ı yorumlayan filozof velilerin görüşlerinden ilham alarak hayat alanı bulmuştur.

Cem evleri ibadet, edep, erkan yeridir. Cem evleri sorgu sual, karar, dar meydanıdır, Semah, kırklar meydanıdır. İkrar verme yeridir. Kamil insanların irfan meclisidir. Makam ve mevkinin olmadığı eşitlik meydanıdır..

Cemlerde bildiğiniz gibi dört kapı, kırk makam, insani kamil olma ve olgunlaşmanın yolları gösterilerek, kulun kuldan razılığı ve kulun da Allaha kırk makamla dönerek ulaşır ve dost olur.

Cem evimizde kutsal mekanlardan biri olacaktır. Cem evimizin sevgi, saygı, edep, erkan ve kamiller meclis yeri olacağı inancım tamdır.

Bunun üzerine de geleceği çok rahat inşa edebiliriz. Medeniyetimizi, maneviyatımızı bugünkü insanlığın evrensel hukuki değerleriyle de birleştirdiğimizde çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur” diye konuştu.

Program, açılış konuşmaların akabinde destek olan kişi ve kuruluşlara plaket takdimi ve kurdele kesimin ardından yemekler yenildi ve akabinde cem ile son buldu.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.