DOLAR
32,3299
EURO
35,0822
ALTIN
2.286,60
BIST
8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kayıp Mayınlar Köylüleri Ürkütüyor

Kayıp Mayınlar Köylüleri Ürkütüyor

Kayıp Mayınlar Köylüleri Ürkütüyor
20.03.2021 13:15
553
A+
A-

Kayıp Mayınlar sayesinde Köylülerin, hayvanları o bölgeye gidince, gidemiyorlar.

Solhan ilçesine bağlı Asmakaya köyünde karakol güvenliği için araziye döşenen mayınların 1997 yılında temizlendiğini ancak 33 mayının halen kayıp olduğunu belgelerle orta koyan köy sakinleri, eski karakol bölgesinin tüm canlıların özgürlük alanlarını kısıtladığını dile getirdiler.

Solhan İlçesine bağlı Asmakaya köyünde 90’lı yıllarda askeri karakolun güvenliği için 100 dönümlük köy arazisine 208 adet mayın döşenmişti. Güvenlik tehdidinin kalkmasıyla birlikte 1997 yılında mayınlar temizlenmeye başlandı ancak çalışmaların sonlanmasıyla 33 mayının kayıp olduğu anlaşıldı. Hayatlarından endişe duyan köy sakinleri, yıllardır  arazi ekimi yapamadıklarını ifade ettiler.

BAŞKA CANLAR ÖLMEDEN TEMİZLENMELİDİR

binguven-bal2

Asmakaya köyü sakinlerinden Vahdettin Tügen, döşenen DM11 AP/P tipi mayınların temizlenmesinin ardından askeri yetkililerin, köylülerin araziyi kullanabileceğini söylediklerini ancak köyden iki çocuk hayvanların otlatırken mayına basarak hayatlarını kaybetmişlerdi. Daha sonra yine hayvanlar mayına basması sonucu telef olduğunu ifade etti.

Yaşanan bu durumla birlikte kayıp mayınların olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Tügen, yaklaşık 100 dönümlük araziye o günden beridir giremediklerini belirtti.

Askeri karakoldaki yetkililer tarafından 2013 yılında arazi sahipleri olarak çağrıldıklarını ifade eden Tügen, yaşadıkları sorunun bir metne aktarıldığını belirterek metnin içeriğini şöyle paylaştı:

İÇİŞLERİNDEN MAYINLI ARAZİ AÇIKLAMASI

“Asmakaya güçlendirilmiş Jandarma karakol komutanlığı Ekim 2011 tarihinde Kuptepesi üzerinde bulunan ve TOKİ tarafından yapılan bu yeni binasına taşınmıştır. Eski karakol yerleşkesinin Güney batısında bulunan Gabir tepesi üzerine ve çevresinde 1996- 1997 yılında döşenen 208 adet DM11 AP/P mayınlarının yine 1997 yılında yapılan temizleme sonucunda 33 mayın bulunamamıştır. Söz konusu mayın tarlasına mayınlı bölge olduğu belirtir yazı, işaret ve levhalar mevcut olup da önceden mayın tarlasının etrafına çekili fens tellerinin bulunduğu arazi sahibi Hasan Tügen’in, İç İşleri Bakanlığına müracaatı sonucunda 2007 yılında kaldırıldığı tespit edilmiş olup halen araziye girişi engelleyecek tel ve engel bulunmamaktadır.  Söz konusu mayın tarlasının etrafında arazisi bulunan; Halit Özdaş, Vahdettin Tügen, Mehmet Satun ve Kenan Tügen isimli şahıslar ve köy muhtarı ile yapılan görüşmede arazide 33 adet kayıp mayın olduğu bu bölgeye hiçbir surette girilmemesi gerektiği ve köy muhtarlarının camiden yaptırılarak, köy öğretmenlerinin öğrencilere anlatarak köy halkına o bölgeye girilmemesini tebliğ etmesi söylenmiştir. Ayrıca söz konusu mayın tarlasını çevreleyen arazi sahiplerine ait arazilerin kiralarının ödenmesinden sonra koruyucu tedbir olarak fens teli ve benzeri engellerin konulabileceğini belirtmiş olup belirtilen hususlar köy muhtarı Enver Yıldız’a köy karar defterine yazılması söylenildiği ve bu hususta tanzim edilen tutanak hazırda bulunanlarca müştereken imza altına alınmıştır. 08 Mayıs 2013 saat 13.20.”

100 DÖNÜM ARAZİMİZİN MAYINLARDAN TEMZİLENMESİNİ İSTİYORUZ

2016-2017 yılında köye sulama projesinin geldiğini ancak mayın korkusuyla arazide çalışma yapılamadığı ve bu projenin de askıya alındığını söyleyen Tügen, yıllardır yaşadıkları mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere seslendi.

Tügen, “100 dönümlük arazimizi kayıp mayınlar yüzünden ne ekebiliyoruz ne de yanaşabiliyoruz. Askeri yetkililer burayı yasakladı. Şunu söylediler: Burayı ya istimlak yaparız ya da buranın kirasını veririz. Halen bekliyoruz. Müracaatlarımız devam ediyor ama yardım eden yok. Burada resmi olarak 33 mayın kayıp bulunamamış, ondan dolayı bu araziden faydalanamıyoruz. Yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu. 

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.