DOLAR
32,5403
EURO
34,8137
ALTIN
2.432,29
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Karayolları, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın sözünü takmıyor mu?

Karayolları Cumhurbaşkanı ve Başbakanın sözünü takmıyor mu?

Karayolları, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın sözünü takmıyor mu?
20.03.2021 23:28
570
A+
A-

Karayolları “Cumhurbaşkanı ve Başbakanın sözünü takmıyor”

Bingöl’den Sancak, Kiğı üzerinden Erzincan’a bağlanacak yolun Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından duble yol olarak taahhüt ettikleri projeye Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü tarafından mevcut yol’a iki metre genişletme çalışmasına, Sancak muhtarları, esnafı ve yolu her gün kullanan minibüs şoförlerini isyan ettirdi.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN DUBLE YOL DİYOR, KARAYOLLARI DEĞİL DİYOR!

binguven-bal2

Başbakan Binali Yıldırım, 5 Mart 2017 tarihinde Partisince düzenlenen Bingöl mitinginde  “Bingölü memleketim Erzincan’a duble yolla bağlayacağım” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Ocak 2018’de Bingöl AK Parti İl Kongresi’nde, “Bingöl’ün doğu, batı ve güney yollarını duble yaptık, Karadeniz’e bağlanacak kuzey yolunun Bingöl-Sancak arasını da bu sene yapacağız” dedi ancak Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün planı Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın sözünü havada bıraktı.

PROJE BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE KM’Sİ 8 MİLYONA MAL OLACAK!

Bingöl ile Sancak beldesini birbirine bağlayan yolun, daha önce duble yol olarak yapılması konusunda yetkililer tarafından müjde verilmesine rağmen, 8 metre genişlikte olan mevcut yolun sadece 2 metre genişletilerek 10 metreye çıkarılmasına, siyasi parti temsilcileri, köy muhtarları ve bölge halkından tepkilere neden oldu.

Gazetemize konuşan muhtarlar, Bingöl-Sancak beldesi arasındaki 31 kilometrelik yolun ihalesi Ankara’da davet usulüyle Ziver İnşaat’a 220 milyona ihale edilirken, KDV dahil 260 milyon civarında bir paraya tekabül ediyor. 220 milyon gibi astronomik bir rakamla ihale edilen 31 kilometrelik yolun büyük kısmının sadece yol genişletme olacağından, bu parayla yolun duble yapılmamasını kabul etmeyeceklerini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın sözü var, bu yol duble olacaktı” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

MUHTARLAR: “BİZ DUBLE YOL İSTİYORUZ”

Sudüğünü Köyü Muhtarı Ahmet Barlak, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “5 yıldır muhtarlık yapmaktayım. Yıllardır, Bingöl-Sancak yolu yapılacak deniliyor, bu yolun yapılmasını herkes gibi bizde canı gönülden istiyoruz ancak duble olmazsa, bizi genişletme ile kandırmalarına karşıyız. Yol güzergâhı, Sudüğünü köyümüzün içinde sulak arazimizin içinde işaretlemişler. Bu güzergah halkımızı mağdur ediyor. Bölge halkı olarak, herkesin istediği ve kimsenin zarar görmediği bir güzergah olmasını istiyoruz. Gördüğünüz gibi köyümüzün altından geçmesi daha uygun olan bu güzergah direk olarak Sancak beldesine bağlanıyor. Bu şekil bir yol izlenirse, daha iyi olur. Eğer yol köylülerin istediği yerden geçmezse mağduriyet olur. Şu anda mevcut güzergahın düzeltilmesi lazım. Bu güzergahın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz.”

“YOLUN 10 METRE YAPILMASI HAYAL KIRIKLIĞIDIR”

Barlak, “Biz köylüler olarak, köyümüzün altından Sancak’a giden güzergah hem yolun kısalmasına, hem de köylülerin faydasına olur. Her şeyin bir usulü vardır. Biz bölge halkı olarak, en uygun güzergahı istiyoruz. Eğer yol yapılacaksa bir defada yapılsın, bizden sonraki insanlar güzelliğini konuşsun. Gerçekten büyük bir ihale. Bölge halkının istediği güzergahtan yol yapılırsa ne devlet, ne de halk zarar etmez” ifadelerini kullandı.

“Bu yeni yapılacak yolun, Bingöl-Sancak arası duble yol olarak biliyoruz” diyen Barlak, “Ama maalesef şu anda 10 metre yol olarak yapılacak deniliyor. Haliyle şu andaki yolumuz 8 metredir. Yetkililerden rica ediyorum ömürlük bir yol yapılsın.” şeklinde konuştu.

“HİÇ YAPILMASIN DAHA İYİ”

Sancak beldesine bağlı Büyükbaşköy Muhtarı Zülfü Çalı da yeni yapılacak yolun 12 metre olacağını söylediler. Çalı, hergün yeni bir şey duyuyoruz, kimisi 10 metre genişletilecek, kimisi 12 diyor, oysa sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı duble yol demişti. “10 metre olarak ihale edildiği söyleniyor. Eski yolumuzda bulunan rampaların, virajların indirilmesi lazım. Kartal güzergahı değil de karşı taraftan verilmesi konuşuluyordu. Eğer tekrar Kartal bölgesinden gelirse sağlıklı bir yol olmaz. 10 metre genişliğinde bir yol olmaz. Eğer 10 metre genişliğinde bir yol yapılacaksa hiç yapılmasın daha iyi” dedi.

“DEDİKLERİ YOL İÇİN FİYAT YÜKSEK”

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bingöl-Sancak yolunun duble yol olacağı müjdesini verdiğini hatırlatan Sancak beldesine bağlı Karapınar Mahalle Muhtarı Cebrail Bakır, “Bu yol buradan devam ederek Kiğı İlçesi’nden Erzincan’a kadar uzanan bir yoldur. Öğrendiğimize göre projenin eski yoldan bir farkı yok. Bu yollar bizim verdiğimiz vergilerle yapılıyor. 31 kilometrelik yol KDV’si dahil 260 milyon olduğu söyleniyor. Bu kadar para harcanacak ama yolun genişliği 10 metre olarak yapılacak. Böyle bir yolu biz istemiyoruz” diye konuştu.

Mevcut yeni yapılacak yolun genişliği sorun olduğu gibi güzergahının da yanlış düşünüldüğünü söyleyen Bakır, şunları söyledi:

“Bingöl Sancak beldesi ile Kiğı İlçesi, oradan da Erzincan’a uzanan bir yol, Erzincan’dan da Doğu Karadeniz bölgesi ile bağlantısı yapılan bir yoldur.  Duble yol 25 metredir, burada yapılacak yolun 10 metrelik bir yol olduğu söyleniyor. Biz bölge halkı olarak, böyle bir yol istemiyoruz. Bu yeni yolun eski yol güzergahından geldiği söyleniyor, değişen bir şey olmuyor. Bir yol yapılacaksa, ömürlük yapılsın. 3-5 senede bir yap-boz şeklinde olmasın. Bir asırlık, bir ömürlük yol yapılmasını istiyoruz. Torunlarımız da görsün, devletimizin, halkımızın parasının çarçur edilmemesi için bu yola karşı çıkıyoruz.”

“CUMHURBAŞKANI SÖZ VERMİŞTİ”

Sancak Beldesi Küçükbaş Köyü Muhtarı Seyithan Çoban ise, “Bingöl Sancak yolu yıllardan beri konuşuluyor. 13 Ocak’ta Sayın Cumhurbaşkanımız duble yol olarak müjde verdi. Biz bunu duble yol biliyoruz. Şimdiki projeyle alakalı söylentilere göre yolun genişliği 10 metre. Zaten mevcut yolumuzun genişliği 8 metredir, bu yol çok sıkıntılıdır. Yol hayalimiz şu anda yıkılmış oldu, biz bu yeni yapılacak olan yolu duble yol olarak biliyorduk” diye konuştu. Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü:

“HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

“Yolun güzergahı bölge halkı için hayati önem taşıyor. Bu proje, bölge halkının istemediği bir projedir. Güzergah değişmezse, devam eden yeni yol projesi, eski yolun devamı ise çektiğimiz sıkıntılar devam eder. Bölge halkının hemfikir olduğu bir güzergah var. Yeni yolun Manço Deresi’nden geçtiği söyleniyor. Bu bölgede güvenlik sorunu var, çok sıkıntılı bir bölgedir. Bizler, doğru olan neyse onu istiyoruz. Yol bu köye girsin, bu köye taraf gelsin değil de uygun olan bölge ve yer neresi ise yol oradan gelsin. Yolun güzergahı doğru olan yerden az zararla yapılarak hizmete girmesini istiyoruz. Duble hayalimiz vardı. Bu yol, Bingöl, Sancak, Kiğı ve Yedisu ilçelerine, oradan Erzincan’a, Erzincan’dan Karadeniz bölgesine bağlanan bir yoldur. 10 metrelik olarak yapılması planlanan yolu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bütün yetkililere sesleniyorum; bu yolun hakkı ile yapılması lazım. Toplumun faydasına göre bir yol yapsın, başka bir şey istemiyorum. Ulaşım çok önemli en güzeli neyse o olsun Allah rızası için.”

“DUBLE YOL OLMUYORSA, YAPILMASIN “

Yeni yapılacak bu yolun söz verildiği gibi duble yol olmasını istediklerini belirten Sancak beldesine bağlı Çimenli Mahalle Muhtarı Sadettin Balık, “Eğer sağlıklı bir yol olacaksa, bu yolun duble olması lazım. Bölge halkının yararına olan sağlıklı yol istiyoruz. Güneydoğu, doğu Anadolu Bölgesi’ni Karadeniz’e bağlayan bir yolun duble olmasını istiyoruz. 10 metrelik yapılacak bir yol istemiyoruz, bu yol bizim için çok önemlidir” dedi.

Sancak Belediyesi Meclis Üyesi Musa Barkoci de düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

“Bingöl-Sancak yolunu, daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız duble yol olarak müjdesini vermişti. 31 kilometre olması düşünülen bu yolun genişliği 10 metre olacakmış. Eski yolumuz zaten neredeyse 10 metredir. Eğer 10 metre genişliğinde yapılacaksa hiç yapılmasın. Mevcut projedeki güzergahın değişmesi lazım. Yolun, 25 metreden aşağı olmaması lazım. 31 kilometrelik yolun ihalesi 260 trilyon (milyon) deniliyor bu büyük bir paradır. Bu proje, böyle yapılırsa bizim açımızdan sağlıklı olmaz. Yıllarca hasretle beklediğimiz yol hayallerimiz sönmesin. Eğer eski yol gibi yapılacaksa hiç yapılmasın.”

“HANİ ŞEHİRLERARASI YOL OLACAK TI!”

Sancak Belediyesi Meclis Üyesi Mahmut Bağatarhan da “Yapılacak yol, şehirlerarası yol olacaktı” diyerek şunları söyledi:

“Doğru bir güzergahı olması lazım. Eski yolumuzun genişliği 8 metreydi, şu anda 10 metre yapılacak deniliyor. 10 metre ile 8 metre arasında bir fark yok, bu yol faydalı olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce duble yol müjdesini vermişti, iyi bir yol yapılmasını bekliyoruz. Yıllardır yetkililerimiz bu bölgeyi kördüğüm olarak tarif ediyorlardı. ‘Bu bölgenin kalkınması için bu yolun Erzincan’a bağlanması lazım’ deniliyordu. Yıllarca bunu umutla bekledik. Eğer, Bingöl-Sancak, Kiğı, Yedisu ve Erzincan yolu yapılırsa buradan İstanbul’a gitmek için Karadeniz Bölgesi’ni kullanarak İstanbul’a gitmek daha yakın olur. Üstelik yapılacak yeni duble yol, bölgenin ekonomik kalkınmasına da büyük katkı sunacaktır. Ancak bu projeyle ilgili söylentiler umutlarımızı kırıyor.”   

“ÖDENECEK PARALAR BİZİM CEBİMİZDEN KARŞILANIYOR”

Bingöl’de esnaf olan Sadık Çığcı, “ben 48 yaşındayım çocukluğumdan beri bu yolun Erzincan’a bağlanacağı efsanesi konuşuluyor. Projenin taş işaretlerine bakıyoruz ve yetkililere sorduk, genişlik 10 metre olacakmış. Bu 220 trilyon + KDV ile 260 trilyon harcanacak yolun duble yapılmaması halinde yetkililerden ricamız, iptal edin. Bu ödenecek paralar bizim vergilerimizden ödeniyor. Bizim böyle bir lüksümüz yoktur” diye konuştu.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.